[quote=kvaju]pingvin: probao sam, sada je opet sdc, a ne sdd, pa sam uzeo tu njegovu particiju sdc1 i probao.
root@kvaju-desktop:/home/kvaju# sudo mkfs.msdos -F 32 /dev/sdc1
mkfs.msdos 3.0.3 (18 May 2009)
mkfs.msdos: /dev/sdc1 contains a mounted file system.
root@kvaju-desktop:/home/kvaju#
vedran: Da, prije promjene sam iščupao stick, pa ga vratio, i onda se promjenilo, tako je na tutorijalu pisalo da radim.
Ja se izvinjavam, ali nisam te shvatio ovaj drugi dio posta. Kako misliš kucaj zaredom fdisk -l i dd?
Ako treba opet ti napišem fdisk -l, ali ovo dd? Kojeg count djela?
Izvinjavam se ako ovo možda smješno zvuči, ali slabije mi ide konzola kao što vidite.[/quote]
pa citaj sta ti pise ! kaze da je vec mountan uredjaj i da na njemu u tom trenutku ne mozes napraviti filesystem JER JE MOUNTAN.
da bi naso gdje ti se nalazi usb stick uradi slijedece
loguj se ko root
onda
onda ces vidit nesto poput
Disk /dev/sdX: 2045 MB, 2045771776 bytes
gdje ce ti umjesto sdX pisat sdb , sdc, sdd itd … to zapamti sta ti tu pise
onda uradi ovo
^- ovdje gore upisi ono slovo koje si zapamtio (recimo da je sdc)
izbacit ce ti onda nesto slicno ovome
pogledaj sta ti gore pise /media/nesto ili /mnt/nesto … to zapamti i uradi ovo
^- ovdje gore umjesto “nesto” stavi pravu stvar
sa tim si umounto stick sad pravis particije. koristi fdisk , ako se ne razumijes NEMOJ ISPROBAVAT pokreni “cfdisk”
onda pobrisi sve particije koje imas na usb sticku i napravi novu i uradi “write” … tad je moguce da ti ubuntu il sta vec koristis ponovo automatski mounta stick u tom slucaju se vrati na pocetak posta i odradi sve do “cfdisk” ondosno “fdisk” komande … kad to zavrsis radi slijedece
i eto te na kraju si sad izbacis stick i ponvo ga vratis da ti ubuntu ponovo automatski mounta stick