2.4 na 2.6 Kako?

Instaliraj Kernel 2.2 i iskljuci podrske za sound , scsi , i ostale karafeke pa ces dobiti jedan od “najbrzih” kernela.

Ljudi kako da sredim mis na ovo 2.6.10 , pokusao sam mijenjat u xorg.conf na mausman i ostale ali nije urodilo plodom mis je na sredini ekrana i ne reagira.
Radi se o starijoj tip mias seriski najverovatnije jack je onaj cetvrtasti btw radi na 2.4.26. Ukljucio sam podrsku *Mic i na *Series mouse koji se jos dio u kernelu odnosi na mis. Et samo da to jos sredim i to je to:)

Pa mozda imas problem sa generisanim xorg.conf ako si instalirao Slack koristeci 2.4. kernel, a sad pokusavas na 2.6 kernelom.

Pošto si već sam kompajlirao svoj kernel, neće biti teško pokušati naštimati te X-e sa komandama xorgconfig ili xorgsetup

Btw, evo i dio moje xorg.conf datoteke
’/dev/mouse’ je symlink na ‘/dev/psaux’, a za serijske miševe vjerovatno treba biti link na ‘/dev/ttyS0’ ili slično. (ttyS0 … ttyS3 odgovaraju COM portovima 1…4 na DOS-u ili Windows-u)

Section "InputDevice"

# Identifier and driver

Identifier  "Mouse1"
    Driver      "mouse"
    Option "Buttons" "5"
    Option "Protocol"    "IMPS/2"
    Option "Device"      "/dev/mouse"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"

EndSection

ma kad mnozak zablokira ttyS0 sam sam morao prebacit na ovo :smiley:

E ovako ima modem koji savrseno radi na kernelu 2.4.26 i inace najbolje se ponasa na slackware os svih distribucija. Samo mi je ostao modem da podesim radi se o hcf modemu.Make install prode ok ali poslije hcfpciconfig javi gresku:

Dio iz .config kernela koji se odnosi na modversions:

Da li sam nešto izostavio, gdje griješim?
Btw ovaj 6.10 je izuzetno brži sigurno za 30%
Samo da sredim ovaj modem i def prelazim na 2.6.10

instalirala sam kernel 2.6.13.4
simptomi:
VFS: Cannot open root device “307” or unknown-block(3,7)
Please append a correct “root=” boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,7)
???

Nije se čitao readme fajl :stuck_out_tongue:

Problem je što nisi napravila initrd (INITial Ram Disk), a ako jesi, možda si zaboravila pokrenuti LILO :slight_smile:
(što i piše u uputsvu)

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/slackware/slackware-current/testing/packages/linux-2.6.13/README.initrd

cini ti se :wink:

[quote]Problem je što nisi napravila initrd (INITial Ram Disk), a ako jesi, možda si zaboravila pokrenuti LILO :slight_smile:
(što i piše u uputsvu)[/quote]
sto smo vidoviti, he he.
problem jos uvijek nije rijesen :cry:

hanumice da ti lilo.conf nije pogresno nastiman ?
dali si ubacila drivere za filesystem u kernel (tj. oznacila ih da se iskompajliraju u krenel ) ?

:stuck_out_tongue:

[quote=maher_]hanumice da ti lilo.conf nije pogresno nastiman ?
dali si ubacila drivere za filesystem u kernel (tj. oznacila ih da se iskompajliraju u krenel ) ?

:P[/quote]
ma nije. nasla sam jucer dosta tema na drugim forumima gdje ljudi imaju isti problem, poredila stim lile i ok je po tom pitanju sve.
ako mislite da sam ja napamet ovo stimala, ponovo razmislite. nisam nista radisla bez uputstava :slight_smile:
ubacila drivere.
ah, pa nek mi neko onda kaze kako se ovo uninstall, kad vec ne radi :smiley:

kako je vidim ovdje ti nevalja path do root particije…odnosno nevlaja nesto u lilu …

de nam kopiraj lilo.conf da vidimo sta ima tamo :slight_smile:

ma pobrisan kernel he he.
koliko sam ja na netu vidjela kod ljudi sa istim problemom sve je rijeseno time sto npr u lili promijene hda u sda, hda1 u hda3, ukljuce initrd.gz, a kod mene to nije pomoglo. tako da… bolje mu ja izbrisanom :slight_smile:

[quote=hanumica]ma pobrisan kernel he he.
koliko sam ja na netu vidjela kod ljudi sa istim problemom sve je rijeseno time sto npr u lili promijene hda u sda, hda1 u hda3, ukljuce initrd.gz, a kod mene to nije pomoglo. tako da… bolje mu ja izbrisanom :)[/quote]
ovo nema nikakve logike, mislim reimenovat hda u sda i hda1 u hda3 …

Pa drugim riječima unijeli su ispravnu particiju u root= parametar !?

pa da, u sustini
dosta ljudi je to pogrijesilo, a da sam bar i ja he he