Sigurnost Linux vs. Windows

vedran citat

“I tako… razmišljaj malo! To što se većina firmi drži sigurne zarade uz Microsoft ne znači da je njihov biznis model siguran od nekoga ko isto to može ponuditi jeftinije na Linuxu.”

zavrsen citat

Ja nisam za microsoft niti za ove firme.
Meni je samo zao (i to moram i napisati),
sto se linux kao pojava u it svijetu preuvelicava.
Za mene je jedan computer alatka,
i mora raditi ono sto ja hocu (sto nije slucaj sa ubuntu 6.10).

internet me podsjeca na spolni odnos

kad surfas imas “kondome za sistem” (anti statijaznam plus firewall)
A kad pisem ove textove i przim cd, kondom mi netreba.

Slijedom logike,dodjem do zakljucka da neki ljudi nosaju kondome i onda kad idu vrsit malu nuzdu. :slight_smile:

@nedexus: pokusaj tvoje poruke pisati u jednom postu :).

Glede virusa - ima i drugih virusa osim AIDS-a. Kada ides u vrt mozda neces navuci sidu ali ces sresti svog komsiju na putu sa kojim se malo zapricas i koji se malo zakaslje pa ti neku prehladu prenese :mrgreen: .

[quote]Za mene je jedan computer alatka,
i mora raditi ono sto ja hocu (sto nije slucaj sa ubuntu 6.10).[/quote]
Racunar stalno radi ono sto ti hoces, nema on svoju volju. To ti je isto kao sa automobilima, ako neznas voziti - dzaba ti auto.

[quote]Security Policy. ?
Naravno.
Firma.

sigurnost…

pih[/quote]
Zanima me u cemu se sagleda Security Policy te tvoje firme. Prije ili kasnije ce neko od tvojih kolega “ponjeti” neki posao kuci, recimo putem USB-memorije. Kada odrade posao prenesu naravno svoj rad zajedno sa nekim virusom/trojanom natrag na USB-memoriju jer njihov kucni racunar nema nikakvu zastitu :roll: .

Imas primjer sa Nordea bankom u Svedskoj gdje su ruski hackeri uspjeli plasirati trojane kod nekih od bankinih stedisa. Ti su trojani snimali kod koji se ukucava kada se ulazi na bankinu web stranicu putem koje se mogu placati racuni, kupovati i prodavati akcije, fondovi… Ti su kriminalci prebacili novac sa racuna tih stedisa na neke druge racune kojima se izgubio trag. Banka je preuzela gubitak na sebe, promjenjen je nacin prijave a i svim stedisama je obezbjeden besplatan antivirus program.

Nonsalirati sigurnost je neodgovorno i moze biti jako skupocjeno.

ne bih sada jos produbljivao ovu sasavu sigurnosnu politiku

nebih ni crtao topografiju mreze u kompaniji.
unix je u ovoj firmi kodkuce.
(od ong sun os-a iz pocetka 90-ih preko solarisa, bsd-a
i nekoliko suse servera “pre novell era” :).
samo dvije sekretarice imaju winblows i u studju imamo Pro Tools i jos neke a/v apps
na winblows mashini.

ali winblowsi nemaju niti firewall niti antisida software
sve radi jedan sunov sparc i automatizirani software
kad upikas neki “mount /dev/nesto” onda spark kaze cekaj da ti vidim pluca.
Srmdel ti noge korisnice i tako to.
I ako je sve cisto imas pristup.

Ako jedna banka koristi za prijave windowse onda pocinje
sejtanov ples. I ako je nekome stalo do razbijanja code-a
nema sigurnosti, nema software-a da te odbrani. Ta ruska grupa
je mozda poslije provale razvila bit defendera i dartweder-a i statijaznam.
I prodala banki antivirus software :slight_smile:
To je pravi biznis
:slight_smile:

e bas ti hvala evo crkoh od smijeha. Ne znam gdje da pocnem pa cu onda od pocetka:

[quote=nedexus]Pitam se samo čega se plaše ljudi kojima je računalo ništa više od obične
pisaće mašine.[/quote]
Tu pricu o “nemam sta da zastitim” smo ostavili tamo negdje 1997. Pitaj mog komsiju sa racunom za 1500KM kao rezultat dialer-a ili uposlenika izvjesne mikrokreditne organizacije koji je bez posla i sa tuzbom zato sto je blaster napravio 79GB saobracaja preko njegovog 9G ADSL paketa. Uzgred budi receno, komsija ga ne koristi ni kao pisacu masinu! AAAHAHAHA

[quote=nedexus]Cijela stvar o “nesigurnosti i ranjivosti” operativnih sistema
podsjeća na podgrijavanje vruće supe. I tako iz dana u dan, iz godine u godinu
profesionalac gleda s koje strane vjetar puše i čeka…bla bla bla insert more pointless drivel here[/quote]
Sigurnost je uvijek pretjerana - sve do momenta kada je nedovoljna. Svaka velika organizacija u BiH je imala minimalno jedan OZBILJAN sigurnosni incident - al takve stvari se “u nas u selu” ne pricaju - pa ljudi steknu dojam da se to desava samo na filmovima. Svjeze statistike za 2006 kazu u svijetu prosjecna cijena sigurnosnih incidenata po kompaniji je nesto jace od 700,000 dolara pazi sad patke! Ako mislis da je bosna sigurnija o ostatka planete - respect, al eto i da je nekim nevjerovatnim cudom 10 puta sigurnija, to je jos uvijek oho cifra. Mislis da ruska mafija koja stoji iza 80% organizovanog kompjuterskog kriminala ima rezona da napada citibank pored toliko mnogo malih banaka u zemljama poput nase? Mjesta gdje se jos uvijek razmislja o tome kao o “necemu iz filmova” - nema bolje mete. Hajdmo’ dalje.

[quote=nedexus]ali winblowsi nemaju niti firewall niti antisida software
I ako je sve cisto imas pristup.[/quote]
Dok je ovaca, bit ce i cobana.

A da sam ja kojim slucajem coban tog konkretnog stada islo bi ovako nekako:

soc eng secretary->custom Trojan->windows->nc connect back via well known unfiltered port (80 npr)->ssh install->net start rdp->ssh reverse port forward rdp->interactive login->arp poison+capture NFS/telnet/ftp/smb/sql/pop3 auth->login to “spark”->public exploit from 1995 to root->reverse port forward “spark”->interactive root login->grab whatever i came for->leave->sell data->leave you believing security is unecessary and viruses are your greatest worry…

[quote=xaiouling]Dok je ovaca, bit ce i cobana.

soc eng secretary->custom Trojan->windows->nc connect back via well known unfiltered port (80 npr)->ssh install->net start rdp->ssh reverse port forward rdp->interactive login->arp poison+capture NFS/telnet/ftp/smb/sql/pop3 auth->login to “spark”->public exploit from 1995 to root->reverse port forward “spark”->interactive root login->grab whatever i came for->leave->sell data->leave you believing security is unecessary and viruses are your greatest worry…[/quote]
Bile su to rijeci slavnog pen testera u BiH :slight_smile:

Edit: Sta ima coek… kad cemo na kafu ? :slight_smile: - Pedja

[quote=xaiouling]e bas ti hvala evo crkoh od smijeha. Ne znam gdje da pocnem pa cu onda od pocetka:

[quote=nedexus]Pitam se samo čega se plaše ljudi kojima je računalo ništa više od obične
pisaće mašine.[/quote]
Tu pricu o “nemam sta da zastitim” smo ostavili tamo negdje 1997. Pitaj mog komsiju sa racunom za 1500KM kao rezultat dialer-a ili uposlenika izvjesne mikrokreditne organizacije koji je bez posla i sa tuzbom zato sto je blaster napravio 79GB saobracaja preko njegovog 9G ADSL paketa. Uzgred budi receno, komsija ga ne koristi ni kao pisacu masinu! AAAHAHAHA

[quote=nedexus]Cijela stvar o “nesigurnosti i ranjivosti” operativnih sistema
podsjeća na podgrijavanje vruće supe. I tako iz dana u dan, iz godine u godinu
profesionalac gleda s koje strane vjetar puše i čeka…bla bla bla insert more pointless drivel here[/quote]
Sigurnost je uvijek pretjerana - sve do momenta kada je nedovoljna. Svaka velika organizacija u BiH je imala minimalno jedan OZBILJAN sigurnosni incident - al takve stvari se “u nas u selu” ne pricaju - pa ljudi steknu dojam da se to desava samo na filmovima. Svjeze statistike za 2006 kazu u svijetu prosjecna cijena sigurnosnih incidenata po kompaniji je nesto jace od 700,000 dolara pazi sad patke! Ako mislis da je bosna sigurnija o ostatka planete - respect, al eto i da je nekim nevjerovatnim cudom 10 puta sigurnija, to je jos uvijek oho cifra. Mislis da ruska mafija koja stoji iza 80% organizovanog kompjuterskog kriminala ima rezona da napada citibank pored toliko mnogo malih banaka u zemljama poput nase? Mjesta gdje se jos uvijek razmislja o tome kao o “necemu iz filmova” - nema bolje mete. Hajdmo’ dalje.

[quote=nedexus]ali winblowsi nemaju niti firewall niti antisida software
I ako je sve cisto imas pristup.[/quote]
Dok je ovaca, bit ce i cobana.

soc eng secretary->custom Trojan->windows->nc connect back via well known unfiltered port (80 npr)->ssh install->net start rdp->ssh reverse port forward rdp->interactive login->arp poison+capture NFS/telnet/ftp/smb/sql/pop3 auth->login to “spark”->public exploit from 1995 to root->reverse port forward “spark”->interactive root login->grab whatever i came for->leave->sell data->leave you believing security is unecessary and viruses are your greatest worry…[/quote]
potpis :slight_smile:

Stvar nesigurnosti tj sigurnosti je definicija senzibiliranosti korisnika za istu temu.Odredjeni nivo senzibiliranosti mora postojati u privatnom sektoru mada ne mora prelaziti u paranoju,sem automatizirani robota BOT-Net i sl u potrazi za zrtvama koje nemaju minimum [a u to spada firewall (cak i suludi desktop firewall ) i antivirus prog], tesko da ce se prosjecni korisnik naci u direktnom napadu hackera, izuzimajuci Wireless vlasnike u kombinaciji sa “dobrim” komsijama.

U privatnom sektoru dominiraju interaktivni napadi putem spama,prepariranih web stranica,i samodestruktivnosti izazvano skidanjem i ne detaljnim provjeravanjem paketa iz Weba.

U vecini slucajeva je korisnik sam (kroz ne poznavanje sigurnog koristenja i konfiguracije OS i aplikacija) ili OS (sigurnosne propuste i lose sigurnosne dizajne) taj koji je glavni napadac ili samoubica sa ledja.

Takodje kada dodje do napada u privatnom sektoru uglavnom i ako se to ustanovi ustanovi se kasno, a da se mnogi napadi mogu blokirati to je danas i pticama jasno.

U poslovnom sektoru stvari izgledaju drugacije i koriste se sigurnosna rijesenja koje “obicnim smrtnicima” nisu niti finacijski dostupna niti funkcionalno jasna.
Od APgatewaya,IDS,IPS,skalarnih vise stepenih FW,CA,VPN,IPsec,DriveLock… itd,itd…ali takodje bitno ili mozda najbitnije User and Using Police…kao i sigurnosni dizajn samog netwoka kako fizicki tako logicki u kojem su fizicki odvojeni private i public mreza i kojem se izmjena podataka strogo kontrolise.

U smislu ovoga su napadi xaioulinga i slicni samo fikcija i cobanska prica uz vatricu na proplanku i svirku frulice, …naravno poslije toga igra se klisa i hrkljusa

Moj savjet je koristiti koliko je moguce sredstva koja se posjeduju za zastitu sopstvenog racunara za radi sigurnosti sopstvenih podataka ali takodje i drugih (odskocna daska) u netu, svako drugo ponasanje je neodgovorno i prema sebi a i drugima…

P.S srecom da je vise “lajavaca” nego pravih black hackera, inace bi sve izgledalo jos i gore

[quote=die7]U privatnom sektoru dominiraju interaktivni napadi putem spama,prepariranih web stranica,i samodestruktivnosti izazvano skidanjem i ne detaljnim provjeravanjem paketa iz Weba.

U vecini slucajeva je korisnik sam (kroz ne poznavanje sigurnog koristenja i konfiguracije OS i aplikacija) ili OS (sigurnosne propuste i lose sigurnosne dizajne) taj koji je glavni napadac ili samoubica sa ledja.

… itd,itd…ali takodje bitno ili mozda najbitnije User and Using Police…kao i sigurnosni dizajn samog netwoka kako fizicki tako logicki u kojem su fizicki odvojeni private i public mreza i kojem se izmjena podataka strogo kontrolise.[/quote]
User and Using Police je u mnogocemu sama srz problema pa i rjesenja posto jos uvjek nema idiot proof sigurnosnih sistema.

:lol:

Misli li se ovdje na police ili na policy?

[quote=die7]Od APgatewaya,IDS,IPS,skalarnih vise stepenih FW,CA,VPN,IPsec,DriveLock… itd,itd…ali takodje bitno ili mozda najbitnije User and Using Police…kao i sigurnosni dizajn samog netwoka kako fizicki tako logicki u kojem su fizicki odvojeni private i public mreza i kojem se izmjena podataka strogo kontrolise.

U smislu ovoga su napadi xaioulinga i slicni samo fikcija i cobanska prica uz vatricu na proplanku i svirku frulice, …naravno poslije toga igra se klisa i hrkljusa[/quote]
:lol: die7 nastupa u svom karakterističnom stilu a da nije pažljivo pročitao o čemu se radi :lol: ništa od toga što si nabrojao ne bi ni najmanje pomoglo protiv napada koji je opisao xaiouling, ustvari jedino što bi pomoglo je sigurnost na nivou radne stanice - što je i tema ovog threada (please no offtopic).

:slight_smile: naravno Vedran komentira a da nije procitao i skontao sta je die7 htjeo da kaze i napisao…
Cini mi se da sam ja spomenuo privat security (“radne stanice”)

Ja sam samo jedan dio sigurnosnog sistema i dizajna spomenuo i on je itekako djelotvoran da zaustavi i promisljenije i profesionalnije napade a ne ove bijedne kopije iz 88-95 Mitnicka i slicnih hackercica.
Uz to je i misljena i sigurnost same “radne stanice”…mada kod vec spomnutog je vec pokrivena i ona sama…(Application gateway Vedrane)naravno dodaju se i lokalni ids (aide tipa ili tripwire),Lids,i jos par sitnica narvno i lokani antivirus program (drugog tipa nego na gatewayu) ako je u pitanju Linux, kod windowsa je stvar drugacija…nije potrebno nabrajati listu, oni koji se bave malo duze sigurnoscu Vedrane znace o cemu pricam…:slight_smile:

Ponekad se pitam citas li ti duze moj post od 10 sekundi i skuzis sta pisac htjeo da kaze ili samo cekas da ja nesto napisem pa da se zaletis i bezze bubnes nesto…cemu to, drzi do sebe, nije potrebno se spustati i postajati lican, sem toga tu smo pricu vec imali, a i znas da i ja vrlo dobro znam zavuci…nemoj da me vuces za jezik OK.
Ono jeste ja vrlo skracujem i presjecam misli i recenice jer ne vidim potrebu da Informatiku opisujem na “Idotski” nacin ko se bavi istom razumjece ko ne njegov problem,nemogu ja preko Foruma odrzavati kurseve i nastavu.
(please no offtopic)

P.S if=reakcija bullshit of= contra reakcija bullshit

Misli li se ovdje na police ili na policy?[/quote]
Misli se naravno na policy. Samo sam htjeo da provjerim borbenu gotovost nase spelling police :wink: .

Zasto neodrzavati kurseve informatike preko foruma? Forum je zapravo dobar dosta dobar medij za sirenje znanja. Oni koji su na forumu su tu iz radoznalosti i zelje ili da se nesto nauce, ili da drugima pomognu da se nesto nauce ili najcesce i jedno i drugo.

Kako se to informatika opisuje na idiotski nacin?

Aha, jeli se to ovako odrzava nastava informatike na “idiotski” nacin :wink: .

:lol:

[quote=die7]:slight_smile: naravno Vedran komentira a da nije procitao i skontao sta je die7 htjeo da kaze i napisao…
Cini mi se da sam ja spomenuo privat security (“radne stanice”)[/quote]
Meni se ne čini jer nisi nigdje spomenuo “privat security” (na kojem god to jeziku bilo).

Kao što rekoh, ništa od onoga što si nabrojao ne bi spriječilo opisani napad, i to i dalje stoji.

Kakve veze application gateway ima sa sigurnošću radne stanice? Vidim da “radna stanica” stavljaš pod navodnike, moguće da ti je nepoznat taj termin (ipak se dugo nije bilo u domovini), pa da ti prevedem: workstation security.

Pa o čemu govorimo cijelo vrijeme??? Čitav ovaj thread je o tome da je nedexus izjavio kako mu nije važna sigurnost windows mašina jer ima nekakav antivirus na serveru. Zato sam i rekao da nisi pročitao post na koji odgovaraš - i sad si dokazao da sam u pravu.

[quote=die7]Ponekad se pitam citas li ti duze moj post od 10 sekundi i skuzis sta pisac htjeo da kaze ili samo cekas da ja nesto napisem pa da se zaletis i bezze bubnes nesto…cemu to, drzi do sebe, nije potrebno se spustati i postajati lican, sem toga tu smo pricu vec imali, a i znas da i ja vrlo dobro znam zavuci…nemoj da me vuces za jezik OK.
Ono jeste ja vrlo skracujem i presjecam misli i recenice jer ne vidim potrebu da Informatiku opisujem na “Idotski” nacin ko se bavi istom razumjece ko ne njegov problem,nemogu ja preko Foruma odrzavati kurseve i nastavu.
(please no offtopic)

P.S if=reakcija bullshit of= contra reakcija bullshit[/quote]
Blahblahblah, personalne napade ne čitam (a činjenica je da ti imaš taj jedan potcjenjivački stav prema svakome ko dolazi iz BiH a nije ti).

Citas,Citas haveru…:slight_smile: a i sam ih pises (primjeni praxu i na sebe i fajront)

Sto se tice tvojih tvrdnji o mom potcenjivackom stavu, karakteristise tebe u osobu koja ima u stvari predrasude a nema cvrste dokaze o istom, elem tvrditi takvo nesto a ne poznavati osobu je kretanje na vrlo tankom ledu Vedrane i otvara mnoga druga pitanja…takodje pokazuje manjak strucne kompetencije i kulture, mozda i samog stanja psihe…, naravno i samopouzdanja.

Strucne kompetencije u tom smislu da tvrdis da nabrojane “stvari” nebi zaustavile taj bijedni napad ili bilo koji… i da sam vrlo tanak skoro nikakv odgovor dajes na istu temu,dobro ja shvatam da u BiH ili ETFu nisi imao mogucnosti da radis sa komplexnijim sigurnosnim sistemima, sto ne znace da isti ne postoje i nisu djelotvorni… guglaj malo,djecko nije sve samo Mandrivin fw

Drugo kulture, napadati svakom prilikom i to vrlo neosnovao, a sam nakon sto ti se odgovori istim, ignorisati i dalje nastavljati vrijedjati…to je i prvom i zadnjem posjetiocu ovog Foruma vrlo jasno .

Trece Samopuzdanja, ja sam ti smo u jednom od "okrsaja " objasnio svoj stav o ljudima koji se bave Informatikom, ili znas ili neznas…to nema veze sa geografijom,djecko…nema pogleda sa druge strane, isto kao sto i nema dva dobra rijesenja ima samo bolje i losije…kod tebe je primjetan slab nivo poznavanja mnogih pravaca Informatike i samom retorikom i “sviranjem kurca” pokusavas zacepiti rupe, to moze proci kod mladje raje koja nezna ni upaliti PC kako treba, pa svakog koji to zna gleda “VEJIKIM” ocima ,medjutim u mojoj blizini to ne funkicionise. I onda postajes ne otesan i bezobrazan a samim tim samopouzdanje spada u carape, a da ne govorim o blamiranju kada spominjes neke pojmove koji ti nisu jasni

Moj odnos prema BiH nije tvoja briga.

Ah da za kraj, ja sam vrlo dobro procitao cijelu temu i vrlo dobro znam sta je ko mislio sem tebe, i svoje misljenje o privatnoj sigurnosti tj. “radne stanice” u prvom dijelu i zadnjem dijelu mog posta sam i napisao…

P.S ma mozemo mi ovako i do sledeceg praznika

die7: uzmi i citaj… niti jedan application level firewall nije efikasan pod broj jedan (radio sam sa nekolicinom ukljucujuci i Astaro sa dual av engine-om). To sto si gore u dijaspori ne znaci da imas navise iskustva. idi slusaj “Du Bist Meine Einzige” od Mileta Colic :wink: To i jedino znate gore raditi “kako treba” :smiley:

Smirite malo doživljaje, nema potrebe da se međusobno vrijeđate. Sucurity je generalno veoma težak problem, da neko ima potpuno rješenje sigurno bi mi svi za njega čuli, do tada, mišljenja će se drastično razlikovati. Od pristupa: “računar u podrumu, ištekan iz struje”, do “šta je to firewall” (ovo ide na melodiju “Šta je to underground” - Protesta)

P.S.
Die, sumnjam da je Vedran mislio nešto lično (vjerujem da važi i obrnuto), komunikacija preko interneta nekada zna biti prava igra gluhih telefona.

Vazno je da se javio najbolji strucnjak Sigurnosne Oblasti povodom Informatike u BiH, koji sa tek 20tak godinica i ne zavrsenom niti srednjom skolom ( srednje ni nema u pravcu Informatike koliko znam) niti Faxom Inf. uzima si pravo za rijec, dok se veliki svadjaju…:clap:

Ako si ikad dosao u dodir sa Astarom, a to sumnjam onda is mogao primjetiti da Astaro ima i mnoge druge komponente a ne samo PF ili AV ili IDS , CA,VPN, vec i ine druge, sem toga Astaro spada u Low-budget AGF za manje firme i privatna lica… Sem toga i amaterima je jasno da samo sa jednom vrstom zastite imamo tzv. Sigle Point of Failure a ja sam govorio o malo komplesnijoj vrsti u gore napisanom postu ( znaci u kombinaciji sa jakim AGF, zatim vise skalrnim FW sistemom ,IDS,IPS itd)…ja govorim zaista o stvarima o kojim obicni smrtnici se ne dotacu, i nemogu skinuti sa Distrowatcha…sem toga i dalje stoji da kompletni taj sistem koji sam ja u postu nabrojao i arhitetktura samog networka bi zaustavila svaki napad.

Ko tvrdi protivno mozemo startati 1 sedmicni pokusaj, u kojem svako ko zeli moze moj network da pokusa da provali a koji po dizajnu odgovara vec gore ugrubo opisano mada sa jos par dodataka, icu cak toliko daleko da cu nabrojati i sve komponente i verzije istih, tako da slabiji medju vama tolikim hackerima ili security strucnjacima mogu pokusati iskoristiti i poznate exploite…mislim sta jos da radim…nema mi druge…nego kako to bosandzeros jedino razumije, direktno u glavu :?:

Sem toga “EXO” meni je licno vrlo bljutavo komunicirati sa tobom, sto ti iz posta so posta i sam dokazujes, te nebih da odgovaram sad u stilu : alo djecko i sl. fore, ali si mozes misliti kolko imam respekta prema tebi i slicnima…:oops:

Bilo je vrlo zabavno citati tvoje fikcije o Inostranstvu ili Dijaspori (ako poznajes stvarno znacenje te rijeci, sumnjam, poput vecine evo http://hr.wikipedia.org/wiki/Dijaspora)…mada ih nazalost nemogu povezati sa sobom, ja nisam bio prisiljen ja sam sam to odabrao, napustiti drzavu u kojoj je previse krkana poput tebe, i onih i gorih koji su na vaznim polozajima.

Zamisli mozemo mi to ovdje puno bolje, ta valjda ne moramo usporedjivati kvalitet Njemackih skoli i Fakulteta sa Bosnom…mada ja neznam sto sa tobom to raspravljam kad vjerovtno nisi intelektualno niti ustanju napisati dvije slozene recenice… al evo da te prosvijetlim recimo ima ovdje i vozova ispod zemlje eeee cojk… ispod zemlje (izgovoreno onako nazalno)

P.S bas se zabavljam sa ovim Forumom…sve je tako bosanski, a i dobar je ovo trening
P.S ja nemam mogucnost samo citati vec i raditi sa istim Exo

die7: ovako… djecko :wink:
imam srednju skolu za tvoju infromaciju. sto se tice mreznih okruzenja radio sam i u kompleksnijim nego sto mozes misliti ako te interesuje. Od High-Availability mreza (active/passive firewalls, active/active firewalls), do load balancing-a, high availability na Sun platformi pa nadalje.

Uvijek imas neki stav da si najbolji u necemu. Ocigledno nemas pojma o cemu pircas i sa kime pricas DJECKO.

svi ste vi za mene mala djeca :slight_smile:
hajd sad lipo se vratite na topic