Pazi, u jednoj prethodnoj firmi, zafrkancija za “support” je bila :
Na mom racunaru sve radi …
Tako i ovde, ja ne govorim da je abantu los ali se ne moze reci da ce sve raditi out-of-da-box na svakoj masini ili bar ne sa istim rezultatima.
Meni je npr. pukao ecryptfs i nisam mogao startati sesiju kao taj korisnik uopCe… (known bug na launchpad-u)
Drugi hepek, na vecini intel grafa (jedan primjer je acer, I think, emachines laptopi) gdje bukvalno moras hakati kernel parametre da bi uopste pokrenuo instalaciju dok se na istoj toj masini slackware dize bez problema
Al’ isto tako mi je znao puci emerge -uavDN (nakon nekiliko sati compile na slaboj masini) na nekom glupom paketu therefore…
Zato, please, abantu jeste rasirena distro al’ nije da radi “sve i svugdje” al’ ako nista, bar bolje radi od windoza
[quote=Bo]Pazi, u jednoj prethodnoj firmi, zafrkancija za “support” je bila :
Na mom racunaru sve radi …
Tako i ovde, ja ne govorim da je abantu los ali se ne moze reci da ce sve raditi out-of-da-box na svakoj masini ili bar ne sa istim rezultatima.
Meni je npr. pukao ecryptfs i nisam mogao startati sesiju kao taj korisnik uopCe… (known bug na launchpad-u)
Drugi hepek, na vecini intel grafa (jedan primjer je acer, I think, emachines laptopi) gdje bukvalno moras hakati kernel parametre da bi uopste pokrenuo instalaciju dok se na istoj toj masini slackware dize bez problema
Al’ isto tako mi je znao puci emerge -uavDN (nakon nekiliko sati compile na slaboj masini) na nekom glupom paketu therefore…
Zato, please, abantu jeste rasirena distro al’ nije da radi “sve i svugdje” al’ ako nista, bar bolje radi od windoza :)[/quote]
sve se slažem i ne kažem da radi besprijekorno, ali kažem da i na drugim distro puca po šavovima, šta ćeš, prokletstvo linuxa
ali ono što je potenciram (ali uglavnom kao da nismo na istim talasnim) je to da je onaj “puca svašta nešta/radi svašta nešta” ratio veći (odnosno manji zavisi kako se dijeli) nego kod ostalih, i da je za početnike bolje prvo savjetovati da probaju koristiti ubuntu, a ne odmah neke archove itd itd. Ubuntu je inače pravo dobar i za power usere da ne bude zabune
Poznato mi je sve to… al’ dzaba, nemrem “uzivati” u svim tim zato sto sa atijevim drajverima unity ili gnome 3 malo zakucavaju cpu… dok sa nue… ili kako se vec zovu, nema samSe da mi HDMI radi kako treba…
e.g.
Sve je fino divno bajno, al’ ha pokrenem sta u HD-u, steka k’o vel’ki
I nije slaba masina, dvojezgreni AMD sa po 2.1 i 4GB RAM na 64-bit abantu…
[quote=Bo]Poznato mi je sve to… al’ dzaba, nemrem “uzivati” u svim tim zato sto sa atijevim drajverima unity ili gnome 3 malo zakucavaju cpu… dok sa nue… ili kako se vec zovu, nema samSe da mi HDMI radi kako treba…
e.g.
Sve je fino divno bajno, al’ ha pokrenem sta u HD-u, steka k’o vel’ki
I nije slaba masina, dvojezgreni AMD sa po 2.1 i 4GB RAM na 64-bit abantu…[/quote]
jesi li probao Unity 2D (ja bi ga sad koristio ali mi fali onaj snap window efekat :)), GNOME Classic, lubuntu, xubuntu, kubuntu, jel i tada kuca CPU/grafa?
ja sam se navikao na xfce, pogotovo na laptopu se pokazao kao dobro rjesenje. Medjutim za ubuntu bih preporucio klasicni xfce umjesto xubuntua tj bez gnome appleta.
KDE je s*nje na Ubuntuu i to je 100% do Ubuntua odnosno slabe saradnje sa upstreamom a ne do KDEa, o čemu sam pisao na drugom topicu. Druge distribucije su bolji izbor za ljubitelje KDEa.
[quote=vedran]KDE je s*nje na Ubuntuu i to je 100% do Ubuntua odnosno slabe saradnje sa upstreamom a ne do KDEa, o čemu sam pisao na drugom topicu. Druge distribucije su bolji izbor za ljubitelje KDEa.
Eto jedna stvar u kojoj Ubuntu nije dobar :)[/quote]
djes to rec???
Sad ce nidla sa pet postova, osam screenshotova i bar tri videa argumentovati kako ti ustvari nisi u pravu i kako je to do tvog hardwarea
[quote=Amar][quote=vedran]KDE je s*nje na Ubuntuu i to je 100% do Ubuntua odnosno slabe saradnje sa upstreamom a ne do KDEa, o čemu sam pisao na drugom topicu. Druge distribucije su bolji izbor za ljubitelje KDEa.
Eto jedna stvar u kojoj Ubuntu nije dobar :)[/quote]
djes to rec???
Sad ce nidla sa pet postova, osam screenshotova i bar tri videa argumentovati kako ti ustvari nisi u pravu i kako je to do tvog hardwarea :D[/quote]
e tu si se zezno, za ovo se slažem, ono što mi se sviđalo kod kubuntu-a da sam vazda imao najnoviji KDE/KDE aplikacije i imao sam lijep sistem, bazirao sam se na osnovnu funkcionalnost, ha malo nešta proklikam ode u helać, tako da sam dugo vremena koristio openSUSE + KDE (kad sam u KDE folu)
znači KDE na kubuntu je fakat kršabili u odnosu na ostale, mada mislim da dosta ovi iz kubuntu-a povuku što se tiče inovacija i sl. jesa da su u majstora kriva vrata al štaš, mislim ja ga mogu koristiti ali nekome bi pukao film definitivno
[quote=Bo]Meni je ubuntu rokn’o … ugasio sam laptop i nema saMse da mi se digne
[/quote]
Da izvineš Ja evo reinstalirao jopet, ovaj put 64-bit verziju, instalacija prošla iz četvrtog puta. Odoh sad jedan restart da vidim hoće l’ se šta dignuti