ADSL setup

Babysiter…nece ni tako …isto sve ko prije bude!..

a ovo na njemackom sto pise…uspio sam razaznat par rijeci hehehe jer neznam njemacki…neznam sad napamet kako je pisalo ali ako te bas zanima prepisacu ti sta je pisalo to u vezi podrske!

[quote][quote]
3.
ifconfig eth0 10.0.0.138 netmask 255.255.255.0
route add default gw 10.0.0.138
echo “nameserver 10.0.0.138” >> /etc/resolv.conf

.[/quote]
Možeš li objasniti po kojoj logici se ovo upisuje ???[/quote]

U njega je vec takav setup, ali sam ovo napisao u slucaju da je nesto u medjuvremenu mijenjao. A ovo ti je standardni setup za Speedtouch 510 router koji on valjda ima, i za koji mu ne treba rppppoe, jer Speedtouch sam pravi konekciju, cuva username i password i ima onaj Easy setup.

@lynx : http://babelfish.altavista.com/ :idea:

Ne znam ni ja njemacki ni rijeci :wink:

Nažalost nemam iskustva sa tim mini-routerima, mislio sam da imaš Modem.
Logički gledano, trebao bi uspostaviti konekciju sa tim routerom tj. da sazna njegovu ip adresu i da nju postavi kao def.gw. u svoju routing tabelu. Problem je najvjerovatnije u tome što u taj router treba unijeti podatke, a za unošenje postoje samo win. sučelja. Ako znaš njegovu IP adresu trebao bi moći i konektovati se. Jesi li gledao po Googlu. ?

adsl routeri imaju 99.9 % web interface.

Speedtouch 510-> http://10.0.0.138

s lijeve strane advanced->Easy setup → stavi pppoe i username/pass i vozi

eh …iso sam ovo preko web sucelja… i kad odem na easy setup kaze mi da nemoze pokrenuti jer mu fale neki template-i …vjerovatno za setup… uzmem ja cd od modema i stavim mountam…nema nsita na njemu heheh…nije neg nece na linuxu da procita nista !..evo sad cu probat prekopirat sadrzaj cd-a pa vidit imal sta na njemu!

a cacko sam malo tamo po onoj konfiguraciji i pise mi da je sve ok…status belaji ljevo desno sve je uredu cak pise da je i Line : Enabled…ali opet nema konekcije !

aaah da … kada odem na connections…nema nikakve konekcije a nema nigdje ni da se napravi !

evo nadjem ja taj template koji mu treba ali mi izbaci ovaj error:

Value of parameter intf [1,1] out of range Bad value for parameter 'intf' :eth ifconfig intf=3 type=auto Value of parameter intf [1,1] out of range Bad value for parameter 'intf' :eth ifconfig intf=4 type=auto Value of parameter intf [1,1] out of range Bad value for parameter 'intf' :eth config intf=1 state=enabled :eth config intf=2 state=enabled Value of parameter intf [1,1] out of range Bad value for parameter 'intf' :eth config intf=3 state=enabled Value of parameter intf [1,1] out of range Bad value for parameter 'intf' :eth config intf=4 state=enabled Value of parameter intf [1,1] out of range Bad value for parameter 'intf'

ali i pored ovoga on meni kaze da je sve uspjesno konfigurisano…ali opet kada odem na konekcije nema nista !

ovo ti kaze speedtouch ?

jesi stavio u easy setupu pppoe ?

hajd uhvati me nekad na msnu :idea:

nema toga u easy setup…samo on nesto odradi nista ja ne cackam…to mi i jest cudno !