Ppp0 - Ubuntu

[code]aldin@ubuntu:~/Desktop$ sudo apt-get install xmms
Password:
Reading package lists… Done
Building dependency tree… Done
Recommended packages:
libmikmod2
The following NEW packages will be installed:
xmms
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 8 not upgraded.
Need to get 1964kB of archives.
After unpacking 6132kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://ba.archive.ubuntu.com hoary/main xmms 1.2.10-2ubuntu1 [1964kB]
Fetched 1964kB in 9m22s (3490B/s)

Preconfiguring packages …
Selecting previously deselected package xmms.
(Reading database … 73451 files and directories currently installed.)
Unpacking xmms (from …/xmms_1.2.10-2ubuntu1_i386.deb) …
Setting up xmms (1.2.10-2ubuntu1) …

aldin@ubuntu:~/Desktop$ sudo apt-get install libmikmod2
Password:
Reading package lists… Done
Building dependency tree… Done
The following NEW packages will be installed:
libmikmod2
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 8 not upgraded.
Need to get 124kB of archives.
After unpacking 324kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://ba.archive.ubuntu.com hoary/main libmikmod2 3.1.11-a-6ubuntu2 [124k B]
Fetched 124kB in 35s (3509B/s)

Preconfiguring packages …
Selecting previously deselected package libmikmod2.
(Reading database … 73562 files and directories currently installed.)
Unpacking libmikmod2 (from …/libmikmod2_3.1.11-a-6ubuntu2_i386.deb) …
Setting up libmikmod2 (3.1.11-a-6ubuntu2) …

aldin@ubuntu:~/Desktop$
[/code]

kada sam ga pokretao preko konzole opet sam dobijao dio poruke koju sam i prije dobijao,
Gdk-WARNING **: Missing charsets in FontSet creation

Gdk-WARNING **: JISX0208.1983-0

Gdk-WARNING **: KSC5601.1987-0

Gdk-WARNING **: GB2312.1980-0

Gdk-WARNING **: JISX0201.1976-0

evo još ovo da probam:

skinuo sam update za libglib version -17i libgtk version-17 izvršen je replacement sa starijom verzijom koju sam davno skinuo, pa ostaje da vidim hoće li moći nakon ovoga

nece, bezze se ispeglah a nije mi trebalo kad ne slusam muziku, sada mi ne prijavljuje nikakvu gresku preko konzole ali opet zaledi (nije 100% do zvucne), npr totem otvara wav a xmms ledi na wav

ps
reci mi kako se snalazis za drivere za taj tvoj modem?

nesto nije ok sa mojim xmms-om, na totem-u mi radi mp3, wav…

ako hoces da ti radi totem sa mp3-cama treba ti:

gstreamer0.8-mad_0.8.8-2_i386.deb
libid3tag0_0.15.1b-4.1_i386.deb
libmad0_0.15.1b-2.1_i386.deb

trebace ti jos i ovaj “libc6_2.3.5-1_i386.deb” mada on napravi neke broken pakages libc6-dev, libc6-i686,locales koji bi se rijesili sa novom verzijom, radi i sa broken kod mene

PS:
.mp3 radi i na music player rhytmbox sa gstreamer0.8-mad

[quote]nece, bezze se ispeglah a nije mi trebalo kad ne slusam muziku, sada mi ne prijavljuje nikakvu gresku preko konzole ali opet zaledi (nije 100% do zvucne), npr totem otvara wav a xmms ledi na wav

ps
reci mi kako se snalazis za drivere za taj tvoj modem?[/quote]

moj je eksterni i hardverski(netrebaju drajveri), kupio sam ga polovnog prije par mjeseci baš zbog linux-a.
Sportster Flash 56000 US Robotics oko 50KM-ova. :smiley:

[quote]Ako ti je konekcija tako spora, onda to miriše na konfiguraciju seriskog porta. Može biti a i ne mora. Ipak možeš pokušati.
Probaj kao root saznati trenutnu konfiguraciju naredbom:

setserial /dev/ttyS0[/code] za prvi, a /dev/ttyS1 za drugi serijski port.
Osim toga koristi opciju -a
[code]
# setserial -a /dev/ttyS0
/dev/ttyS0, UART: 16550A, Port: 0x03f8, IRQ: 4
Flags: spd_normal skip_test
[/code]
Neki stariji UART-ovi prouzrokuju za svaku akciju jedan interupt a često je i brzina spd_... pogrešno podešena. Pošalji nam out pa će mo vidjeti dalje.[/quote]

[code]
setserial /dev/ttyS0[/code] za prvi, a /dev/ttyS1 za drugi serijski port.
Osim toga koristi opciju -a
[/code]

evo sad sam tek skinuo ovaj setserial i evo šta sam dobio:

[code]root@ubuntu:/home/milos # setserial /dev/ttyS0
/dev/ttyS0, UART: 16550A, Port: 0x03f8, IRQ: 4

root@ubuntu:/home/milos # setserial -a /dev/ttyS0 /dev/ttyS0, Line 0, UART: 16550A, Port: 0x03f8, IRQ: 4 Baud_base: 115200, close_delay: 50, divisor: 0 closing_wait: 3000 Flags: spd_normal skip_test

Seriski port je OK. Ove brzine što prikazuje setserial su samo brzine koje važe između modema i tvog računara. Sada pregledaj datoteke u /etc/ppp direktoriju da nisi negdje upisao pogrešnu brzinu za konekciju. Koji program koristiš za konekciju ??

koristim wvdial a wvdial.conf mi izgleda ovako:

[Dialer Defaults] Modem = /dev/ttyS0 Baud = 57600 Init = ATZ Init2 = ATX3 Init3 = ATM0 Phone = 1499 Stupid Mode = 1 Username =joma Password =******

[quote]ad se konektujem idem na System/Administration/Networking i tu izaberem Activate ili
sudo pon bihnet (preko pppconfiga sam posešavao konekciju) :

Number 1499 User joma Password ****** Speed 56000 Com /dev/ttyS0 Method PAP[/quote]

Šta je sa ovim ? Ovdje si , kako razumijem, podesio 56000 kao brzinu što nije pravilno. Stavi 57600 pa vidi kakva je konekcija.

promijenio sam i kad pratim download mijenja se od 300 bajta do 5,4 Kb pa kad sve saberem i podijelim ispadne 3kb. A kad se konektujem preko wvdial-a on je stabilniji i drži na 3kb uvijek. Ma i dosta je +hekla+

Nema predavanja,
šta kaže cat /proc/interrupts ?

milos@ubuntu:~$ sudo cat /proc/interrupts Password: CPU0 0: 259126 IO-APIC-edge timer 1: 125 IO-APIC-edge i8042 4: 9887 IO-APIC-edge serial 7: 2 IO-APIC-edge parport0 8: 1 IO-APIC-edge rtc 9: 1 IO-APIC-level acpi 12: 14126 IO-APIC-edge i8042 14: 10257 IO-APIC-edge ide0 15: 2088 IO-APIC-edge ide1 16: 13583 IO-APIC-level radeon@pci:0000:01:00.0 21: 375 IO-APIC-level uhci_hcd, uhci_hcd, uhci_hcd, ehci_hcd 22: 668 IO-APIC-level VIA8233 NMI: 0 LOC: 258981 ERR: 0 MIS: 0

Probao sam na Window$-u i tamo mi se konektuje uvijek na 33Kbps najviše.
A i na Linux-u mi se uvijek konektuje na max 33Kbps

milos@ubuntu:~$ wvdial --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0 --> Initializing modem. --> Sending: ATZ ATZ OK --> Sending: ATX3 ATX3 OK --> Sending: ATM0 ATM0 OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT1499 --> Waiting for carrier. ATDT1499

[code]C

BIHnet - POP Bascarsija

Podrzane brzine: 56Kb/s(V.90);64/128Kb/s(ISDN)

Postovani korisnici zelimo vam uspjesan rad.
Potrebne informacije mozete dobiti putem:

web stranica: http://www.bih.net.ba
e-mail: support@bih.net.ba
telefon: (033) 660 282
***************************************as54.bc
User Access Verification
Username:
–> Carrier detected. Starting PPP immediately.
–> Starting pppd at Sat Jul 30 01:59:38 2005
–> Warning: Could not modify /etc/ppp/pap-secrets: Permission denied
–> --> PAP (Password Authentication Protocol) may be flaky.
–> Warning: Could not modify /etc/ppp/chap-secrets: Permission denied
–> --> CHAP (Challenge Handshake) may be flaky.
–> pid of pppd: 7475
–> Using interface ppp0
–> local IP address 85.92.225.174
–> remote IP address 195.222.32.67
–> primary DNS address 195.222.32.10
–> secondary DNS address 195.222.32.20[/code]

Naredba dpkg -i .deb se koristi ako zelis da sebes svoj sistem. Zato sto se ovisnosti ne mogu razrijesiti koristenjem dpkg programa, za to nam na Debianu sluzi apt.
Preporucujem koristenje apt-a (apt, dselect, aptitude, synaptic).
Konfiguracija naredbom (kao root): apt-config.
Konfiguracijska datoteka: /etc/apt/sources.list

cu
sapphire

[quote]Naredba dpkg -i .deb se koristi ako zelis da sebes svoj sistem. Zato sto se ovisnosti ne mogu razrijesiti koristenjem dpkg programa, za to nam na Debianu sluzi apt.
Preporucujem koristenje apt-a (apt, dselect, aptitude, synaptic).
Konfiguracija naredbom (kao root): apt-config.
Konfiguracijska datoteka: /etc/apt/sources.list

cu
sapphire[/quote]
nije da pametujem ali kako ćeš instalirati program koji nema na apt-get?

heheh ako nema na apt-u onda moraš rizikovati :smiley:

Iz source koda. Ozbiljno, manja je vjerovatnoća da će biti problema.

Joma, vjerovatno si nekada bio dvojnik, ili te je neko (iz telekoma) stavio na istu telefonsku paricu sa drugim ljudima. Na PCM-u je ograničenje 31.2kbit/sec što se oprilike podudara sa tvojim rezultatima (3-3.3 kB/s)

poz ljudi :smiley: :smiley: :smiley:
i ja imam slican problem … veoma losa konekcija :frowning: :frowning:
koristim ubuntu, konektujem se preko pppconfig i kad nesto downloadiram nikad mi ne ide preko 1.5 kb/s(kad bude toliko onda sam sav srecan). imam Conexant HSF modem. stvarno neznam u cemu je fora. moze li neko da pomogne?

sto se tice xmms, imao sam isti problem i sa njim sa beep media playerom (njega sada koristim, moze ici preko apt-get install beep-media-player, cini mi se), oba su se zaledjivala. problem rijesite tako sto u podesavanjima pod plugins odaberete neki drugi output.
trebalo bi da radi :smiley: :smiley:

[quote]poz ljudi :smiley: :smiley: :smiley:
i ja imam slican problem … veoma losa konekcija :frowning: :frowning:
koristim ubuntu, konektujem se preko pppconfig i kad nesto downloadiram nikad mi ne ide preko 1.5 kb/s(kad bude toliko onda sam sav srecan). imam Conexant HSF modem. stvarno neznam u cemu je fora. moze li neko da pomogne?

sto se tice xmms, imao sam isti problem i sa njim sa beep media playerom (njega sada koristim, moze ici preko apt-get install beep-media-player, cini mi se), oba su se zaledjivala. problem rijesite tako sto u podesavanjima pod plugins odaberete neki drugi output.
trebalo bi da radi :smiley: :D[/quote]

poznato je da ako imaš “demo” drivere za modeme sa conexant chipsetom konekcija je ogranicena na 14.4k, a ako imaš “full” tada ti je konekcija oko 56k, može biti do toga…

nije sigurno, imam ovdje Conexant HSF interni modem i radi savršeno na Window$-u na oko 5 - 6 Kbps a zna se popeti i do 8 -9Kbps.