ma da je na korejskom, samo da imaju komentari :D[/quote]
Komentari su cudo.
ma da je na korejskom, samo da imaju komentari :D[/quote]
Komentari su cudo.
Joj cijena! Skuplje neg’ u USA a da ne pominjem odnos sa standardom…
Potrazi tutorijale na YouTube pa makar i bili na engleskom. Lakse ces “razumjeti” nego da citas.
dovoljno lijepo napisan kod treba vrlo malo komentara
engleski je obavezan !
a video tutoriali su meni bezveze - uzasno su spori …
Kod je ili na engleskom ili je na našem… nema mi ništa smješnije nego kad naletim na ime metode tipa getNazivFromPredmet() a pametnjakovića koji kaže da sve treba na engleskom pitam: kako se predmet kaže na engleskom? Mislim na fakultetski predmet.
Problem se treba opisati domenskim jezikom, ako je domenski jezik bosanski (specifičnosti našeg zakonodavstva, školstva itd.) onda i kod valja biti na bosanskom u suprotnom dobijete nakarade kao ona gore.
getTitleFromCourse()
Prema bolonji predmet = kurs tako da je pravilan prevod predmeta Course.
[quote=vedran]Kod je ili na engleskom ili je na našem… nema mi ništa smješnije nego kad naletim na ime metode tipa getNazivFromPredmet() a pametnjakovića koji kaže da sve treba na engleskom pitam: kako se predmet kaže na engleskom? Mislim na fakultetski predmet.
Problem se treba opisati domenskim jezikom, ako je domenski jezik bosanski (specifičnosti našeg zakonodavstva, školstva itd.) onda i kod valja biti na bosanskom u suprotnom dobijete nakarade kao ona gore.[/quote]
bravo!
Ma imas tu problem (koji nekima - ne meni) smeta jer neke stvari moraju biti na engleskom (npr. getteri i setteri u javi) i slicno …
Da rascistim - kad kazem “engleski je obavezan” mislim na poznavanje engleskog od strane programera
a kod moze biti i na bosanskom i tu se slazem sa vedranom. Ako radis za nase institucije obicno ces sve informacije dobti ina bosanskom
i puno je bolje te nazive prenijeti i na nivo koda da kad ti neko kaze sta ne radi ne moras prevoditi to da bi skont’o na koji dio se odnosi
getTitleFromCourse()
Prema bolonji predmet = kurs tako da je pravilan prevod predmeta Course.[/quote]
Pa nije, na većini univerziteta je kompletan studij Course a predmet može biti Module, no problem je što je kod nas “uvedena bolonja” a predmeti nikada nisu postali moduli… ima tu puno diskusije
http://www.google.ba/search?client=opera&rls=en&q=university+course&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest