lakse je naucit tako slabo informisane il cak skroz informaticki nepismene ljude , nego nekog ko misli da zna …
@hyp3R … da napomenem da i u Brčkom egzistira već par godina donekle sličan projekat pokrenut od strane Vlade BD BiH i uz pomoć UNDPa.
Sve/većina ( čak i seoskih ) škole su na wireless-u, platforma je većim dijelom OpenSource bazirana ( Ubuntu, Plone/Zope) a najveći problem za veću penetraciju Linux-a u obrazovanje je nedovoljno IT predavača koji koriste ovu platformu. Tu se otvara veliki prostor za mlade lavove sa http://www.mrdnise.com
Pogledajte http://www.skole.bdcentral.net/
Pa da, Sale i ja smo tvorci www.mrdnise.com i dosta drugih skripti smo radili. Pohvale na stranu, par nas nista ne moze promeniti.
S ozbirom da trenutno razmisljam o zavrsetku Microsoft sertifikata pre odlaska na FTN u Novom Sadu, definitivno cu se potruditi da nesto promenimo po pitanju informatike u Brckom, pre nego odemo. Problem je taj sto nisam neki primer od ucenika tj. previse vremena provodim na racunaru, citajuci i radeci tako da mi je ucenje po strani. Kao sto rekoh gore, problem nisu samo profesori nego i ucenici. Slaba zainteresovanost pa cak i da napravim anketu o tome sta je Linux i da ponudim odgovore tipa :
a)Labudovo jezero na francuskom
b)Operativni sistem
siguran sam da bi 90% odgovora bilo a).
Sto se tice profesora to je jos veca zalost. Ne bih da ocrnjavam druge, ali ruku na srce profesori su vise nego uzas.
U prvom razredu srednje, kada sam upisao gimnaziju, prvi cas tj uvod u informatiku je glasio ovako:
Profesor Bilalovic : Za mene je i ves masina kompjuter. Imas tu hladnu vodu, toplu vodu, brzinu.
Dalje primjere da ne pominjem, zalosno je.
Mislim da je poenta ucenja stvari u skoli sticanje odredjenih stvari koje ce koristiti toj osobi za laksi i bolji rad u zivotu. Stvari koje ucenici cetvrtog razreda sada rade nisu cak ni povezane sa informatikom, zapravo prakticni rad je izbacen skoro, teorija, teorija, teorija.
Da dalje ne pisem, mislim da je dovoljno jasno …
Idem testirati ovaj openSuse :D, evo instaliram ga na laptopu