[Riješeno] Problem sa FTP na Ubuntu server

Ma bravo, otkrio si smisao života. Ni 10 postova, a već pokušaji ličnih uvreda. Dozvoliću da te još ne znamo, i da je to tvoj “stil”, lol. Ako to nije samo stilska figura, onda ćeš morati korigirati ponašanje, prema pravilima foruma lične uvrede apsolutno nisu dozvoljene.

Nije “glup” onaj ko pita, već onaj koji ne sluša. Sad se ti našao uvrijeđen zato što sam rekao da je ideja glupa/naivna. Ko da normalnom insanu nikada na pamet ne padaju glupe ideje?

http://vsftpd.beasts.org/

Ako je ovo sto sam napisao uvreda.
Sta je onda post koji je tome prethodio.
A kakve to uopste ima veze sa brojem postova.
Jeli to od broja postova zavisi, sta ko smije na ovom forumu.
Nemam pojma u linux-u i to sam prilicno jasno napisao.
Namjera mi je da ucim sto neznaci da neznam proguglati.
Nisam trazio linkove nego odgovore.
Ako neko nezna ili ne zeli da odgovori, to je njegovo i ne zelim se u to petljati.
Moje pitanje je bilo prilicno jasno, nisam trazio nikakav prijedlog niti komentar, dali je nesto dobro ili nije.
Trazio sam konkretan odgovor.
Rjesenje sam nasao sam i to bi trebalo nesto da znaci.
Ako neko sumnja da ovo neradi neka provjeri ja vec jesam radi na Debijanu i na Ubuntu.
Prema tome nije tacno da je FTP ogranicen samo na USER drirektorij.
Pozdrav.

[quote=nerminz]Ako je ovo sto sam napisao uvreda.
Sta je onda post koji je tome prethodio.
A kakve to uopste ima veze sa brojem postova.
Jeli to od broja postova zavisi, sta ko smije na ovom forumu.
Nemam pojma u linux-u i to sam prilicno jasno napisao.
Namjera mi je da ucim sto neznaci da neznam proguglati.
Nisam trazio linkove nego odgovore.
Ako neko nezna ili ne zeli da odgovori, to je njegovo i ne zelim se u to petljati.
Moje pitanje je bilo prilicno jasno, nisam trazio nikakav prijedlog niti komentar, dali je nesto dobro ili nije.
Trazio sam konkretan odgovor.
Rjesenje sam nasao sam i to bi trebalo nesto da znaci.
Ako neko sumnja da ovo neradi neka provjeri ja vec jesam radi na Debijanu i na Ubuntu.
Prema tome nije tacno da je FTP ogranicen samo na USER drirektorij.
Pozdrav.[/quote]
Kao prvo Vedran ti je dao jasan odgovor. Bo je u prvom odgovoru na tvoj post “profulao” te ne bi bilo lose da i on malo progugla. Cinjenica da si se prikljucio forumu prije 3 mjeseca ti ne daje za pravo da vrijedjas i pametujes onome ko ti pokusava pomoci. I da… to sto ti pokusavas jeste glupo,kao sto je Adis rekao

A sta je to GLUPO.
Ako se to odnosi na onaj @adis-ov post onda komentar nije na mjestu.
Prvo uopste se ne radi o administraciji servera.
Ja to nigdje nisam napisao.
Radi se o jednostavnom serveru u lokalnoj mrezi a ne o nekom WEB ili stati-ja-znam kakvom serveru.
Taj server ima u sebi jedan mali programcic kojim se iz Windowsa moze upravljati ali taj program radi samo preko FTP.
Nikakve veze nema, koliko je to dobro, pouzdano itd.
Nema nikakve potrebe za bilo kakvom kontrolom servera nego samo za rad sa konkretnim programom. Nevidim nikakvu potrebu a nemam ni znanja da iz konzole radim stvari koje radim bez problema iz windowsa.
To je uradjeno i radi upravo onako kako mi treba.
Ako je GLUPO rijesiti problem na zadovoljavajuci nacin onda je ocito PAMETNO komplikovati jednostavnu satvar bespotrebno.

I ponovo pitanje:
"Kakve veze ima vrijeme provedeno na forumu sa vrijedjanjem"
Uvedu sam dobio ja, i reagovao na nju kao sto bi i svako drugi ko iole drzi do sebe.
To po meni nema veze sa vremenom provedenom na forumu.

Mislim da bi mnogo bolje bilo kada bi neko provjerio ovo sto sam napisao u vezi FTP-a pa iznio svoje misljenje.
To bi sigurno puno vise koristilo mnogima.
Posebno iz razloga sto sam na vise mijesta nasao da to nemoze.
Ako mnogi koji mnogo bolje od mene poznaju Linux (usta nimalo ne sumnjam) kazu da nije moguce iz windosa pistati u ROOT linux-a pomocu FTP-a onda je ovo moje rjesenje utoliko vece i zasluzuje malo paznje od ovakvih komentara.
Pozdrav.

[quote=nerminz]Ako je ovo sto sam napisao uvreda.
Sta je onda post koji je tome prethodio.[/quote]
Dobar tehnicki savjet!

[quote=nerminz]A kakve to uopste ima veze sa brojem postova.
Jeli to od broja postova zavisi, sta ko smije na ovom forumu.[/quote]
Inace, broj postova je dobro mjerilo ko ti moze dati dobar savjet (npr. vedran sa svojih 3000+ vrlo vjerovatno moze dati bolji savjet od mene sa mojih 950+). Nemoj me shvatiti pogresno, ali ovo stvarno nije forum na kojem raja fura popularnost da nabija broj postova …

I ljudi su to ocito skontali te ti daju savjet kako nesto treba radit.

Ja sam neki dan trazio BMW al mi niko nije dao …

Tvoje pitanje je daleko od jasnog. Zelis pokretati programe preko FTP protokola? wtf? FTP = File Transfer Protokol. Onda zelis administrirat server preko FTP? Mozda da pricamo o web stranici pa hajd, al cijeli server? Molim te napisi nam kako ovo radis, odma cu stavit na wiki.

Znaci nesto tek kad to smisleno otkucas na wikiju tako da i drugi znaju isti problem rijesit, inace, znaci samo tebi.

Ova recenica nekako nema veze sa prethodnim? Ti imas instaliran proftpd na masini i on omogucuje da korisnici putem FTPa razmjenjuju fajlove, te je ogranicen na direktorij na kog ga ti konfigurises. Sad, ako si stavio / (root) direktorij, korisnici vide sve (sto je poprilicno glupo i nesigurno) a u standardnom configu bude ogranicen na ~user direktorij (deja vu?). Tako da DA, defaultno je ogranicen na ~user direktorij.

Generalno, raja na ovom forumu je prijateljski raspolozena i rado ce ti odgovarat na razne gluposti dok si smiren, razuman, objektivan i spreman izdrzati malo flamea i kritike. Dok imas nastup kao do sada, raja i ja stojimo iza onog sto sam ti ispocetka napisao: RTFM!

I lijep pozdrav i tebi.

[quote=nerminz]Mislim da bi mnogo bolje bilo kada bi neko provjerio ovo sto sam napisao u vezi FTP-a pa iznio svoje misljenje.
To bi sigurno puno vise koristilo mnogima.[/quote]
Kao sto rekoh, mozes napravit da je proftpdu defaultno root direktorij (niko to ne osporava) pomocu direktive (vise ovdje). Drugo, velis da su permisije na 777 i 755, da si malo RTFM-o chmod manual il googleo “permissions in linux” skonto bi da je 777=svi mogu sve a 755=owner moze sve a ostali mogu citat i pokrenut te fajlove. Ako si owner, u oba slucaja mozes sve sa svim fajlovima ciji si owner i cije su permisije 777.

A sto se tvoj pitanja tice, na kvalitetno pitanje dobija se kvalitetan odgovor! Govoris nonstop o nekom softveru koji radi nesto i to samo na windowsu, ne radi na linuxu al ti ga imas instaliranog na linux masini i iz windowsa ga kontrolises FTPom. Ova recenica je paradoks. Reci nam o kojoj se aplikaciji radi ili ako je nesto sto si ti pravio, sta aplikacija radi ili treba da radi i mi cemo ti ponudit rjesenje. Ovako, isto da si me pito kako da preko FTPa provjeris da li monitor na tvom serveru u Kaliforniji ima mrtvih piksela dok si ti na godisnjem na Havajima.

Lijep pozdrav.

Hajde sad, čovjeku je proradilo, nema potrebe za trakavicom …

Samo malo više sabura sljedeći put i sve će biti u redu :slight_smile:

E moj @adioe3 ti si ocito, (namjerno ili slucajno), sve pomjesao.
Ova diskusija ode pedaleko i tema gubi smisao.
Sustina bi, po meni,trebala da bude u pitanju i odgovorima.
S obzirom da je problem rijesen svaka daljnja diskusaija o tome ko je glup a ko ne ili ko je koga uvrijedio je besmislena.
Cilj je postignut a to bi trebalo biti najvaznije.
A ako neko ima zelju da dalje raspravlja o tome sta je uvreda a sta nije isl. neka pokrene novu temu jer ovo postaje besmisleno.
Ova tema je ipak zavrsila uspjesno i mozda kasnije nekome bude od pomoci.
Ipak ja nisam jedini koji nema pojma o Linuxu.
Pozdrav.

Smijesno … :slight_smile:

“A kakve to uopste ima veze sa brojem postova.
Jeli to od broja postova zavisi, sta ko smije na ovom forumu.”

Ovo se isuvise jasno odnosi na vrijedjanje a ne na znanje.

“Ja sam neki dan trazio BMW al mi niko nije dao …”

Sta su ti dali umjesto toga.
Ja sam dobio mnogo toga, a ti.

“Onda zelis administrirat server preko FTP? Mozda da pricamo o web stranici pa hajd, al cijeli server?”

Rekao sam da samo trebam upravljati konkretnim programom a ne da trebam administrirati server.

“Znaci nesto tek kad to smisleno otkucas na wikiju tako da i drugi znaju isti problem rijesit, inace, znaci samo tebi.”

Vec sam napisao ovdje na forumu.
Ako nije dovoljno jasno a nekoga zaista zanima pokusacu jasnije.
A otkucati nemam sta kad sam sve uraddio iz windowsa jer mi je tako lakse.

" korisnici vide sve (sto je poprilicno glupo i nesigurno) "

Rekao sam da je server u lokalnoj mrezi i da sigurnost uopste nije bitna

“skonto bi da je 777=svi mogu sve a 755=owner moze sve a ostali mogu citat i pokrenut te fajlove”

Da neznam sta znaci vjerovatno nebih ni mijenjao.

“Govoris nonstop o nekom softveru koji radi nesto i to samo na windowsu, ne radi na linuxu al ti ga imas instaliranog na linux masini i iz windowsa ga kontrolises FTPom. Ova recenica je paradoks.”

Da, bila bi, samo neznam gdje si je procitao.
Evo sta sam ja rekao.
“Mene zanima da odredjenim software-om koji se nalazi na Linux serveru upravljam pomocu drugog software-a koji se nalazi na drugoj masini sa windowsima i to iz razloga sto taj software koji je na windowsima ne postoji za Linux i koristi striktno FTP.”

" mi cemo ti ponudit rjesenje."
Vec sam nasao rjesenje i napisao sam to.

Zar ne izgleda kao da si pomijesao.

A da je moje pitanje bilo malo nejasno to mogu prihvati.
Samo nisam nigdje nasao da je bilo ko trazio pojasnjenje.
Pozdrav.

Dali su mi Fiat Mareu :slight_smile:
Jos uvijek mi je smijesno :smiley:

[quote]Nema javnu adresu.
Vezana je ne MikroTik koji ima javnu IP.[/quote]

[quote]" korisnici vide sve (sto je poprilicno glupo i nesigurno) "
Rekao sam da je server u lokalnoj mrezi i da sigurnost uopste nije bitna[/quote]

Diskusija je postala totalno nekonstruktivna, nećemo se ovako igrati … (tema zatvorena)