i opet se moramo boriti sa "foteljasima"
birokratijom…
joj, ma prepadnem se kad pocnem na ovu temu
i opet se moramo boriti sa "foteljasima"
birokratijom…
joj, ma prepadnem se kad pocnem na ovu temu
@nedexus: U ovakvim stvarima je drzavna inicijativa daleko ucinkovitija. Glede politicara - mislim da se u ovom slucaju vise radi o lijenosti, neznanju i nedostatka vizija nego korumpiranosti. Sve dok je dovoljno biti grlat kad se vice hrvati - hrvati! ili srbi - srbi! ili bosnjaci - bosnjaci! da bi se doslo na vlast - takvi ce nam ljudi krojiti sudbinu
Good point, ali možda ima i toga da je nedavno otvoren BH MS ured u Sarajevu pa su ljudi malo podmazali
da budu monopol u institucijama? Just an idea…
[quote=canci]…možda ima i toga da je nedavno otvoren BH MS ured u Sarajevu pa su ljudi malo podmazali
da budu monopol u institucijama? Just an idea…[/quote]
Heheheh, da je MS skacenica za Mujov Softver i Mujo bio taj koji bi radio dan i noc u svojoj garazi (koja je preuredena u ured) da bi stavio tu svoju firmu na noge onda bi se sigurno trebalo podmazivati. Medutim u ovom slucaju je jednostavno dosla direktiva: toliko vam kostaju licence i ako neplatite idemo na sud + politicki pritisci. Kako nije bilo pripremljene alternative onda je preostajalo samo vaditi novcanik…
Moja škola…pa nadalje…
Koliko znam tvoja skola (pa nadalje…) ne cini grupaciju svih skola u BiH
Heheheh, da je MS skacenica za Mujov Softver i Mujo bio taj koji bi radio dan i noc u svojoj garazi
MS = Mujin Softver. Cool!
Lakše je pohapsiti sve pesimiste i poslati ih u Irak na presudu. :mrgreen:
Pogledati sig!
[quote=bono]Pogledati sig!
Don’t worry about what anybody else is going to do. The best way to predict the future is to invent it.[/quote]
:kul:
Ti si bono na mojim valovima
Problem sa privatnom inicijativom je što je ista (barem kod nas) nesposobna da razmišlja više od nekoliko mjeseci unaprijed. Svaka čast firmama tipa IBM koje su prave male države To je npr. kao sa penzijom, svi znaju da je penzija potrebna, ali kad bi se ostavilo ljudima da sami štede na kraju niko to ne bi radio i većina bi pomrla od gladi kad prestanu raditi. Država je potrebna da razmišlja dugoročno umjesto nas.
Nastavak:
[quote]Otvaranje predstavništva i regionalnog centra kompanije “Red het” u Srbiji
Beograd, 15. januar 2007. godine - Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je potpredsednik američke kompanije “Red het” Verner Noblih obavestio ministra Aleksandra Popovića o planovima nastupa ove kompanije u Srbiji i najavio otvaranje predstavništva u Beogradu i regionalnog centra za podršku sa sedištem u Vršcu.
U saopštenju se navodi da je kompanija “Red het”” lider u razvoju, distribuciji i podršci za softver sa otvorenim kodom, a da će centar u Vršcu opsluživati korisnike iz deset zemalja u regionu jugoistočne Evrope i da će biti sertifikovan po najvišim standardima.
Otvaranje “Red het” predstavništva na teritoriji Srbije jasan je pokazatelj da će softver sa otvorenim kodom sada biti znatno dostupniji domaćim korisnicima.
Popović i Noblih su tokom današnjeg susreta razmotrili mogućnosti saradnje kompanije “Red het” i Vlade Srbije u oblasti razvoja informacionog društva, pre svega u radu na povećanju računarske pismenosti kroz posebne uslove korišćenja softvera i usluga ove kompanije.
U saopštenju se podseća na to da su u Strategiji razvoja informacionog društva u Republici Srbiji, koju je Vlada usvojila 5. oktobra prošle godine, definisani ciljevi razvoja informacionog društva i plan njihovog ostvarivanja.
Strategija predviđa unapređenje i razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture Srbije, a preduslovi za uspešno postizanje ciljeva su razvoj i primena softvera sa otvorenim kodom, naročito u javnom, naučnom i obrazovnom sektoru, kao i insistiranje na otvorenim standardima i interoperabilnosti sistema, a u skladu sa preporukama EU sadržanim u e-Europe planovima.
:::
http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=62696
Regionalni centar Red Hat-a u Vršcu:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=01&dd=15&nav_id=227816
Vlada usvojila Strategiju razvoja informacionog društva:
http://www.internodium.org/node/2711[/quote]
To nije nazalost samo slucaj kod nas. Od Reganovog neoliberalnog talasa od osamdesetih pa naovamo je sve vise firmi, specijalno u anglosaksonskim drzavama, ciji se menadzment svodi na takozvani kvartalni kapitalizam u kome se sefovi jedino brinu o tome da je zarada u tekucem kvartalu bude veca nego u predhodnom, jer se racuni svode svaka tri mjeseca i bonusi sefova su vezani za porast dobiti.
To se pocelo pokazivati pogubnim. Primjer je recimo americki General Motors, najveci proizvodac automobila na svjetu, koji je ganjajuci profit zanemarivao ulaganja u nove tehnologije i dugorocna planiranja. Sada vise vec vise godina radi sa gubitkom. Toyota je stalno planirala na duge staze i ulagala u nove tehnologije tako da su sada vodeci kada su u pitanju automobili sa hibridnom pogonom. Toyota ima odlican profit i prodaje sve vise i vise automobila i ocekuje se da ce u toku ove godine preteci General Motors po broju prodatih vozila.
Svaka cast IBMu, mada dzinovski dio njihovog budzeta za razvoj i budzeta za razvoj mnogih drugih high tech firmi dolazi iz americkog ministarstva za odbranu
Dakle, moguce je poslovati i u necem uspjeti i bez pomoci drzave, ali to je isto kao i ratovati bez artiljerije :).
.[/quote]
jah
dobrojutro
nebih se bas slozio sa ponudjenim argumentima
poslovanje…
ratovanje
?
robin hud i jadan
! moja firma je privatna i meni placa osiguranje i unaprijed uplacuje u penzioni fond,
kojega normalno “drzava” “ODRZAVA”
to sto mi u bosni imamo svijest politicara “da se bore za svoju busiju”, to je nasa
nesreca.
I privatna inicijativa se uci/studira jel´de ljudi?
Pobogu, pa nismo se jucer rodili.
iskustva se ne izmisljaju.
iskustva se prozivljavaju.
ima tako puno iskusnih (eto npr. navedeni IBM).
od njih se moze nesto nauciti.
ako se hoce nauciti
word
Jel ovo haiku poezija u predzadnjem postu ?
mislim da si pogrijesio broj slogova :))
A zašto bi tvoja firma tebi uplaćivala osiguranje, koji je motiv? Šta njih briga šta ćeš ti raditi nakon što prestaneš raditi za njih. O tome govorim. Trenutno, firma ti uplaćuje osiguranje jer mora (takav je zakon), a mnoge firme u BiH to ne rade, pa nam je zato kriza sa penzionim fondovima…
Vedran:
FYI Redhat support postoji vec dvije godine i ima dosta customera koji koriste i Redhat i SuSE Enterprise Linux, i daje im se support od Redhat Partner-a kao i Novell Partner-a.
Postoji svašta nešto, pitanje je da li se reklamira kao primarna usluga ili ne. Na kraju krajeva, većini klijenata “RedHat” “Novell” i sl. ne znači ništa, oni će pitati partnera šta da koriste i partner - u ovom slučaju RedHat centar u Srbiji - će im iskreno preporučiti da koriste RedHat na serveru i desktopu. To je ono što je bitno. Za mene “Linux support” je neko ko se ne stidi okačiti billboard na glavnoj ulici na kojem reklamiraju Linux, a ne neko ko negdje na dnu liste dopiše Linux, BSD, Solaris i ko zna šta još.