^jednom sam probao Win + r -> konsole
i pitam se sto nece da radi, xD i tako 3-4 puta kucam i kontam da nisam pogresno napisao! xD
^jednom sam probao Win + r -> konsole
i pitam se sto nece da radi, xD i tako 3-4 puta kucam i kontam da nisam pogresno napisao! xD
[quote=afan][quote=medo]Jesam isprobao , nautilus-elementary na Ubuntu:
http://www.webupd8.org/2010/06/nautilus-elementary-2311-now-with.html[/quote]
ok, isprobao si. i kakvi su utisci?vrijedi cemu? pros? cons?[/quote]
Sta je dobro to je preglednost i toolbar kojeg sam mozes definisati, drugo za OSX&CO nema veze sa ovom forumskom temom, jer nautilus je filemanager, a za izgled filemanagera je odgovorna tema koju koristis.
Test:
medo@medo-desktop:~$ killall nautilus
medo@medo-desktop:~$ sudo add-apt-repository ppa:am-monkeyd/nautilus-elementary-ppa
[sudo] password for medo:
Executing: gpg --ignore-time-conflict --no-options --no-default-keyring --secret-keyring /etc/apt/secring.gpg --trustdb-name /etc/apt/trustdb.gpg --keyring /etc/apt/trusted.gpg --primary-keyring /etc/apt/trusted.gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv 91DB0C47720C152FF466E7BA61E091672E206FF0
gpg: requesting key 2E206FF0 from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: key 2E206FF0: public key “Launchpad nautilus-elementary” imported
gpg: no ultimately trusted keys found
gpg: Total number processed: 1
gpg: imported: 1 (RSA: 1)
medo@medo-desktop:~$ sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Reading state information… Done
The following packages will be upgraded:
byobu f-spot gufw handbrake-gtk humanity-icon-theme libnautilus-extension1
nautilus nautilus-data transmission-common transmission-gtk xserver-common
xserver-xorg-core
12 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 20.1MB of archives.
After this operation, 451kB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?
medo@medo-desktop:~$ nautilus -q
medo@medo-desktop:~$ killall nautilus
Evo sa drugom temom:
Nautilus Elementary je fork i u jednu ruku dobar da bi Gnome developeri napravili malo novine ili bolje reci korak naprijed u svom filemanageru.
Stabilnost, ne znam, prvo se dobro isilim na novijoj verziji Ubuntu-a pa je vratim na default, jer zelim ipak da vidim kakve novine ima nakon par mjeseci.
Ostale filemanagere ne koristim na Gnome, npr. Dolphin povuce pola KDE desktopa sa sobom, Thunar ili Pcman uzimaju vise RAM-a, jer su dodatni filemanageri, znaci odluci sam, ili fork ili orginal.
Reći ću samo još 1 na ovu temu - određeni koncepti korisničkih interfejsa postoje i ljudi ih dalje razvijaju jer se očigledno određenoj klijenteli dopada. Da citiram sevdalinku: “Neka ljubi ko god koga hoće!”, a trolovima citiram jednu pametnu od moje drage Mame: “Ne sviđa ti se? Poljubi pa ostavi!”. Sve se svodi na to. Ja sam davno odustao od desktopa, jer mi, da parafraziram vedrana, paše kad si izaberem svojih 350 programa (mada ja mislim da ih ima svega 20 zajedno sa igricama) i puknem na (trenutno) openbox. Desktope volim s vremena na vrijeme isprobati.
P.S.: @vedran: Jesi probao QtCurve? Jako konfigurabilan endžin koji se “muda” preko GUI-ja, a nisam s njim imao grešaka.
http://img41.imageshack.us/img41/917/elementaryopenbox.jpg