za (k)ubuntu (nisam probao sam 10.04, na 10.10 sljedeća procedura prođe bez problema, mislim da bi trebalo i na 10.04 ali ipak da napomenem) http://www.kubuntu.org/news/kde-sc-4.6
instalirao kde resetovao PC pojavilo mi se za logovanje nakon logovanja pojavio mi se samo terminal otvoren i nista vise morao sam pokrenuti obicni linuc tj bez kde :S imal ko ideju sta je pogresno
[quote=Senid]zelim obrisati
jesam logiro sam se i izgubio se jer nisam navikao na ovaj raspored ipak mi je ljepsi ovaj standardni izgled linuxa[/quote]
kažem ti ne moraš brisati, odaberi GNOME sesiju (ostaće ti KDE aplikacije koje ti nekad mogu koristiti), a ako baš hoćeš reci pa ti javim sutra detaljno, sad odoh spavat
[quote=Senid]zelim obrisati
jesam logiro sam se i izgubio se jer nisam navikao na ovaj raspored ipak mi je ljepsi ovaj standardni izgled linuxa[/quote]
pisao sam ti prije u ovoj temi da to možeš uraditi preko synaptica (zavrati se malo)
ali pošto je google my “friend”, na www.google.com našao sam i ovo cute rješenje
da li smijem ukloniti ova 3 sa KDE u nazivu http://postavi.com/hosted/9f963a770341626074716cb0b32cf587.png[/quote]
Izvini, zasto KDE desktop zelis ukloniti, prostor na disku ili samo zato sto se nemozes ulogovati na Gnome? Prilikom Logout-a docices na GDM ili KDM display manager u Session odaberi Ubuntu desktop Edition.
Ako si na GDM kada kliknes na svoj username ispod ce se pojaviti jezik, tastatura i odabir session ili grafickog sucelja.
[quote=Senid]zato sto majka i sestra koriste PC pa se ne znaju logovat na clasic linux to odmah znaci budjenje ujutro u 6 sati da im to napravim
a uspio sam se logovat na njega i to je jos jedan - ne svidja mi se[/quote]
prilikom logina zapamti se sesija za tog usera, npr ako si zadnji put bio logovan na GNOME (btw. to nije standardni izgled linuxa, to je ubuntu look)
tako da kad se one logiraju i odaberu gnome, sljedeći login samo kucaju username i password
opet ti kažem ne moraš to brisati, ne jede hljeba i ne smeta ti… a za ovo drugo, evo i za to ti opet ti kažem: “jeste klikni tu i obriši to” jer sam ti već jednom rekao šta treba da uradiš i kako
ti sa zelenim su instalirani paketi, znači kad klikneš na origin, klikni na ppa backports, s desne strane ćeš dobiti spisak paketa koji su sa tog repozitorija (ppa backports) i koji su instalirani, odnosno koji nisu instalirani na tvoj sistem. Ti paketi koji su instalirani, kad ti već toliko smetaju sad obrišeš. Da ne bi sad klikao do zore na preskake, fino ih sortiraš, selektuješ i obrišeš, eto nemoj me opet pitati isto pitanje