Problem sa SuSE 9.2

Sax2 je SuSE-ov alat za konfiguraciju X-a. User friendly dio u svakom slučaju. Korištenje ti nebi trebalo biti nikakav problem. Naime, kao root u konzoli otkucaj sax2 i on će se pokrenuti, dio je Yast paketa. Nastoj da što jasnije specificiraš ono što imaš. Sretno.

sax2 je najlakši a mozes sve to isto uraditi i sa xorgconf

poslije male pauze, nastavak price o Vasi Ladackom i njegovm SuSE-u :slight_smile:
robao sam sto sam umio i onda sam odlucio da odnesem jednom “maheru” u Linux klubu u mom gradu. Handrio se on sa njim cijeli sastana, oko 2 sata, i na kraju rek’o da ne zna sta se desava i koji mu je klinac, ali da HD je sigurno ok i da bi bilo najbolje da se SuSE reinstalira.
Maloprije sam poceo “svu pricu ipocetka”, ali poslije 10-15 sekindi letanja onih slova na crnoj pozadini dobijem poruku:

Linuxrc crashed. :(( Press ENTER to continue

Medjutim, svako daljnje “pressanje” je bez ikakvog rezultata.

:cry:

nakon par bezuspjesnih pokusaja, instalirao sam Win 2000 na kompjuter (prebris’o SuSE totalno) misleci da, posto o nije hardware-ski problem, XP mozda rijesi problem.
Instalacija Win2K je prosla bez problema. Koristio sam komp dva-tri dana. Sve je izgledalo ok.

Upravo sada pokusah pomovo instalirati SuSE 9.2 preko svega. kratko nakon startanja instalacije:

[quote]RAMDISK: Compressed image found at block 0
VFS: Mounted root (minix filesystem)
EXT2-fs: unable to read suuperblock
MINIX-fs: unable to read suuperblock
isofs_fill_super: bread failed, dev=md0, iso_blknum=16, block=32
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(9,0)
_[/quote]

???[/quote]

Jesi li probao drugi file system umjesto minixa?

Minix se koristi samo za RAMDISK, do montiranja prave root particije, a ne kao “normalan” datotečni sistem.

Nisam probao nista, ali to je bio instalacioni CD - zar mogu nesto mijenjati dok se instalira Linux?

Meščini da ti je taj CD oštećen, a može biti da griješim. Alternativno probaj onaj memtest da ti nije memorija loša. Windows često radi (nekako, nestabilno) i sa lošom memorijom koju Linux neće ni da takne.

ruku na srce, nisam provjeravao opet CD jer sma ga provjerio kada sam ga snimio i nakon toga instalirao na dva kompjutera. ne vjerujem, ali cu provjeriti. to je bar pos’o od par minuta :slight_smile:

Sad sam pokusao dici Ubuntu Live CD i dobio sam skoro istu gresku. Znaci, nije do CD-ja
:frowning:

[quote]
Setting paths…/linuxrc: 543: /bin/cp: not found
/linuxrc: 543: test: not found
/linuxrc: 543: rm: not found
/linuxrc: 543: awk: not found
/linuxrc: 543: awk: not found
/linuxrc: 543: echo: not found
/linuxrc: 543: expr: not found
/linuxrc: 543: expr: not found
/linuxrc: 543: mkdir: not found
/linuxrc: 543: echo: not found
/linuxrc: 543: mkdir: not found
/linuxrc: 543: cannot create /var/run/utmp: Directory nonexistent
VFS: Cannot open root devise “” or unknown-block(9,0)
Please append a correct “root=” boot option
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(9,0)[/quote]

:cry: [/quote]

koje diskove imate vas dvojca? jeli neko slucajno trazio po mailing listama slicne greske?

Pozdrav

Ice

[quote]koje diskove imate vas dvojca? jeli neko slucajno trazio po mailing listama slicne greske?

Pozdrav

Ice[/quote]

SuSE je downloadiran sa interneta i CD-ovi su “domaca radinost”.
Ubuntu je original, dobijen postom od proizvodjaca.

[quote]koje diskove imate vas dvojca? jeli neko slucajno trazio po mailing listama slicne greske?

Pozdrav

Ice[/quote]

poovima ovdje izgleda da je Kernel problem?
http://kerneltrap.org/node/2318

hm… mmmm…kaaay… and now what? podesiti GRUB po pitanju HDDa, RAMDISKa ili nesto trece?

posto se nasoj raji desava da ne mogu ni minix pokrenuti - onda ce biti da je problem do RAMDISKa ( na kerneltrapu je neko naveo da je “malen” ). Zasto ne probate sa nekom drugom distribucijom da vidite da li je bas do RAMDISKa ili bas do HDDa?

Pozdrav

Ice

[quote]hm… mmmm…kaaay… and now what? podesiti GRUB po pitanju HDDa, RAMDISKa ili nesto trece?

posto se nasoj raji desava da ne mogu ni minix pokrenuti - onda ce biti da je problem do RAMDISKa ( na kerneltrapu je neko naveo da je “malen” ). Zasto ne probate sa nekom drugom distribucijom da vidite da li je bas do RAMDISKa ili bas do HDDa?

Pozdrav

Ice[/quote]

Prob’o Ubundu i SuSE. Probacu sutra i Mandrake i Fedora.