Ima li neko MacOS da proba?
Ja imam problema i sa POP3 i SMTP pristupom.
++
Izgleda da je bihnetu postao obicaj da svaki mjesec prezentira svojim korisnicima novu gresku na koju ni oni sami nemaju odgovora. Cudim se kako nam konekcija jos opste radi, istom sto su popravili brzinu freezone a sada ovo…
…sta nam iduce slijedi
Evo sta kaze njihov WebAdmin na moj upit na support forumu :=
[quote]Problem je uočen s Ubuntu 7.10 i Firewall-om koji koristimo kao prvi nivo zaštite (i to samo ispred Apache web servera) - tačne uzroke Vam još ne možemo dati - detaljnu analizu (i rješenje) problema planiramo napraviti ASAP.
Ono što provjereno radi je Webmail i Portal korištenjem našeg HTTP Proxy-a (proxy.bih.net.ba:8080).
Međutim, problema sa IMAP-om nismo imali/nisu primjećeni. Da li možete potvrditi da imate problem sa IMAP-om i naravno interesuje nas koji je vaš OS i verzija (ako je Ubuntu 7.10 da li je clean install ili update sa prethodne verzije).
Hvala na razumijevanju.
Pozdrav[/quote]
Ja nisam imao problema sa SMTPom (koji traži autentikaciju već par godina) a POP3 i IMAP njihov ne koristim.
Nije problem sa ubuntuom vec generalno sa svime sto u tagu nosi Linux , npr. gecko engine kad se identifikuje kao Linux x86 il bilo sta tako … sto znaci da su na firewall-u (tj. proxy-u ) koji stoji ispred apache-a nastimali da filtriraju takve upite i da pusatju samo ono sto u sebi nosi Windows … nisam siguran za mac al vjerovatno je tako …
Mislim da nije do toga maher_, evo promijenio sam browser identifikaciju na MSIE@Windows i isti problem, a ne radi čak ni kad se preko telneta konektujem.
Skontali smo da pristup bhtelecom sajtovima ima veze sa verzijom kernela! Sa 2.6.17 radi ok, dok 2.6.22 pravi problem…
Radi. heh
Nocas sam i ja pravio jedan capture sa wiresharkom i nista, 3way handshake uspjesno odradjen i onda GET i nista dalje…
Zivo me interesuje sta se desava. Vedrane, dobijas li retransmitirane pakete? Kao da source host ne salje opce ACK?
Ne dobijem ništa, nakon headera se blokira.
Kada se na PF-u podesi opcija "synproxy state"
http://www.openbsd.org/faq/pf/filter.html#syntax
onda proradi! Dakle problem je negdje u TCP three-way handshake, i to negdje počevši sa 2.6.17 kernelom.
Kako podesiti proxy samo za bihnet domene na Konqueroru:
- Settings / Configure Konqueror
- Nađite sa lijeve strane ikonu Proxy (negdje pri kraju)
- Manually specify the proxy settings - pa kliknite na dugme Setup…
- pod Servers ukucajte proxy.bih.net.ba, port ostavite 8080
- izaberite opciju Use proxy only for entries on this list
- koristeći dugme New sa desne strane dodajte servere www.bih.net.ba, portal.bih.net.ba, www.bhtelecom.ba, www.hardwarebase.net itd. Može se koristiti wildcards.
evo slax na 2.6.16 “čita”
btw znal iko ba do kad ćemo još morati “hackati” da dođemo do bihneta?
[quote=vedran]Kako podesiti proxy samo za bihnet domene na Konqueroru:
- Settings / Configure Konqueror
- Nađite sa lijeve strane ikonu Proxy (negdje pri kraju)
- Manually specify the proxy settings - pa kliknite na dugme Setup…
- pod Servers ukucajte proxy.bih.net.ba, port ostavite 8080
- izaberite opciju Use proxy only for entries on this list
- koristeći dugme New sa desne strane dodajte servere www.bih.net.ba, portal.bih.net.ba, www.bhtelecom.ba, www.hardwarebase.net itd. Može se koristiti wildcards.[/quote]
Na slican nacin se moze i na Firefoksu podesit da otvara bihnetovu stranicu
Edit - Preferences - Advanced - Conection (Setings) -
Onda odaberes: Manual proxy configuration
I pored HTTP proxy ukucat : proxy.bih.net.ba i Port: 8080
Ako još niste našli rješenje (petljanje s proxyem se ne računa).
Uglavnom, problem je tcp window scaling. I prije se dešavalo (ne samo bihnetu):
http://inodes.org/blog/2006/09/06/tcp-window-scaling-and-kernel-2617/
ukratko ili:
ili
[code]# echo “4096 16384 131072” > /proc/sys/net/ipv4/tcp_wmem
echo “4096 87380 174760” > /proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem[/code]
(ovo drugo je preporučljivije)
[quote=Adis]# echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_window_scaling
ili
[code]# echo “4096 16384 131072” > /proc/sys/net/ipv4/tcp_wmem
echo “4096 87380 174760” > /proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem[/code]
(ovo drugo je preporučljivije)[/quote]
finally nešto što mogu uraditi preko konzole hehe, hvala
[quote=Adis]Ako još niste našli rješenje (petljanje s proxyem se ne računa).
Uglavnom, problem je tcp window scaling. I prije se dešavalo (ne samo bihnetu):
http://inodes.org/blog/2006/09/06/tcp-window-scaling-and-kernel-2617/[/quote]
Zahvaljujemo dr Samimu Konjiciji koji je pronašao rješenje (ali je meni bilo malo mrsko da pronađem linkove i okačim na forum).
Naravno ovo nije pravo rješenje jer novije Linux mašine i dalje ne rade sa Bihnetom out-of-the-box.
[quote]Na slican nacin se moze i na Firefoksu podesit da otvara bihnetovu stranicu
Edit - Preferences - Advanced - Conection (Setings) -
Onda odaberes: Manual proxy configuration
I pored HTTP proxy ukucat : proxy.bih.net.ba i Port: 8080[/quote]
Jok, kod mene nece da otvori na ovaj nacin. Ali proradilo kad stavih na “Auto-detect proxy settings for this network”.