Kubuntu izlazi sutra?!

btw, do prije zadnjeg update, mešči bijaše default search yahoo, kad evo sad vidim (nemam final iso, ali sam upgradeovan), kod novog usera (ili kad se obriše .mozilla) default engine je google? :slight_smile:

Aha, vratili su Google kao default…Ja sam zasad odusevljen brzinom (boot, podizanje aplikacija),
network manager radi kako treba, a i hardware sav fukcionise besprijekorno…
jedina sitnica koja po defaultu ne radi jos od predhodnih izdanja je notifikacija za mute…
samo neka tako bude i ubuduce…

Ono što se meni baš nikako ne sviđa jeste ova nova filozofija oko notification area-e i tooltip-a: hoće da (gotovo) potpuno ukinu prisustvo aplikacija u notification area-i, kako se, navodno, ne bi pretrpavala, pa su ubacili ovaj “indicator”-fazon za neke aplikacije (za ostale: ili panel ili gasi).

Još je gora stvar sa tooltip-ovima: kada hoćeš da vidiš informacije o onome što Rhythmbox svira, moraš klik na indicator, zatim “Show RB”, da bi vidio šta svira. Ili još gore: Transmission za torrente, nema vidjeti pomoću tooltip-a brzinu, nego fino isto kao kod RB: dva klika da prikaže aplikaciju, a zatim još jedan da je ponovo sakrije. Vedran je u pravu za većinu stvari koje je spominjao o “usability” degeneraciji, ali ovo je za mene trenutno vrhunac antiusability-ja (naglašavam: trenutno; ne bi me iznenadilo da Gnome/Ubuntu developeri u budućnosti uspiju probiti čak i ovaj plafon). Ali, Gnome always knows better :slight_smile:

u osnovi ja ne volim tray ikone aplikacija. podjem ugasiti aplikaciju ostane mi u trayu. i onda moram ciljat da ukinem program. za torrente koristim deluge, ima informacije o torrentima u tooltipu, jedan klik otvara, jedan klik zatvara.

mogli smo napraviti novu temu pa da tamo razmjenjujemo iskustva?, haj evo ja ću napraviti pa da na jednom mjestu imamo mjesto za oduševljavanje ili kuđenje :slight_smile:

ps:
evo otvoreno pa ko voli nek izvoli, previše smo ovdje otišli u offtopic :slight_smile:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5838