[RIJEŠENO] kako ostvariti ADSL konekciju na Debianu

_<

@Abs ono nije komplikovanje - btw radi 100% na “normalnim” cable/ADSL modemima, čak šta više, ono je praaavo elegantno rješenje

pon bihnet
poff
pon bihnet-free
poff

šta je tu komplikovano? ne vuci me za jezik hehe

@zbunjensam, vidi ba, evo ti ovo pa se nađi:

1. ako imaš “normalan” modem
onda uradi ono što sam ti ja pisao u prethodnom postu

2. ako imaš modem-router
fino uđeš u njegov web-interface npr. evo kao kod mene na “pravom” routeru, znači kucaš u firefox IP adresu koja ti piše na kutiji od tog modema-routera, malo gledaj po opcijama…

kada staviš ovako, tj. da tvoj provider traži šifru i da ti je dhcp ON, onda ti uopšte ne moraš praviti pppoeconf konekciju na ubuntu, jer dobijaš je automatski sa modem-routera - a on se sa šifrom koju upišeš autentikuje sa tvojim ISP-om, NAPOMENA u ovom modem-router fazonu ti moraš svaki put otići na IP adresu tvog modem-routera i umjesto ‘tvojUserName’ pisati ‘tvojUserName@bihnet’ ili ‘tvojUserName@local’ - zavisi od ISP-a…

ps:
ako hoćeš možeš brisati bilo koju napravljenu konekciju od onih dsl-provider, bihnet i bihnet-free, briše se sa npr ‘sudo rm /etc/ppp/peers/dsl-provider’…

AFAIK

Meni preko web interface-a routera free zona nikad nije proradila…

ok…update:

Sve ide kako treba, imam samo dvije konekcije sa onim imenima kako JA hoću (debian poslušan). Misteriozno je nestao i problem da se prvo trebam diskonektovati nakon pokretanja sistema - sad je dovoljno da samo utipkam “pon bihnet” i ide sve. Čak i na freezonu furam :slight_smile: Obzirom koliko mi je debian u početku bio pretežak (a time i mrzak), situacija se značajno mijenja - pogotovu zahvaljujući vama forumašima koji ovo čitate. Hvala!

Samo još prokleti network manager da profercera, i već se vidim kao super-hepi korisnik debiana. Stvarno odlična distra, samo nek nastave ovako, žestoko brža od SuSE.

Još jednom hvala. I ako neko negdje nađe u čem je vic sa network managerom…pliz postajte :slight_smile: (Amare, daj pliz tu skripticu) :slight_smile:

zbunjeni

P.S. Fasciniran sam lakoćom instalacije atijevog drajvera na debianu - installer sve sam odradio, ništa teže nego na windozama kliknuti na setup.exe

Da bi se kacio na net iz KDE-a a jednostavno, pokreni Knemo ( ako ga imas instaliranog) i u interfaces dodas ppp0.
Zatim mu mozes dati neki alias cisto da znas sta je sta ( Lan, ADSL,Wireless…)
U Context menu Knemo-a dodas komande za konektovanje i diskonektovanje na net ( pon ***** i poff) i nakon toga na desno dugme misa dobijes te komande ( kod mene Connect i Disconnect) i tako se kacis i otkacinjes sa net-a)
Nakon toga sec imati uvid u status veze ( posto u Knemo-u mozes da dodas informacije koje zelis da ti prikazuje - Ip, protok,bytes…)
Ako nesto zapne javi…

Ako sam te dobro shvatio…uninstall K Netrwork Managera pa install Knemo-a i onda njega podešavam?? Ili oni ipak rade komplementarno - skupa?

• Jel’ za Knemo trebam ići na neke posebne net repozitorije il obično bude na Etch DVD-ovima?

(Na poslu sam pa ne mogu odmah probati tako da će neki feedback biti tek iza 6)

U svakom slučaju - thx

zbunjeni

P.S. Hoće li mi Knemo podržavati 2 provajdera ???

Ne moras uninstall, vec samo pokrenes Knemo i podesis ga za ppp0, tako da je nebitan provajder jer ce pokazivati status trenutne konekcije.
Sto se tice Knemo-a u nekim distroima je vec ubacen a u nekima nije, a za Debian nisam siguran ali ces ga lako naci u debian repozitorijumima, a evo ti za svaki slucaj i link:
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/main/k/knemo/ pa ti izaberi koja ti verzija treba - kod mene je radila “knemo_0.4.6-2_i386.deb”.
Sto se tice onih komandi o kojima sam pisao - mozes ih staviti i vise za vise provajdera.
Pozzz.

Ovako:

Pokrenem knemo, sve odradim kao što si mi rekao, ali mi se ništa ne spasi u poljima menu text i commands. Nakon kde restarta, pojavi mi se pored sata ikonica s tim što se ne mogu povezati što je i logično. Jedino što on “zapamti” jeste da bi naredbu trebao odraditi kao root dok nema ni menu texta (tipa connect) a ni naredbu (pon xxxx) nije zapamtio. E sad, 2 pitanja - kako da mi išta spasi u poljima (pokušao nakon svake izmjene ići na apply al ništa) i drugo je kako da mi ne traži stalno root password kad se povezujem? Pretpostavljam da trebam negdje dodati moj username na neku “listu povjerljivih osoba”, samo gdje i kako.

Uh što ja upeglah

hvala

zbunjeni

P.S. Network Manager sam osposbio da mi prepoznaje hardware - mrežnu (više ne piše samo “no network device found”), al nikako da ubacim providere. Za sada imam samo opciju “connect via dsl-provider”, iako sam prethodno “preimenovao” providere u bihnet i freezona - anyone?

evo kako treba da izgleda knemo (i radi ok, right click na ikonicu i to je to), znači stavi ovako bez checkiranog root-a, kao na slici:

btw, ja ovako snimim knemo (zato što je u prethodnim verzijama bilo nekih bugića):

http://kde-apps.org/content/show.php/KNemo?content=12956

sudo apt-get remove knemo
sudo apt-get build-dep knemo
tar xf knemo-0.4.8.tar.bz2
cd knemo-0.4.8/
./configure --prefix=/usr
make
sudo make install

ps:
i kod mene je na knetworkmanageru samo dsl-provider, iako zamijenim + dodam @local… treba se malo zaroviti u source code…

Ahaaaa…mislim da je prob kod mene što sam ga samo instalirao…ono, synaptic i to je to. Vidim ti ovdje imaš dosta konfiguracija, garant kod mene zbog toga nije htio. Kao što rekoh - u principu mi je svejedno, nmanager ili knemo, samo da više ne moram tipkati za connect/disconnect.

E, a reci mi još, kako da sredim da se kao obični user mogu konektovati, da mi ne traži root privilegije

thx

zbunjeni (nisam više toliko, al nick je nick)

pa meni ne treba root za ovo?

btw jel tebi treba root kad se konektuješ iz konzole?

npr. ja iz konzole kao obični user uradim: pon dsl-provider, i za gašenje poff

znači u interfaces tabu dodaj ppp0 interface, poslije toga checkiraj “context menu” i dodaj otprilike ovako kao na slici (pazi da ti Root kolona ne bude checkirana[]), kasnije kad klikneš na ikonicu u traju imaćeš ove “extra” menije, odnosno komande…

Da…uvijek moram biti root za konekciju…što uključuje i konzolu. To je ono što me poprilično #ebe. Jel ti nešto posebno podešavaš da se možeš konektovati i ko obični user il je to neka debian “security” furka? :slight_smile:

Btw…nidla jarane, fala ti na strpljenju sa mnom, ono, haman chattam sa tobom odkad sam se počeo baviti linuxom…pivku od mene imaš, samo reci kad i gdje :slight_smile:

Edit: znači…ako idem kao obični user na pon … on mi samo kaže:

“Error: only members of the ‘dip’ group can use this command.”

Hoću i ja da budem u dip grupi :frowning: To je kul i in i tako to, i samo notorne njubare nisu u dip grupi :slight_smile:

Edit2 - malo offtopic (ako je baš frka otvoriću novi post)

utipkam glxgears - ne izlazi mi ništa osim:

Error: couldn’t open display (null)

šta mi to znači - kako rješavam? grafički drajver nisam instalirao, al opet bi se trebalo nešto pokrenuti

thx

odo u videoteku, peglam vas sutra ponovo

zbunjeni

za grafiku, probaj kao obični user da kucaš glxgears, ne kao root, koja grafička?

pon, dip… na ubuntu si u dip grupi po defaultu… znači to je tako na debianu AFAIK

cat /etc/group |grep dip #da vidiš ko je sve u dip grupi

su
usermod -a -G dip tvojUsername
#dodavanje usera u dip grupu (AFAIK)

cat /etc/group |grep dip #da vidiš ima li te sada…

su - tvojUsername
groups

btw možeš koristiti komandu ‘groups’ i onda će ti se izlistati u kojim si grupama…

alternativno (sa ID):

id kucajTvojUserame
ili
id $(whoami)
id whoami