Kako testirate svoju ( i druge ) mrežu?

Ma nisam uzbudjen,niti vjerujem da na Forumu nema ljudi koji su vrhunski strucnjaci ili imaju znanja istog…sve nas povezuje ljubav i intres za Informatikom i znanjem i to je naj vaznije…,ali ako si pratio post od samog pocetka mozda mozes shvatiti zasto me takve stvari frustriraju,izgubi se dosta vremena da bi se na kraju shvatilo da i nema bas neke valjde od toga i jos kad se potrudis pruziti objasnjenje i cinjenice,uvijek se pronadje neki koji vice “budalastinja” a u stvarnosti proziva samog sebe…ma bezveze…

pozdrav

@die7

IPSec je samo protokol. I kad ja spomenem IPSec i mislim IPSec kao protokol ne implementaciju VPN-a sa IPSec.

Druga stvar sve te probleme sa ISAKMP koje si ti naveo nisu problemi sa ISAKMP nego problemi sa implementacijama istih.

I sto je vazno, to nije problem sa IPSec protokolom nego samo sa IKE (Internet-Key-Exchange) protokolom. IPSec se moze koristiti i bez IKE. IKE je samo koristan kod Remote Access (RA) VPN-ova, sto mene licno puno ne zanima.

A sto se tice FreeS/WAN to je za moje potrebe prevelik overhead. Sve sto trebam za koristenje IPSec protokla imam u Linux kernelu (2.5+).

Cudime da si samo certificiran, od tebe sam ocekivo min. doktora iz informatickih nauka. :slight_smile:

Pozdrav.

@Ptah

Znas sta,nemozemo sad da smo svi oni koji cija je uzrecica “budalastinja” i prije nego sto se tema i forum pretvori u licno vrijedjanje (ti svi stvarno neumoran),mislim da bi bio red da prestanes sa tim “budalastinjama”…Lijepo sam ti objasnio dosta toga,postovo par Adresa gdje mozes dobiti jos Informacija da popunis sopstvene rupe neznanja,ali ti stvarno se trudis da pokazes koliko si drzak i zaostao pocevsi od nekih “izreka” do neshvatanja i nemogucnosti povezivanja nekih navedenih cinjenica.
Ali mislim da je takvima poput tebe koji su procitali par stranica u zivotu i misle da nesto znaju,tesko bilo sta objasniti…tipicno bosanski…hm imas pravo “budalastinja”…

@ Za sve

Molim za citace ove teme koji su nazalost u prilici da citaju ovu izmjenu Postova izmedju mene i gore navedenog,za izvinjenje jer ovako nesto sigurno nema sta da trazi u postu.
Moderator ako zeli moze izbrisati nase postove naravno nebi bilo lose da ostavi vaznije informacije (koje su van prepirke mene i Ptaha)…

Predlog Ptahu,ako imas jos potrebu da se razbacujes otrovom po Forumu posalji mi PM prije nego me opet izazoves na odgovor na tvom nivou…

Pozdrav

@die7

OK vazi mir. Necemo vise.

Samo kao info. “Budalastina” postoji kao rijec. Provjerio sam. “Skolski rijecnik standardnog srpskohrvatskog jezika - Vera Vasic, izdanje 1988.” na strani 107 stoji “Budalastina - glup, nerazuman postupak, ludost”.