RedHat u Srbiji

i opet se moramo boriti sa "foteljasima"
birokratijom…

joj, ma prepadnem se kad pocnem na ovu temu

@nedexus: U ovakvim stvarima je drzavna inicijativa daleko ucinkovitija. Glede politicara - mislim da se u ovom slucaju vise radi o lijenosti, neznanju i nedostatka vizija nego korumpiranosti. Sve dok je dovoljno biti grlat kad se vice hrvati - hrvati! ili srbi - srbi! ili bosnjaci - bosnjaci! da bi se doslo na vlast - takvi ce nam ljudi krojiti sudbinu :frowning:

Good point, ali možda ima i toga da je nedavno otvoren BH MS ured u Sarajevu pa su ljudi malo podmazali
da budu monopol u institucijama? Just an idea…

[quote=canci]…možda ima i toga da je nedavno otvoren BH MS ured u Sarajevu pa su ljudi malo podmazali
da budu monopol u institucijama? Just an idea…[/quote]
Heheheh, da je MS skacenica za Mujov Softver i Mujo bio taj koji bi radio dan i noc u svojoj garazi (koja je preuredena u ured) da bi stavio tu svoju firmu na noge onda bi se sigurno trebalo podmazivati. Medutim u ovom slucaju je jednostavno dosla direktiva: toliko vam kostaju licence i ako neplatite idemo na sud + politicki pritisci. Kako nije bilo pripremljene alternative onda je preostajalo samo vaditi novcanik…

Moja škola…pa nadalje…
Koliko znam tvoja skola (pa nadalje…) ne cini grupaciju svih skola u BiH :slight_smile:

Heheheh, da je MS skacenica za Mujov Softver i Mujo bio taj koji bi radio dan i noc u svojoj garazi
:slight_smile: MS = Mujin Softver. Cool!

Lakše je pohapsiti sve pesimiste i poslati ih u Irak na presudu. :mrgreen:

Pogledati sig!

[quote=bono]Pogledati sig!

Don’t worry about what anybody else is going to do. The best way to predict the future is to invent it.[/quote]
:kul:

Ti si bono na mojim valovima :slight_smile:

Problem sa privatnom inicijativom je što je ista (barem kod nas) nesposobna da razmišlja više od nekoliko mjeseci unaprijed. Svaka čast firmama tipa IBM koje su prave male države :slight_smile: To je npr. kao sa penzijom, svi znaju da je penzija potrebna, ali kad bi se ostavilo ljudima da sami štede na kraju niko to ne bi radio i većina bi pomrla od gladi kad prestanu raditi. Država je potrebna da razmišlja dugoročno umjesto nas.

Nastavak:

[quote]Otvaranje predstavništva i regionalnog centra kompanije “Red het” u Srbiji

Beograd, 15. januar 2007. godine - Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je potpredsednik američke kompanije “Red het” Verner Noblih obavestio ministra Aleksandra Popovića o planovima nastupa ove kompanije u Srbiji i najavio otvaranje predstavništva u Beogradu i regionalnog centra za podršku sa sedištem u Vršcu.

U saopštenju se navodi da je kompanija “Red het”” lider u razvoju, distribuciji i podršci za softver sa otvorenim kodom, a da će centar u Vršcu opsluživati korisnike iz deset zemalja u regionu jugoistočne Evrope i da će biti sertifikovan po najvišim standardima.

Otvaranje “Red het” predstavništva na teritoriji Srbije jasan je pokazatelj da će softver sa otvorenim kodom sada biti znatno dostupniji domaćim korisnicima.

Popović i Noblih su tokom današnjeg susreta razmotrili mogućnosti saradnje kompanije “Red het” i Vlade Srbije u oblasti razvoja informacionog društva, pre svega u radu na povećanju računarske pismenosti kroz posebne uslove korišćenja softvera i usluga ove kompanije.

U saopštenju se podseća na to da su u Strategiji razvoja informacionog društva u Republici Srbiji, koju je Vlada usvojila 5. oktobra prošle godine, definisani ciljevi razvoja informacionog društva i plan njihovog ostvarivanja.

Strategija predviđa unapređenje i razvoj informaciono-komunikacione infrastrukture Srbije, a preduslovi za uspešno postizanje ciljeva su razvoj i primena softvera sa otvorenim kodom, naročito u javnom, naučnom i obrazovnom sektoru, kao i insistiranje na otvorenim standardima i interoperabilnosti sistema, a u skladu sa preporukama EU sadržanim u e-Europe planovima.

:::

http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=62696

Regionalni centar Red Hat-a u Vršcu:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=01&dd=15&nav_id=227816

Vlada usvojila Strategiju razvoja informacionog društva:
http://www.internodium.org/node/2711[/quote]

To nije nazalost samo slucaj kod nas. Od Reganovog neoliberalnog talasa od osamdesetih pa naovamo je sve vise firmi, specijalno u anglosaksonskim drzavama, ciji se menadzment svodi na takozvani kvartalni kapitalizam u kome se sefovi jedino brinu o tome da je zarada u tekucem kvartalu bude veca nego u predhodnom, jer se racuni svode svaka tri mjeseca i bonusi sefova su vezani za porast dobiti.

To se pocelo pokazivati pogubnim. Primjer je recimo americki General Motors, najveci proizvodac automobila na svjetu, koji je ganjajuci profit zanemarivao ulaganja u nove tehnologije i dugorocna planiranja. Sada vise vec vise godina radi sa gubitkom. Toyota je stalno planirala na duge staze i ulagala u nove tehnologije tako da su sada vodeci kada su u pitanju automobili sa hibridnom pogonom. Toyota ima odlican profit i prodaje sve vise i vise automobila i ocekuje se da ce u toku ove godine preteci General Motors po broju prodatih vozila.

Svaka cast IBMu, mada dzinovski dio njihovog budzeta za razvoj i budzeta za razvoj mnogih drugih high tech firmi dolazi iz americkog ministarstva za odbranu :slight_smile:

Dakle, moguce je poslovati i u necem uspjeti i bez pomoci drzave, ali to je isto kao i ratovati bez artiljerije :).

.[/quote]
jah
dobrojutro
nebih se bas slozio sa ponudjenim argumentima
poslovanje…
ratovanje
?
robin hud i jadan

! moja firma je privatna i meni placa osiguranje i unaprijed uplacuje u penzioni fond,
kojega normalno “drzava” “ODRZAVA”
to sto mi u bosni imamo svijest politicara “da se bore za svoju busiju”, to je nasa
nesreca.
I privatna inicijativa se uci/studira jel´de ljudi?
Pobogu, pa nismo se jucer rodili.

iskustva se ne izmisljaju.
iskustva se prozivljavaju.

ima tako puno iskusnih (eto npr. navedeni IBM).
od njih se moze nesto nauciti.
ako se hoce nauciti :slight_smile:

word

Jel ovo haiku poezija u predzadnjem postu ? :slight_smile:
mislim da si pogrijesio broj slogova :))

A zašto bi tvoja firma tebi uplaćivala osiguranje, koji je motiv? Šta njih briga šta ćeš ti raditi nakon što prestaneš raditi za njih. O tome govorim. Trenutno, firma ti uplaćuje osiguranje jer mora (takav je zakon), a mnoge firme u BiH to ne rade, pa nam je zato kriza sa penzionim fondovima…

Vedran:
FYI Redhat support postoji vec dvije godine i ima dosta customera koji koriste i Redhat i SuSE Enterprise Linux, i daje im se support od Redhat Partner-a kao i Novell Partner-a.

Postoji svašta nešto, pitanje je da li se reklamira kao primarna usluga ili ne. Na kraju krajeva, većini klijenata “RedHat” “Novell” i sl. ne znači ništa, oni će pitati partnera šta da koriste i partner - u ovom slučaju RedHat centar u Srbiji - će im iskreno preporučiti da koriste RedHat na serveru i desktopu. To je ono što je bitno. Za mene “Linux support” je neko ko se ne stidi okačiti billboard na glavnoj ulici na kojem reklamiraju Linux, a ne neko ko negdje na dnu liste dopiše Linux, BSD, Solaris i ko zna šta još.