forum.linux.org.ba

  Udruženje Linux korisnika BiH

Niste prijavljeni.

Obavijest

Forum je trenutno u read-only modu. Možete pregledati teme i postove, ali ne i postavljati nove. Još uvijek istražujemo security propust u softveru foruma (blind SQL injection) - adis

#1 2014-04-25 23:46:51

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

[RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Kupio sam prije 2 dana CPU FX-6300 i plocu gigabyte GA-970A-DS3P. Windows radi ok, tj. sve radi na njemu. Kad god sam pokusao da instaliram linux, nakon boot-a live cd-a, tastatura i mis (usb) ne rade. Ne radi ni mrezna karta, tj ne moze da se kontektuje na mrezu. Kad sam prebacio misa i tastaturu u usb 3.0 port, oboje je proradilo i uspio sam instalirati kubuntu (taj je trenutno). Trazeci po netu naletim na to da obcija IOMMU u biosu mora biti ukljucena koja je po defaultu iskljucena. Nakon ukljucivanja te opcije, dobio sam manji delay (10 ak sekundi), u bootanju linuxa, ali nakon toga usb 2.0 je proradio kao i mrezna karta. Ali sada ne radi usb 3.0. big_smile

Ima li iko iskustva sa necim slicnim? Kako da napravim da sve radi?

Posljednja izmjena boby (2014-06-08 21:34:56)

Offline

#2 2014-04-26 20:31:04

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Skoro sve novije ploce imaju UEFI bios (tako mi rece lik od kog sam kupio ovu), i mislim da je tu neki problem.

Zna li iko ista?

Offline

#3 2014-04-26 20:48:27

Reznor
Forum portparol
Iz: $HOME
Registrovan: 2007-07-24
Posts: 523

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Meni su se desavale cudne stvari kad sam pokrenuo neki image u VirtualBoxu sa ukljucenim EFI-jem.
Moj laptop je dosao sa Windows 8 i UEFI i SecureBoot. Ja sam prebacio na CSM (iskljucio sam prvo Secure Boot) i sad mogu najnormalnije instalirati Linux.
Ako imas takvo nesto da iskljucis u BIOS-u, onda iskljuci big_smile
EDIT: Strana 32, valjda je to tvoja ploca big_smile
http://download.gigabyte.eu/FileList/Ma … .3.x_e.pdf

Posljednja izmjena Reznor (2014-04-26 20:53:22)


rm -rf /

Offline

#4 2014-04-27 00:51:42

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Tu opciju imam samo kad OS Type prebacim sa Other OS na Windows8. Ali kada CSM sa always prebacim na disabled, nakon restatra opet mi se vrati na always. Ne mogu iskljuciti nikako.

Offline

#5 2014-04-27 07:43:29

adis
Foo master
Iz: Sarajevo
Registrovan: 2002-11-28
Posts: 1,751
Website

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Provjeri i "Legacy USB" opciju (strana 35 manuala)


"Ubuntu" - an African word meaning "Slackware is too hard for me".

Offline

#6 2014-04-27 11:51:19

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

adis napisao/la:

Provjeri i "Legacy USB" opciju (strana 35 manuala)

To je vec enabled

Offline

#7 2014-04-27 12:18:42

Reznor
Forum portparol
Iz: $HOME
Registrovan: 2007-07-24
Posts: 523

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Kod mene bas i nema nesto puno da se podesava, samo secureboot, fast boot i Launch CSM. Mislim da je i meni bas vracao zbog Secure Boota ukljucenog. Probaj iskljuciti sve opcije koje su vezane za UEFI prvo.

Npr
Boot Mode Selection: Legacy Only
LAN PXE Boot Option ROM: Always (disabled je po defaultu, mislim da ovo ne igra ulogu, ali svejedno ukljuci)
Display Boot Option Control: Legacy Only
Display Boot Option Control: Legacy Only
Other PCI Device ROM Priority: Legacy OpROM (UEFI only je po defaultu)
I na kraju CSM support probaj Never i Always, vidi s oboje kako radi.

Posljednja izmjena Reznor (2014-04-27 12:26:51)


rm -rf /

Offline

#8 2014-04-27 12:49:31

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Reznor napisao/la:

Kod mene bas i nema nesto puno da se podesava, samo secureboot, fast boot i Launch CSM. Mislim da je i meni bas vracao zbog Secure Boota ukljucenog. Probaj iskljuciti sve opcije koje su vezane za UEFI prvo.

Npr
Boot Mode Selection: Legacy Only
LAN PXE Boot Option ROM: Always (disabled je po defaultu, mislim da ovo ne igra ulogu, ali svejedno ukljuci)
Display Boot Option Control: Legacy Only
Display Boot Option Control: Legacy Only
Other PCI Device ROM Priority: Legacy OpROM (UEFI only je po defaultu)
I na kraju CSM support probaj Never i Always, vidi s oboje kako radi.

Probao sam ovo vec sad

Vjerovatno ima neka kombinacija na kojoj ce sve raditi. Za sada izucavam detaljno sta je koja opcija da bih znao sta da probam. Gledam, trenutno, vezao za XHCI Hand-off i EHCI Hand-off sta koja od njih znaci. Ugl. je vezano za USB 3.0.

Posljednja izmjena boby (2014-04-27 12:53:39)

Offline

#9 2014-04-27 13:59:07

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

OS Type: Windows8
CSM Support: Always
Boot Mode Selection: UEFI and Legacy
Storage Boot Option Control: UEFI First
Other Boot Option Control: UEFI OpROM
Network Stack: Disabled

na sledecoj strani:
Legacy USB support: Enabled
XHCI: Enabled
EHCI: Disabled
IOMMU: Disabled

pri ovoj konfiguraciji tastatura je bila u prednjem usb 3.0 a mis u zadnjem usb 2.0 portu.

Linux sve radi. Prebacim tastaturu nazad i opet sve radi. Probam flash drive u oba prednja porta 2.0 i 3.0 i opet sve radi. Bootam u windows i tamo sve radi. Kontam odlicno, idem u linux da stavim temu na SOLVED kad ono opet ne rade tastatura i mis (usb 2.0).

Do sada sto sam skonto 100% je da ako je IOMMO Disabled radice samo USB 3.0 i nemam onaj delay pri butanju sistema. A ako je Enabled onda radi samo USB 2.0 i imam delay od 10-ak sec pri butanju.

Offline

#10 2014-04-29 16:01:56

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Update:

Sinoc sam instalirao suse 12.2 beta i usb 3.0 je prijavljivao flash memoriju. Ali pri pokusaju mounta prijavi gresku (ne postoji uredjaj)/odjavi flash i ponovo ga prijavi. Prilikom novog mounta opet isto.

Offline

#11 2014-04-29 17:10:19

nedim.bfo
Moderators
Iz: Vienna
Registrovan: 2007-11-15
Posts: 555
Website

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

boby napisao/la:

Update:

Sinoc sam instalirao suse 12.2 beta i usb 3.0 je prijavljivao flash memoriju. Ali pri pokusaju mounta prijavi gresku (ne postoji uredjaj)/odjavi flash i ponovo ga prijavi. Prilikom novog mounta opet isto.

pokusaj sa fedorom, mislim da bi fedora trebala da radi kako treba!


-----

Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem. ~ Gabe Newell

Offline

#12 2014-04-29 17:47:14

Reznor
Forum portparol
Iz: $HOME
Registrovan: 2007-07-24
Posts: 523

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Jedno pitanje. Koje si distre probao i koje verzije? Jer opensuse 12.2 je poprilicno star, a sad je aktuelan kernel 3.13, a negdje i 3.14 s kojim (i do kojeg) je uvedeno dosta promjena.
Skini 13.1 pa ga ImageWriterom ili dd prekopiraj na stick preko usb-a koji radi.

Posljednja izmjena Reznor (2014-04-29 17:52:41)


rm -rf /

Offline

#13 2014-04-30 09:35:20

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Uff...sorry fulao sam. Nije 12.2 nego 13.2.

Probao sam ovo:

openSUSE 13.1 - ne prijavljuje uopste USB 3.0
openSUSE 13.2 beta - prijavljuje ali sa problemima iz proslog posta
Kubuntu 14.04 - ne prijavljuje uopste USB 3.0
Debian testing 7.5 - ne prijavljuje uopste USB 3.0

Probacu i latest fedoru

P.S.
Kako je ovo jednom uspjelo da proradi, kontam da je moguce da se lako popravi, samo ne znam da li je do distre ili do bios podesavanja, ili je kombinacija ovo dvoje. U najgorem slucaju, usb 3.0 necu imati na linuxu ali ostalo radi. Nije ni to tako strasno.

Offline

#14 2014-04-30 11:03:18

nedim.bfo
Moderators
Iz: Vienna
Registrovan: 2007-11-15
Posts: 555
Website

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

meni je ovaj post naletio na google: http://unix.stackexchange.com/questions … -uefi-bios

jedno od rjesenja jeste da stavis "iommu=soft" u kernel command line... i takodje probaj ovo u kombinaciji sa "Disable iommu in bios, load optimized defaults and restart."

Posljednja izmjena nedim.bfo (2014-04-30 11:03:29)


-----

Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem. ~ Gabe Newell

Offline

#15 2014-04-30 15:46:58

jaskolo
Primljen za stalno
Registrovan: 2007-03-17
Posts: 141

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Probaj osvježiti kernel, ako ništa prethodno ne upali. Mislim da je 3.14.x u repoima dostupan na opensuseu!

Offline

#16 2014-04-30 22:42:14

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

nedim.bfo napisao/la:

meni je ovaj post naletio na google: http://unix.stackexchange.com/questions … -uefi-bios

jedno od rjesenja jeste da stavis "iommu=soft" u kernel command line... i takodje probaj ovo u kombinaciji sa "Disable iommu in bios, load optimized defaults and restart."

Nije uspjelo nista od navedenog

Offline

#17 2014-05-03 01:05:00

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Ne ide ni fedora. Sad cu da probam sa latest kernelom na kubuntu-u

Offline

#18 2014-06-06 14:29:34

jaskolo
Primljen za stalno
Registrovan: 2007-03-17
Posts: 141

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Šta bi sa ovom temom? Jesi li uspio boby?

Offline

#19 2014-06-06 19:35:34

vedran
Modifier
Iz: Sarajevo
Registrovan: 2002-12-09
Posts: 5,607

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Ovo mi se čini kao fin howto: http://www.rodsbooks.com/linux-uefi/

Offline

#20 2014-06-08 21:34:00

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Rijeseno...

U biosu ostaviti default opciju IOMMU disabled, a zatim u etc/default/grub u liniju GRUB_CMDLINE_LINUX="" upisati iommu=soft

GRUB_CMDLINE_LINUX="iommu=soft"

nakon ovoga odraditi update-grub i to je to.

Offline

#21 2014-06-12 15:58:31

vedran
Modifier
Iz: Sarajevo
Registrovan: 2002-12-09
Posts: 5,607

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Zaboravio si još: hvala nedim.bfo smile

Offline

#22 2014-06-13 08:07:05

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

vedran napisao/la:

Zaboravio si još: hvala nedim.bfo smile


Da, hvala, ali kad sam to prvi put probavao nije mi uspjelo... big_smile

Offline

#23 2014-06-13 13:17:12

nedim.bfo
Moderators
Iz: Vienna
Registrovan: 2007-11-15
Posts: 555
Website

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

boby napisao/la:
vedran napisao/la:

Zaboravio si još: hvala nedim.bfo smile


Da, hvala, ali kad sam to prvi put probavao nije mi uspjelo... big_smile

da nisi negdje izmedju imao kakav kernel update ili sta tako xD


-----

Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem. ~ Gabe Newell

Offline

#24 2014-06-15 00:45:44

boby
Veteran
Registrovan: 2008-04-14
Posts: 1,390

Re: [RIJESENO] Problem sa novom konfiguracijom - USB 3.0

Pa jeste bio, standardni kubuntu software update, pa nzm jel do toga.
Jedino sto sam osim ovoga upgradeovao bios na zadnju beta verziju. Ali nisam vidio u opisu da ta verzija rijesava taj usb 3.0 problem. Probacu poslije i druge distre pa cu javiti ponasanje

Offline

Board footer