Autorun.inf virus sa usb-a(FAT) nemogu izbrisati

[quote=kvaju]pingvin: probao sam, sada je opet sdc, a ne sdd, pa sam uzeo tu njegovu particiju sdc1 i probao.

root@kvaju-desktop:/home/kvaju# sudo mkfs.msdos -F 32 /dev/sdc1 mkfs.msdos 3.0.3 (18 May 2009) mkfs.msdos: /dev/sdc1 contains a mounted file system. root@kvaju-desktop:/home/kvaju#
vedran: Da, prije promjene sam iščupao stick, pa ga vratio, i onda se promjenilo, tako je na tutorijalu pisalo da radim.
Ja se izvinjavam, ali nisam te shvatio ovaj drugi dio posta. Kako misliš kucaj zaredom fdisk -l i dd?
Ako treba opet ti napišem fdisk -l, ali ovo dd? Kojeg count djela?
Izvinjavam se ako ovo možda smješno zvuči, ali slabije mi ide konzola kao što vidite.[/quote]
pa citaj sta ti pise ! kaze da je vec mountan uredjaj i da na njemu u tom trenutku ne mozes napraviti filesystem JER JE MOUNTAN.

da bi naso gdje ti se nalazi usb stick uradi slijedece

loguj se ko root

onda

onda ces vidit nesto poput

Disk /dev/sdX: 2045 MB, 2045771776 bytes
gdje ce ti umjesto sdX pisat sdb , sdc, sdd itd … to zapamti sta ti tu pise

onda uradi ovo

^- ovdje gore upisi ono slovo koje si zapamtio (recimo da je sdc)

izbacit ce ti onda nesto slicno ovome

pogledaj sta ti gore pise /media/nesto ili /mnt/nesto … to zapamti i uradi ovo

^- ovdje gore umjesto “nesto” stavi pravu stvar

sa tim si umounto stick sad pravis particije. koristi fdisk , ako se ne razumijes NEMOJ ISPROBAVAT pokreni “cfdisk”

onda pobrisi sve particije koje imas na usb sticku i napravi novu i uradi “write” … tad je moguce da ti ubuntu il sta vec koristis ponovo automatski mounta stick u tom slucaju se vrati na pocetak posta i odradi sve do “cfdisk” ondosno “fdisk” komande … kad to zavrsis radi slijedece

i eto te na kraju si sad izbacis stick i ponvo ga vratis da ti ubuntu ponovo automatski mounta stick

maher hvala.

ali ništa još od sticka

root@kvaju-desktop:/home/kvaju# fdisk -l | grep "2045 MB" Disk /dev/sdd: 2045 MB, 2045771776 bytes root@kvaju-desktop:/home/kvaju# cat /proc/mounts | grep sdd /dev/sdd1 /media/MAYA vfat ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,fmask=0022,dmask=0077,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,flush,errors=remount-ro 0 0 root@kvaju-desktop:/home/kvaju# umount -l /media/MAYA root@kvaju-desktop:/home/kvaju# cfdisk /disk/sdd root@kvaju-desktop:/home/kvaju#
znači poslje cfdiska izbaci

a sudo? ili su prije toga

[quote=kvaju]maher hvala.

ali ništa još od sticka

root@kvaju-desktop:/home/kvaju# fdisk -l | grep "2045 MB" Disk /dev/sdd: 2045 MB, 2045771776 bytes root@kvaju-desktop:/home/kvaju# cat /proc/mounts | grep sdd /dev/sdd1 /media/MAYA vfat ro,nosuid,nodev,relatime,uid=1000,gid=1000,fmask=0022,dmask=0077,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,utf8,flush,errors=remount-ro 0 0 root@kvaju-desktop:/home/kvaju# umount -l /media/MAYA root@kvaju-desktop:/home/kvaju# cfdisk /disk/sdd root@kvaju-desktop:/home/kvaju#
znači poslje cfdiska izbaci

http://i40.tinypic.com/259vk11.jpg[/quote]
pokusaj sa fdiskom , ali prvo provjeri da se nije stick sam resetovo iz nekog razloga , znaci pogledaj “dmesg” (ko root ukucaj dmesg) i vidi sta ti stoji u tom logu odnosno na kraju samog loga …

@kvaju
Taj tvoj stick nije pokvaren?

Koliko je star?

Sta sve kopiras na stick?

Kako si napravio fat32 fs?

Evo jedno iskustvo sa agfa 16gb stick-om.

Tip ne koristi eject f: ili sl. (kaze to je bez veze)
znaci samo cupa stick iz usb porta.

Stick je nakon 4 mjeseca crk´o.
Sve sam probao da ga ozivim, na svim mogucim masinama,
nema sanse. I Isto bude prijavljen, win ga hoce i automatski
formatirati… A nema vala fajde.

Imam jedno moje iskustvo sa HFS+ i XFS ima.

Kad god zakacim disk(volume) u fs, moram uci kao root
( na ubuntu i na rh sistemima) u npr /media/DISK
onda napraviti folder na disk-u pa onda promijeniti
"vlasnistvo i modus" na sebe kao obicnog korisnika
i onda mogu koristiti sve ali samo u onom novom folderu.

Probaj gparted, i instaliraj sve moguce alate za diskove i particije.
Moguce je da ti je stick pokvaren.

malo sam opet probao fdisk i stvarno je odlicna alatka.
najvjerovatnije ti je pokvaren usb stick.

dmesg
http://pastebin.com/CsSWZgJH

nedexus
ja se nadam da stick nije pokvaren, jer dobio sam ga prije možda 2 mjeseca. na stik se stavljaju materijali sa faxa, razne skripte i sl.
kako sam napravio fat32 fs? neam pojma, vjeruj mi.

ništa. mislio sam da mu možda ima spasa, dat ću ga na servis, pošto je poseban stick, i volio bih ga popravit.
a to što govoriš o čupanju sticka i porta, ja to radim stalno, doduše ne sa ovim stickom, nego sa mojim, i nikada problema nisam imao sa tim, i dan danas radi bez problema.

dmesg
http://pastebin.com/CsSWZgJH

nedexus
ja se nadam da stick nije pokvaren, jer dobio sam ga prije možda 2 mjeseca. na stik se stavljaju materijali sa faxa, razne skripte i sl.
kako sam napravio fat32 fs? neam pojma, vjeruj mi.

ništa. mislio sam da mu možda ima spasa, dat ću ga na servis, pošto je poseban stick, i volio bih ga popravit.
a to što govoriš o čupanju sticka i porta, ja to radim stalno, doduše ne sa ovim stickom, nego sa mojim, i nikada problema nisam imao sa tim, i dan danas radi bez problema.[/quote]
u ovom logu kaze da je stick na /dev/sdc pokreni fdisk i napravi particiju. ako imas neki program koji se pokrene kad ubacis stick kao nautilus ili konqueror onda ga ugasi i tad umountaj stick i onda tek tad pravi particiju i filesystem …