Richard Stallman u Beogradu

Fakat mi nije jasno sta su ovi Puljani ocekivali?
“Normala” covjek :slight_smile: Geek Power!

Jel to onaj debeli cikica koji mnogo vole da pici narodnjake i kola,malko neuredan i a pomalo ne vaspitan?
Cije znanje Informatike je ustvari jako ograniceno i osjeca se zestoko uvrijedjen ako je neko inovativan i ima kritiku na sami FSF?

Ako je to taj,onda moram reci da sam (smo) tog cikicu vidjeli vec par puta i da nismo bas impresionirani,nekako slika ono:neuredan sam,asocijalan sam,i samo pricam o politici… je malo…danas uzasno malo da nekome budes idol,ili vazana faca(kod nas izgleda ipak jeste)…mi u njemackoj gledamo to vise istorijski,iako sa malom dozom respekta ali ne idealizirano,vidimo tog Stallmana ono: Stallman ok,sledeci…

Ali doce to i na nase krajeve,mozda ce potrajati ali ubrzo bice sve manje onih koji ce u potpise ili kao moto uzimati Torvalda ili nekog Stallmana?
Izgleda da nasi prostori ne mogu bez ideologija?

pozdrav

P.S hvala Sapphire za link mnogo mi je pomogao da se potsjetim ko je taj cika Stallman,iako je misljeno “Ko je Stalmman” kao zajeb…neki to vole vruce

Ja sam fakat bez komentara :expressionless:

[quote=die7]Jel to onaj debeli cikica koji mnogo vole da pici narodnjake i kola,malko neuredan i a pomalo ne vaspitan?
Cije znanje Informatike je ustvari jako ograniceno i osjeca se zestoko uvrijedjen ako je neko inovativan i ima kritiku na sami FSF?

Ako je to taj,onda moram reci da sam (smo) tog cikicu vidjeli vec par puta i da nismo bas impresionirani,nekako slika ono:neuredan sam,asocijalan sam,i samo pricam o politici… je malo…danas uzasno malo da nekome budes idol,ili vazana faca(kod nas izgleda ipak jeste)…mi u njemackoj gledamo to vise istorijski,iako sa malom dozom respekta ali ne idealizirano,vidimo tog Stallmana ono: Stallman ok,sledeci…

Ali doce to i na nase krajeve,mozda ce potrajati ali ubrzo bice sve manje onih koji ce u potpise ili kao moto uzimati Torvalda ili nekog Stallmana?
Izgleda da nasi prostori ne mogu bez ideologija?

pozdrav

P.S hvala Sapphire za link mnogo mi je pomogao da se potsjetim ko je taj cika Stallman,iako je misljeno “Ko je Stalmman” kao zajeb…neki to vole vruce[/quote]
Barem njegovu stranicu na wikipedia.de jos nisu izbrisali kao fake. :lol:

Adise, ti bi trebo pokazat malo vise respekta prema drugim ljudima, a posebno prema nekome ko je stariji i ima visi IQ nego ti.

Ti “nasi susjedi” su izgleda iznenadjeni sto je on nerd. Samo se pitam sta su ocekivali? Djeda mraza?
De nadji i jednog intelektualca i naucnika te klase da nije nerd![/quote]
U sustini se slazem sa ovim sto je Adis napiao.
Uz svo duzno postovanje prema Stallman-u, ipak sam sebe previse postujem da bih se doveo u situaciju da me neko tretira podcjenjivacki i kao glupana, a to je utisak vecine ljudi koji sa njim dolaze u direktan kontakt. Uz takvo ponasanje prema drugim ljudima, nije ni cudo sto zenu trazi preko oglasa (mada su to ipak licne stvari u koje nije lijepo ulaziti, al eto omaklo mi se :stuck_out_tongue: ). Bitno je ono sto covjek ostavlja iza sebe, a u slucaju Stallmana to je svakako vrijedno postovanja.

hahah ovo je dobro,vidis ni sam nisam znao da je jedan od mojih saradnika zelio na ovaj nacin da reklamira “sefa” i knjigu koju sam napisao a on saradjivao na istoj (naravno Informatika)…
Nadam se da si procitao razlog do kraja (brisanja) Brisac:…smatra se ne dovoljnim cinjenica da je izdavanje jedne knjige dovoljna za unos u Wiki…

O tome bi se dalo diskutovati kada bi mi nesto znacilo,biti u njoj ili ne…

Komentar:meni je sva ta prica besmislena,ja sam svoju privatnost uspjesno sacuvao zadnjih 8 godina od kad se profesionalno bavim Informatikom,danas me to ne intresuje…
A i sam Wiki mi je (osnovna ideja super) postao besmislen, neki natjecaj Autora , losih objasnjenja ,netacnih informacija…
Dali sam u njoj ili ne mi nesto ne poboljsava budzet…

Krivca za to sam castio pivom…sta da mu radim… :roll: imali ko prijedlog

pozdrav

P.S Debeili cikca je ipak OUT,pogotovo kada smo jedne godine u Münchenu razgovarali jedno 15min. rijec je bilo o EPA i negovoj ne podrsci demonstracije 2003 protiv Softwer-Patenata,i o projektu FreeBios gdje smo uvidjeli da nesto Teh. znanja bas i nema velikoslavljeni debeljuca,al zato mnogo pametuje…Ovaj njegov misionarski put mi dodje ko moj dajdza Rizvan (inace boem po zanimanju) koji svuda ide gdje se moze dzabe klopati i prespavati…a da niko nista ne priupita,inace propade fol :lol:

Ha ha ha, zanimljivo, dovodiš u pitanje moj IQ. Moj je dovoljno visok da ne vjerujem slijepo u autoritete. Ne sporim Stallmanove hakerske kvalitete, ali je imho postao rob sopstvenog filozofskog sistema. Ili si sa njim ili si protiv njega (which reminds me of …)

P.S.
Mogao bi i ti pokazati malo više poštovanja prema članovima ovog foruma? Ono, nisi se nešto do sada iskazao :stuck_out_tongue:

[quote=Adis]Ha ha ha, zanimljivo, dovodiš u pitanje moj IQ. Moj je dovoljno visok da ne vjerujem slijepo u autoritete. Ne sporim Stallmanove hakerske kvalitete, ali je imho postao rob sopstvenog filozofskog sistema. Ili si sa njim ili si protiv njega (which reminds me of …)

P.S.
Mogao bi i ti pokazati malo više poštovanja prema članovima ovog foruma? Ono, nisi se nešto do sada iskazao :-P[/quote]
OK upravu si sto se mene tice. :slight_smile:

Ali sto se tice Stallmana nisi. Ako ne podrzavas njegovu filozofiju, onda nemoj koristiti ni jedan software koji je pod GPL licencom.

Sumnjam da neko stvarno moze volit slobodan software i Linux a da se ne slaze sa Stallmanovom filozofijom.

Ja se ne slazem sa stalmanovom filozofijom. On tvrdi da ljudi trebaju imati pristup izvornom kodu jer je to eticki. Dakle “ljudi trebaju imati pristup sourceu zato sto ja kazem da je to eticki”.
Sad sve zavisi od toga koliko stalmana priznajes kao autoritet koji ima pravo da govori sta je dobro a sta lose. S druge strane bill gates kaze “ne trebaju ljudi imati pristup izvornom kodu jer je tako bolje”. Ko je upravu ? Zavisi koga vise volis … ni od cega drugog … :slight_smile:

[quote=testni_hamo2]Ja se ne slazem sa stalmanovom filozofijom. On tvrdi da ljudi trebaju imati pristup izvornom kodu jer je to eticki. Dakle “ljudi trebaju imati pristup sourceu zato sto ja kazem da je to eticki”.
Sad sve zavisi od toga koliko stalmana priznajes kao autoritet koji ima pravo da govori sta je dobro a sta lose. S druge strane bill gates kaze “ne trebaju ljudi imati pristup izvornom kodu jer je tako bolje”. Ko je upravu ? Zavisi koga vise volis … ni od cega drugog … :)[/quote]
Ja licno ne volim ni Stallmana ni Gatesa, ali respektujem obadvojicu.

Ali podrzavam i vjerujem u Stallmanovu filozofiju.

Sto se tice etike, ima tu ipak malo vise nego to. Sve zavisi sta za tebe predstavlja Internet, software i kompjuteri uopste. Dali su to samo stvari koje treba komercionalno koristiti (za licno obogacenje), ili su to stvari koje spadaju u prirodu covjeka kao sto je zrak, voda i hrana.

Ja sam se malo zabavljo sa teoriom memetike. Tu se radi o evoluciji kulture, tj. ljudskog duha. Po toj teoriji kopiranje informacija je ljudska priroda (priroda duha), u tu teoriju se moze na jedan vrlo interesantan nacin uvrstat Stallmanova filozofija. :slight_smile:

http://en.wikipedia.org/wiki/Memetics

ptah, FSF is not Open Source to dedica u zadnje vrijeme svima zeli da objasni,i osigura svoje mijesto u ovoj istorijskoj parodiji…(razlog dovoljan da se probudi skepsa)
Stallman zesto grijesi u mnogim stvarima,sama GPL v3 je samo objavljivanje rata Open Source programerima,ipak postoji razlika u otvorenom CODu i otvorenosti programera!

Stallman pokusava progurati svoj HURD vec godinama (nesto mu to slabo ide od ruke),samo tako objasnjavam ova hodocasca sa kojima djedica kupi poene sa sprehom o slobodi Softwera i borbi u protiv uvodenja Patenata u Evropi a po istom je Linux tek od 97 GNU(mnogo godina poslije 7-8 HURDa),to nikom nista.

Ko se jos uvijek pali na te komunisticke fazone,nemoj molim te…
Lijepo je ici dzabice po Evropi dragi dajdja Rizvane i pucati te bajke, a u majcici domovini sutiti i kupiti lovu od Kompanija koji profitiraju od slabljenja Open Sourcea i osporavanja prava na ono sto Ameri imaju vec odavno.

Ajde odkacite tog pronalazaca vruce vode (koju vrlo malo koristi),svi mi o slobodi mozemo pricati danima samo od price se slabo moze prezivjeti,pogotovo u Evropi.

pozdrav

[quote=die7]ptah, FSF is not Open Source to dedica u zadnje vrijeme svima zeli da objasni,i osigura svoje mijesto u ovoj istorijskoj parodiji…(razlog dovoljan da se probudi skepsa)
Stallman zesto grijesi u mnogim stvarima,sama GPL v3 je samo objavljivanje rata Open Source programerima,ipak postoji razlika u otvorenom CODu i otvorenosti programera![/quote]
Jesil ti uopste bacio pogled na draft verziju GPL v3 licence. Osnovne promjene su prevencija protiv softwerskih patenata i DRM.

To su najvece opasnosti slobodnog softwera u buducnosti, Stallman je to prepozno i reaguje na taj nacin na to. To naravno nije idealno rijesenje. Idealno rijesenje bi bilo da softwerski patenti i DRM nepostoje, ali to nije tako lako izvodljivo.

Ovo su gluposti koje nisu vrijedne komentara!

Jesil siguran da znas sta je komunizam?

Opet gluposti koje nisu vrijedne komentara…

Znaci ti si samo frustriran zato sto imas financialnih problema?

PS:

Sta god da odgovoris necu vise ulazit u diskusiju sa tobom. Sumnjam da ces i rec sta sto je vrijedno ikakvog odgovora!

Pozdrav

Ima naivcina a ima i saljivdzina…
Ima izgleda naivaca a ima i primitivaca…
Ja ne bih da padam na ovog pjetlica ptaha,oni koji se Open Source i FSF bave godinama znace o cemu sam govorio,guuglaj malo sine i otvori oci…
Nekoga prozivati po Forumu na taj nacin bez protiv Argumenata samo zato sto ti je “Velikan na streljanju” je nisko i ponovo potvrdjuje tvoju nekulturu i ne informisanost…
Ali sta je tu je,nismo svi isti …

pozdrav

P.S Sory na sve citaoce koji su citali zadnja dva Posta!

Mislim da su neki na ovom forumu pobrkali neke pojmove.
Iz tih razloga, po mom misljenju, vremenom su se povukli mnogi članovi kao što je Babysiter, Nihad, crazy_m, kk i jos neki.

U svakom slučaju, bilo je lijepo slušati Stallmana, i iskreno da kažem u potpunosti vrijedno odlaska u BG. Bas i nemamo priliku svakodnevno da slusamo nekog takvog.

Slazem se!

Evo Gomez mu moze pite s glave jesti :smiley: :smiley:
Mislio sam da je visi (stallman naravno :stuck_out_tongue: ). Znaci zato ima onaj sicusni glasic. :wink: