Microsoft office 2007/2010?

Malkice off topic, ali žalosno je da se kod nas još uvijek koriste “Office” aplikacije (bez obzira bio to MS ili neki drugi Office), za pisanje i pripremanje naučnih radova (doktorski, magistarski, diplomski i ostalo), naročito kada su u pitanju tehnički fakulteti. Studenti se maksimalno pate, vazda problemi sa nekim “pravilima”, od razmaka do fontova i par krugova nazad, pregled diplomskog od strane mentora često se svede na komentare o uštimavanju istih tih razmaka i sličnih stvari tehničke prirode, te sijaset drugih nebuloza, a veliki dio tog problema su upravo Office aplikacije. Dok normalan svijet koristi LaTeX (fakultet definiše template i na studentima je samo da pišu i pridržavaju se nekoliko osnovnih pravila), mi se blamiramo sa trivijalnostima. Jadno :confused:

@Asmir_7, samo lagahno, bro, bez žurbe :wink:

kako da updejtujem openoffice 2.4 na openoffice 3.2 posto vidim da je to poslednja verzija… u synaptik i add/removes packets imam samo office 2.4 instal

nista ja nemam protiv ms office-a, al mislim da, sto se bar linux-a tice, da se koriste nativni alati, radi perfomanse, stabilnosti, podrske, da ne nabrajam.
inace, zapoceo sam na win95, iako nema veze odakle se vuku korijeni, i ako se mene pita nema drasticne razlike izmedju suit-ova. vise mi je zbrke zadao prelazak sa office-a 2003 na 2007 nego sa ms office-a na OpenOffice. i da navedem jos jednu stvar. aplikacije koje koristim napravio je netko drugi i logicno je da treba malo vremena i uputstava da se naviknem.

da ti nešto otvoreno (prijateljski) kažem, raju su počeli nervirati likovi (početnici) koji instaliraju bt i onda “zanovijetaju” po forumu, nemoj se iznenaditi ako budeš ignorisan… instaliraj nešto od ovoga:

• Ubuntu
  • openSUSE
  • Mandriva

dobićeš kvalitetniji support, a nećeš biti toliko “zakinut” što se tiče tih “hackerskih alata”

Ma ne mora biti u pitanju nerviranje, samo ne znam da li iko ovdje koristi Backtrack, pa stoga se ne može ni očekivati kvalitetan odgovor.

@untitle, jedan od načina je da skineš .deb file sa oficijelne stranice OpenOffice.org-a. S obzirom da je zasnovan na Ubuntu, valjda bi Backtrack trebao instalirati bez problema.

Slažem se. ULK ne promovira neovlaštenu instalaciju vlasničkog softvera, nego korištenje legalnog, besplatnog i slobodnog softvera.

@untitle: Samo idi na www.openoffice.org i samo će ti se kasti. Inače, Linux distribucije nude mogućnost automatskog ažuriranja svih paketa, ali sam distributer mora da ponudi taj paket, ako distributer ne ponudi (kao Bt…) onda si na ledini, zato ljudi preporučuju početnicima da se drže dobro podržanih distribucija koje redovno imaju nova izdanja.

Samo kao livecd, po potrebi :smiley:

Samo kao livecd, po potrebi :D[/quote]
Ma jah, ali to nije to.

par openofic-a sam skinuo i nece da se inst… i tek nakon izvesnog vremena naletim na ovo… "I guess everyone already knows that OpenOffice.org 3.0 will not be available (sad, I know) for the Intrepid Ibex (Ubuntu 8.10), because the developers did not have enough time to test it, and they will introduce it later this year. Therefore, Ubuntu 8.10 ships with OpenOffice.org 2.4.1 and, if you want to use the new and improved version, then this guide is for you! However, we will not do a fresh install of the OpenOffice suite, as we will instead only upgrade the current version in Ubuntu Intrepid.
"
i vidim da za ubuntu 8.10 neradi office v.3 i noviji…
sto znaci da ono sto sam dobio sa paketom to mogu da koristim …
imali neke velike razlike izmedju 2.4 i 3.2 v?

Gdje nade taj ubuntu 8.10? To je haman predratno sto bi narod rek’o :slight_smile: , tj staro. Instaliraj ili 9.10 koji je najnovija stabilna verzija ili 10.04 koji je beta (10.04 izlazi inace 29og aprila).

Dosta se toga desilo na openofficu od 2.4 do 3.x verzija.

Inace se instaliranje programa na linuxu razlikuje od onog na wonblowsu. Rjetko trebas ici po kakvim sajtovima i “tociti” raznorazne programe te instalirati. Gotovo sve ima u repositoryjima :smiley: .

pa koliko je stara verzija ubuntu linuxa 8.10?

Ne znam jesi li upratio :slight_smile:

ako 10.4 izlazi xx.04.10. ilit mozda ako je YY.MM.DD format 10.04.xx :slight_smile:

[quote=Bo]Ne znam jesi li upratio :slight_smile:

ako 10.4 izlazi xx.04.10. ilit mozda ako je YY.MM.DD format 10.04.xx :)[/quote]
:slight_smile:
pa nije toliko star 8.10, ja kontao dosta vise…

Istina, nije tako star, ali se stvari razvijaju takvom brzinom da je razlika povelika. :slight_smile:

BTW Ubuntu izlazi 2 puta godisnje, jednom na prolece u 4-om mjesecu i jednom na jesen u 10-om mjesecu.

Prestala podrska za 8.10 btw

blago meni :slight_smile:

i to prije par dana

@untitle, ima razlike između OOo 2.4 i 3.x, ali nije nešto spektakularno. Instalacija 3.2 na Ubuntu 9.10 ide bez problema, stoga još jednom: mani se BT4 za sada :slight_smile:

rado bi ja odmah presao na drugu perspektivniju distribuciju, ali na bt4 su mi alati za wifi, kao sto sam vec i rekao da sam ga instalirao radi toga… cuo sam da mogu i ti alati kao sto su npr. airodump-ng, aircrack-ng, kismet, wireshark itd. instalirati i na ostalim distribucijama, ali ja za sad jos nisam spreman za taj posao… dok se polako ne uhodam u linux OS…

razmisljao sam i o drugoj soluciji, a to je da instaliram ubuntu distro, a bt4 da koristim kao live cd… mada eto experimentisem jos uvjek… i ocekujem neke komentare od vedrana :slight_smile:

Instalacija navedenih alata na drugu distribuciju (npr. Ubuntu) je daleko lakša od većine stvari koje si do sada radio sa Bt.