KDE 4.8 Released

Ma, samo sam linux-noob :smiley:

Bolje nemoj :wink: Iako insana pecka, volio bi zadnji vrisak tehnike, ipak, KDE koji je aktuelan na Debian-u sigurno je testiran do besvijesti i stabilan (čak i verzija na Testing/Wheezy). Za bleeding edge, bolje imati instaliranu još jednu distro pored Debian-a i s njom se igrati…

Bolje nemoj :wink: Iako insana pecka, volio bi zadnji vrisak tehnike, ipak, KDE koji je aktuelan na Debian-u sigurno je testiran do besvijesti i stabilan (čak i verzija na Testing/Wheezy). Za bleeding edge, bolje imati instaliranu još jednu distro pored Debian-a i s njom se igrati…[/quote]

Hvala

Isitina za debian iako je 4.8 sada mozda medju najstabilnijim od serije 4. Bar je zasad tako. Zaista nijedan crash

na 512 mb rama pici kde 4.8.1. Normalno, efekti su off. Amarok otvori za par sekundi, izgleda da je ovo fazon sto su svi meta razbijeni na individualne pakete. Sve sjajno. Ali imam problem. Nemam konekcije. Wlan ledica svijetli i znam da je kartica prepoznata jer radi na svim distrama jedino nesto debian ledi kad okrenem switch na on. Odem u wicd postavke i ima wlan0 i eth0 i ja to sve postavim i apply, otvorim opet i opet nije podeseno. Ubacim wicd na tray kaze wicd daemon not running. Ili da pak probam network manager iz testing? Imam jos jedan belay. Tamo gdje inace u desnom gore cosku pise Desktop meni pise unnamed. Stavim na deutsch opet isto. Kako da ovo sredim?
Edit: wep mi je enkripcija, tako da wpa_supplicant nije potreban, tako da mi je samo znati kako srediti gui za wlan, jer cu laptop nositi svuda. Osim toga ne kontam kako da napravim rucno konekciju.
Kucao sam slijedece
iwconfig wlan0 essid tp-link key (moj wep key) channel 6
ifconfig wlan0 (moj ip oblika 31.x.x.x) netmask 255.255.252.0 up
route add default gw (gateway oblika 31.x.x.x)
nije se bunio s ovim vrijednostima a iwconfig pokazuje signal i unesene podatke. U /etc/resolv.conf sam probao nameserver 8.8.8.8 onda gateway, ip, ip sa posljednje tri cifre 255 isto i za gw, ali kad pingam nakon koju minutu izbaci unknown host.
Edit 2: as easy as that. Evo sta je bilo kod rucne postavke:
ifconfig wlan0 up
iwconfig wlan0 essid imemreze key nekiwepkljuc channel brkanala
dhcpcd wlan0
I konekcija je tu :smiley:
dalje, nisam iz /extra snimio wicd, a Activities samo treba kreirati novi ili prebaciti neki drugi, ko ce ga znati :smiley: