neko me spomenuo ?
Pa ne moraÅ” ga imati, kreiraÅ” novi.
Nije nego je drugaÄije hintovan, a pod āoblikā vjerovatno misliÅ” na āfontā - da isti je font samo drugaÄije hintovan (Å”to i jeste poenta Äitave diskusije).
HoÄu da kažem, ukusi su razliÄiti i nema svrhe diskutovati o tome. Koristim Mandrivu veÄ godinama i uvijek su mi fontovi bili daleko bolji nego na Ubuntu gdje su nekako zamrljani (pretjeran antialiasing). I jedan i drugi distro je napredovao dosta.
[quote=SamirBL]1) Vedrane one instrukcije su izgleda za stariju verziju Ubuntu-a. Ja nemam .font.config u home direktoriju. Trazeci ga nasao sam na ovaj tutorial i implementirao ga: http://johan.kiviniemi.name/blag/ubuntu-fonts/
- @ medo ā¦ Kada odem na Ubuntu-ov screen resolution settings program tu prijavi da ne prepoznaje monitor i daje mi maksimalno 51hz refresh rate. Ali kada odem na nvidia x server tu prikaze pravi model monitorora iako ga zove CTR i prikazuje 60hz refresh rate sto je valjda ok za LCD monitore?[/quote]
Ne kontam koje su linije, ako imas da letaju nevidno po monitoru, onda pokusaj sa 51 na 50 svejedno, to samo da das mali shok na monitoru.
Moj monitor ja sredjivam u xorg.conf uvodeci Mode Lines, dobar test mi je bio igrica supertux koja prilikom pokretanja ugasi monitor. To je ipak mozda za tebe malo teze uraditi, ali npr. najbolje je da pokrenes nvidia-settings sa root pravima i sredjuj monitor ono stavi npr. 75 Hz u nvidia settings testiraj i ako je ok onda idi āsave to x configuration fileā. Prije ovog āsave to x configuration fileā napravi backup orginalnog xorg.conf.
Logout i opet nazad i moli da ne ostanes vise od 5 sec u crnom ekranu.
mozel samo jedno pitanje,kojom komandom preko terminala mogu provjeriti koji āpaketā fontova mi je trenutno u funkciji,kao primjer ako sam ovom komandom instalirao
da mi izbaci msttcorefontsm :r
Odes na Synaptic, ides na taj msttcorefonts desni klik properties i klikaj installed files, description
Npr. Ovaj paket sto si instalirao to ti je samo za Firefox, ili web browser, ako zelis konfiguraciju na desktopu onda moras otici u Systemā>>Preferencesā>>Appearanceā>>Fonts i tu mijenjati i vrsiti izmjene.
Npr. Zelis instalirati font SegoeUI
Odes u Home Folder kliknes ctrl+h
kreiras folder .fonts
kopiras SegoeUI fontove u taj folder i pravis izmjene u konfiguraciji fontova āSystemā>>Preferencesā>>Appearanceā>>Fontsā
[quote=medo]Odes na Synaptic, ides na taj msttcorefonts desni klik properties i klikaj installed files, description
Npr. Ovaj paket sto si instalirao to ti je samo za Firefox, ili web browser, ako zelis konfiguraciju na desktopu onda moras otici u Systemā>>Preferencesā>>Appearanceā>>Fonts i tu mijenjati i vrsiti izmjene.
Npr. Zelis instalirati font SegoeUI
Odes u Home Folder kliknes ctrl+h
kreiras folder .fonts
kopiras SegoeUI fontove u taj folder i pravis izmjene u konfiguraciji fontova āSystemā>>Preferencesā>>Appearanceā>>Fontsā[/quote]
hvala (Y)
Promjenio sam refresh rate sa ā50ā(u nvidia x serveru prikazuje 60hz) na 51 sto je na x serveru pomjerilo refresh rate na 75. To je ukinulo one cudne linije. Ali mi je malo uzjebalo fontove nekako. Kao da se onaj anti-aliasing opet malo skrnkao. Ali ovo je ok, moze se zivjeti sa njim.
Komp mi se i sa 8.04 opet zamrznuo 2 puta sinoc. Ponovo sam odradio PulseAudio fix pa cu vidjeti hoce li to zaustaviti zamrzavanje. Ako ne onda cu pokusati po logovoim da ganjam u cemu je problem ako budem imao snage, ako ne, mijenjam u grubu prioritet bootanja i windowsi idu prvi :S
[quote=SamirBL]Promjenio sam refresh rate sa ā50ā(u nvidia x serveru prikazuje 60hz) na 51 sto je na x serveru pomjerilo refresh rate na 75. To je ukinulo one cudne linije. Ali mi je malo uzjebalo fontove nekako. Kao da se onaj anti-aliasing opet malo skrnkao. Ali ovo je ok, moze se zivjeti sa njim.
Komp mi se i sa 8.04 opet zamrznuo 2 puta sinoc. Ponovo sam odradio PulseAudio fix pa cu vidjeti hoce li to zaustaviti zamrzavanje. Ako ne onda cu pokusati po logovoim da ganjam u cemu je problem ako budem imao snage, ako ne, mijenjam u grubu prioritet bootanja i windowsi idu prvi :S[/quote]
to sto ti se āzamrzavaā je vjerovatno do nvidia driver-a ā¦ i ne smrzne se cijeli komp vec samo X server. pokusaj se logovati ako smrzne opet na tu masinu sa neke druge preko ssh . vise o ovom mozes naci na nvidia forumu : http://www.nvnews.net/vbulletin/