Nmap, skeniranje portova - dozvoljeno ili ne?

Kako gdje…

Ja sam par puta otvarao 22 prema vani, tj. spustao firewall na nekim production masinama. Par min nakon toga vec su krenuli dictionary attacks sa svih strana svijeta … znaci da bih ja trebao redom da skupim adrese i saljem abuse ? :slight_smile:

I ne, dragi ruski botovi, nemam korisnika admin :smiley:

[quote=Bo]Kako gdje…

Ja sam par puta otvarao 22 prema vani, tj. spustao firewall na nekim production masinama. Par min nakon toga vec su krenuli dictionary attacks sa svih strana svijeta … znaci da bih ja trebao redom da skupim adrese i saljem abuse ? :slight_smile:

I ne, dragi ruski botovi, nemam korisnika admin :D[/quote]

Ti si bolan statisticka greska, tebe ne racunam :slight_smile:

Ali, realno, velika vecina, a mogu mirne duse reci i 99% nasih nemaju pojma ni kako to provjeriti, da ne spominjemo kako arhitektonski rijesiti civanje tolike kolicine podataka i parsanje istih.

[quote=testni_hamo2]@nidla a jesu li imali nalog ili su vas samo nazvali ?

ljudi koji se time bave s kojima sam pricao tvrde da ISP mora traziti nalog zakonski da dostavi te informacije … tj. da ne bi smjeli na poziv policije samo onako to dati …
Medjutim u praksi i policija (i ostale agencije) to trazi bez naloga i ISPovi daju … a vjerujem da bi sudija na sudu kad bi mu rekao da je to ilegalno opet prihvatio takve dokaze … :)[/quote]

koliko se sjećam došli su do nas u firmu, inspektori whatever

“Na vrata mi pokucase Mulder & Scully, kazu trazimo nidlu…” :smiley: :smiley:
@carousel: skeniras li, ima li sta interesantno?

Znaimljivo kako ljudi nakupe servera tako sto skeniraju odredeni ip range sa nmap i ako skenirani server ima otvorene portove za poznate protokole skripta uradi kratki dict. attack sa najcescim kombinacijama user:pass na taj server, relativno puno prode.

[quote=trip0d]“Na vrata mi pokucase Mulder & Scully, kazu trazimo nidlu…” :smiley: :smiley:
@carousel: skeniras li, ima li sta interesantno?[/quote]
hehe, dobro je imati šefa po hijerahiji :smiley: ono je to handlao :slight_smile:

“The Only way I know how to avoid getting scanned is to never go online :)”

dobro hackeri što onda ne spomenete raji kako da se odbrane :slight_smile: neke snortove, sentryje, IDS/IPS (Intrusion detection/prevention system)

evo mene robijam 20 godina za čačkanje po zvaničnom sajtu sjeverne koreje :slight_smile:

elem

sve ja to radim samo edukativno - ko što sam napisao u jednom postu - zanimljiv mi je node.js koji ima dosta modula za rad sa mrežom - web socket modul recimo. a onda i ssl, ssh i mnogo toga dobrog. nema kraja.
možda se tako počinje sa kriminalom :slight_smile:

a ovo bi trebalo svakako

evo mene robijam 20 godina za čačkanje po zvaničnom sajtu sjeverne koreje :slight_smile:

elem

sve ja to radim samo edukativno - ko što sam napisao u jednom postu - zanimljiv mi je node.js koji ima dosta modula za rad sa mrežom - web socket modul recimo. a onda i ssl, ssh i mnogo toga dobrog. nema kraja.
možda se tako počinje sa kriminalom :slight_smile:

a ovo bi trebalo svakako[/quote]

Nemoj sjevernokorejce, oni imaju dobre metode mucenja i prilicno sam siguran da hostaju server na pentijum 2-jkama pa je sve vise od 3 korisnika odjednom na stranici smatrano kao DDoS napad :smiley:

Ako nista, bar imaju net u zatvoru :slight_smile:

Nisu toliko problem sistemi koje rade parsing i “skladistenje” log entries po definisanim parametrima… Problem je sto kod nas dosta toga krpljeno i nije radjeno planski tako da je centralizacija … huh… misaona imenica…

[quote=trip0d]Privatne firme su posebna prica, a dodatna rupa su firme koje rade za drzavu…preko njih, do svega i svacega :frowning:
Stanje jeste tuzno, ali ja ne vidim nacin da se problem barem pocne rjesavati, osim da nastavim prijavljivati. Pare i politika su cudna stvar, a volio bih da zivimo u boljoj i sigurnijoj BiH. Sa druge strane, svi propusti koje sam prijavio privatnim firmama i koji su rijeseni…svi se uljudno zahvale, potapsu po ramenu i noga. Zasto bih dalje trosio svoje vrijeme??? Za koga??[/quote]

Prije 21 dan ( 18/08 ) sam poslao mail ispod web admin-u,ili privatnoj firmi koja se brine o http://www.fmpvs.gov.ba … … toliko o privatnim firmama koje se brinu o drzavnom / sluzbenom web-u

poz

– mail snip —

Nasurfao sam na linkove ispod… i izgleda da vam neki klinici prave probleme

-> http://www.fmpvs.gov.ba/index.php?user=06fb544014af21d9f4683ec3a67415fc&lang=1fsd
i
-> http://www.fmpvs.gov.ba/index.php?user=5546529010377acda5d9a1d376184016&lang=1d

Slucajno sam naisao na ovo,i mislim da moze biti interesantno web adminu

Pozdrav

– — snip end —