Instaliraj Kernel 2.2 i iskljuci podrske za sound , scsi , i ostale karafeke pa ces dobiti jedan od “najbrzih” kernela.
Ljudi kako da sredim mis na ovo 2.6.10 , pokusao sam mijenjat u xorg.conf na mausman i ostale ali nije urodilo plodom mis je na sredini ekrana i ne reagira.
Radi se o starijoj tip mias seriski najverovatnije jack je onaj cetvrtasti btw radi na 2.4.26. Ukljucio sam podrsku *Mic i na *Series mouse koji se jos dio u kernelu odnosi na mis. Et samo da to jos sredim i to je to:)
Pa mozda imas problem sa generisanim xorg.conf ako si instalirao Slack koristeci 2.4. kernel, a sad pokusavas na 2.6 kernelom.
Pošto si već sam kompajlirao svoj kernel, neće biti teško pokušati naštimati te X-e sa komandama xorgconfig ili xorgsetup
Btw, evo i dio moje xorg.conf datoteke
’/dev/mouse’ je symlink na ‘/dev/psaux’, a za serijske miševe vjerovatno treba biti link na ‘/dev/ttyS0’ ili slično. (ttyS0 … ttyS3 odgovaraju COM portovima 1…4 na DOS-u ili Windows-u)
Section "InputDevice"
# Identifier and driver
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Buttons" "5"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/mouse"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
ma kad mnozak zablokira ttyS0 sam sam morao prebacit na ovo
E ovako ima modem koji savrseno radi na kernelu 2.4.26 i inace najbolje se ponasa na slackware os svih distribucija. Samo mi je ostao modem da podesim radi se o hcf modemu.Make install prode ok ali poslije hcfpciconfig javi gresku:
Dio iz .config kernela koji se odnosi na modversions:
Da li sam neto izostavio, gdje grijeim?
Btw ovaj 6.10 je izuzetno bri sigurno za 30%
Samo da sredim ovaj modem i def prelazim na 2.6.10
instalirala sam kernel 2.6.13.4
simptomi:
VFS: Cannot open root device “307” or unknown-block(3,7)
Please append a correct “root=” boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(3,7)
???
Nije se čitao readme fajl
Problem je što nisi napravila initrd (INITial Ram Disk), a ako jesi, možda si zaboravila pokrenuti LILO
(što i piše u uputsvu)
ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/slackware/slackware-current/testing/packages/linux-2.6.13/README.initrd
cini ti se
[quote]Problem je što nisi napravila initrd (INITial Ram Disk), a ako jesi, možda si zaboravila pokrenuti LILO
(što i piše u uputsvu)[/quote]
sto smo vidoviti, he he.
problem jos uvijek nije rijesen
hanumice da ti lilo.conf nije pogresno nastiman ?
dali si ubacila drivere za filesystem u kernel (tj. oznacila ih da se iskompajliraju u krenel ) ?
[quote=maher_]hanumice da ti lilo.conf nije pogresno nastiman ?
dali si ubacila drivere za filesystem u kernel (tj. oznacila ih da se iskompajliraju u krenel ) ?
:P[/quote]
ma nije. nasla sam jucer dosta tema na drugim forumima gdje ljudi imaju isti problem, poredila stim lile i ok je po tom pitanju sve.
ako mislite da sam ja napamet ovo stimala, ponovo razmislite. nisam nista radisla bez uputstava
ubacila drivere.
ah, pa nek mi neko onda kaze kako se ovo uninstall, kad vec ne radi
kako je vidim ovdje ti nevalja path do root particije…odnosno nevlaja nesto u lilu …
de nam kopiraj lilo.conf da vidimo sta ima tamo
ma pobrisan kernel he he.
koliko sam ja na netu vidjela kod ljudi sa istim problemom sve je rijeseno time sto npr u lili promijene hda u sda, hda1 u hda3, ukljuce initrd.gz, a kod mene to nije pomoglo. tako da… bolje mu ja izbrisanom
[quote=hanumica]ma pobrisan kernel he he.
koliko sam ja na netu vidjela kod ljudi sa istim problemom sve je rijeseno time sto npr u lili promijene hda u sda, hda1 u hda3, ukljuce initrd.gz, a kod mene to nije pomoglo. tako da… bolje mu ja izbrisanom :)[/quote]
ovo nema nikakve logike, mislim reimenovat hda u sda i hda1 u hda3 …
Pa drugim riječima unijeli su ispravnu particiju u root= parametar !?
pa da, u sustini
dosta ljudi je to pogrijesilo, a da sam bar i ja he he