[quote]# /etc/fstab: static file system information.
/dev/hda5 /media/hda5 fat32 defaults,nls=utf8,umask=007,gid=46 0 1[/quote]
izbriši defaults i fat32! (defaults su ti uglavnom prava samo za root-a, a ovo fat32 ne postoji, već vfat - koliko ja znam…)
kopiraj ovu liniju:
/dev/hda5 /media/hda5 vfat noauto,user 0 0
sada odeš na mycomp i klikni na particiju, i to je to, ako želiš da se /dev/hda5 particija automatski mountira prilikom bootanja, stavi umjesto noauto --> auto
na ubuntu-u možeš raditi ovo (umjesto vi-a - dok ga ne naučiš):
Evo iz Windowsa dosao sam do fstab-a
Ntfs je uredu ali fat mi dijeli jos probleme nece da ga prepozna, nema veze pitanje dali je Kubuntu isti sa ovim root pravima kao Ubuntu ili ima razlike ako je kao kod ostalih da ja ovo mjenjam trebace mi opet mjesec da dodjem do malo znanja sa ovim root pravima itd. Iako je stabilan i lijep nema sta sve Ok do par tih sitnica mozda ponovo instaliram pa da bude bolje? Ja sam isto nesto downloadovao od paket programa tako da sam mozda zeznuo stvar.
[quote=medo]root@medo-desktop:~# sudo gedit /etc/fstab
cannot open display: (null)
Pocinje me stvarno zezati :([/quote]
nisi me poslušao!!!
nigdje nisam rekao da kao “root” kucaš “sudo gedit fajl”
znači ovako:
kao “obični” user
yalu@nesto:~$ sudo gedit nekifajl.txt
ukucaj sifru i to je to…
imaš “prava” da snimiš promjene…
ma ubuntu je ok, i sudo je ok… još samo user treba biti ok lol
ps:
gore sam vidio “propust” pa da kažem…
medo kada ti neko kaže /home/user/tmp --> ovo user se odnosi na tebe, pa ti treba da umjesto “user” kucas svoj username, recimo za mene je to /home/aldin/tmp
Nemam rijeci u pravu si 100%, obecavam to ce se promjeniti kada instaliram debian ili neku drugu distribuciju samo se preselim na drugi dio foruma lol.
Zeza neznam ponovocu je instalirati lakse mi je nekih 15 minuta odvojiti vremena nego da razbijam glavu ovako i vas da mucim.