Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin) released!

Evo ja djevojci instalirao ubuntu uradio sudo apt-get upgrade i nakon toga ubuntu vise ne radi. Cim krene ucitavanje sistema, samo stoji kursor u gornjem lijevom uglu i nema nikakve aktivnosti diska. Dodao nomodeset - ista stvar. Pokrenuo recovery mode i isto se zaglavi cim pritisnem enter. Uzas. Ne gine mi reinstal. Svidja joj se onaj dock sa lijeve strane. :smiley:

Mislim da je najpametnije iskljuciti update totalno…

Update licno uradim sedmicno za vikend, odnosno kada imam vremena, tako da ili nema nista ili ima malo za fixat. Ovako kad ne updatujem par mjeseci nakupi se dosta posla.

jel imaš prilikom boota onaj stari kernel?

možeš li prije logiranja napraviti drugog usera na virtuelnim terminalima i s njim se logirati ili još bolje probaj onaj guest session

p.s.
jesi li petljao sa gnome3/KDE sesijom ili je bio samo defaultni install, meni se to dešavalo i ond kad hoću unity samo mi background i miš stoji, riješim tako što potamanim one neke configove u .gtk .gnome bla bla ili napravim novo g usera koji ima čist home (napomena nije uvijek nekad nekad mi se desilo ali znam da je najmanje dva puta pa sam skonto kako da rješavam kad se ponovi :))

[quote=meho_r][quote=Bo]Meni je ubuntu rokn’o … ugasio sam laptop i nema saMse da mi se digne :smiley:
[/quote]

Da izvineš :smiley: Ja evo reinstalirao jopet, ovaj put 64-bit verziju, instalacija prošla iz četvrtog puta. Odoh sad jedan restart da vidim hoće l’ se šta dignuti :stuck_out_tongue:

EDIT: Brale, diže ga :D[/quote]

meho_r, haj ako ti nije šta, probaj napraviti bootabilni USB, znači imaš onaj “startup disk creator” treba ti .iso image ili ubuntu cd + stick meščini 2÷4GB

… na šta ciljam da ti nije problem sa CD/DVD drajvom, ja sam skoro sebi (uspješno) snimao na Acer One pošto nema CD/DVD drive na sebi.

p.s.
druga varijanta, eventualno probati jednu turu bez internet konekcije a drugu sa internet konekcijom, možda (samo nagađam) dobije neki timeout bla bla kad mu nema konekcije ili padne bhtelecomov mirror (dešavalo da padne, pisao sam na forumu)

Meni nece da load-a virtualbox module :slight_smile:

http://pastebin.com/V2HNCNjt

[quote=Bo]Meni nece da load-a virtualbox module :slight_smile:

http://pastebin.com/V2HNCNjt[/quote]

nisam probao 64bit verziju (jesam betu) al kad je izašao final spržio i instalirao 32bit, na njemu mi radi virtualbox-ose i onaj oracleov virtualbox

aldin@u1204:~$ lsmod|grep vbox
vboxpci                22882  0 
vboxnetadp             13328  0 
vboxnetflt             27211  0 
vboxdrv               252188  3 vboxpci,vboxnetadp,vboxnetflt
aldin@u1204:~$ 

stani sec otkud tebi 4.1.6?

aldin@u1204:~$ lsmod|grep vbox
vboxpci                22882  0 
vboxnetadp             13328  0 
vboxnetflt             27211  0 
vboxdrv               252188  3 vboxpci,vboxnetadp,vboxnetflt
aldin@u1204:~$ cd /lib/modules/
aldin@u1204:/lib/modules$ find -iname *vbox*
./3.2.0-23-generic/misc/vboxdrv.ko
./3.2.0-23-generic/misc/vboxpci.ko
./3.2.0-23-generic/misc/vboxnetadp.ko
./3.2.0-23-generic/misc/vboxnetflt.ko
./3.2.0-24-generic-pae/updates/dkms/vboxdrv.ko
./3.2.0-24-generic-pae/updates/dkms/vboxpci.ko
./3.2.0-24-generic-pae/updates/dkms/vboxnetadp.ko
./3.2.0-24-generic-pae/updates/dkms/vboxnetflt.ko
./3.2.0-24-generic/updates/dkms/vboxdrv.ko
./3.2.0-24-generic/updates/dkms/vboxpci.ko
./3.2.0-24-generic/updates/dkms/vboxnetadp.ko
./3.2.0-24-generic/updates/dkms/vboxnetflt.ko
aldin@u1204:/lib/modules$ ls -lh /var/lib/dkms/vboxhost/
total 4.0K
drwxr-xr-x 5 root root 4.0K May  3 23:04 4.1.14
lrwxrwxrwx 1 root root   28 May  3 23:04 kernel-3.2.0-24-generic-i686 -> 4.1.14/3.2.0-24-generic/i686
lrwxrwxrwx 1 root root   32 May  2 14:25 kernel-3.2.0-24-generic-pae-i686 -> 4.1.14/3.2.0-24-generic-pae/i686
aldin@u1204:/lib/modules$ 

evo koje su verzije u reposima (official i s virtualbox.org)

Uh, ne diram ništa sad kad radi.

Ne bi trebalo, drive je haman nov (par mjeseci, a i ne koristim ga pretjerano). Zaprženo fino sve sa k3b. Onaj fail od prije nekoliko dana mislim da je do Brasero-a, stvarno buggy komad softvera, nije mi jasno što ga ne zamijene nečim upotrebljivim.

[quote]
p.s.
druga varijanta, eventualno probati jednu turu bez internet konekcije a drugu sa internet konekcijom, možda (samo nagađam) dobije neki timeout bla bla kad mu nema konekcije ili padne bhtelecomov mirror (dešavalo da padne, pisao sam na forumu)[/quote]

Moguće je. Zadnji pokušaj odradio sam bez “update during install”, prošao. A uočio sam i koji je prvi crash bio na 32-bit: speech-dispatcher iz nekog razloga, isto na 64-bit. Izletio namah. Naglavačke.

@nidla

module version…, evo svlacim sad latest od Orakela za precise… whateva, pa ce vidim :slight_smile:

Nova verzija od Orakela radi :slight_smile:

mašala, dobrooo smo prošliiii, mogo nas je žik :slight_smile:

Evo ja nabacio 12.04 amd64 na moju brand novu masinu. Bulldozera prepoznao bez problema, do sada se nista nije srusilo. Ce da vidimo kako ce da bude.

(ovo samo da se malo pohvalim kako sam sklopio novu masinu :smiley: )

[quote=Amar]Evo ja nabacio 12.04 amd64 na moju brand novu masinu. Bulldozera prepoznao bez problema, do sada se nista nije srusilo. Ce da vidimo kako ce da bude.

(ovo samo da se malo pohvalim kako sam sklopio novu masinu :smiley: )[/quote]

Jesil’ ti razmisljao o ulaganju u stan ili auto mozda ? :smiley:

Nemam nisam radio dist-upgrade tako da nije povukao novi kernel

Ne mogu doci ni blizu logina :slight_smile: Cim pritisnem enter na odabiru sistema, prodje 2 sekunde i zaledi se. A radio sam upgrade u nadi da ce resume iz standby-a raditi (jer se nije “budio” kad ode na sleep)

[quote=nidla]
p.s.
jesi li petljao sa gnome3/KDE sesijom ili je bio samo defaultni install, meni se to dešavalo i ond kad hoću unity samo mi background i miš stoji, riješim tako što potamanim one neke configove u .gtk .gnome bla bla ili napravim novo g usera koji ima čist home (napomena nije uvijek nekad nekad mi se desilo ali znam da je najmanje dva puta pa sam skonto kako da rješavam kad se ponovi :))[/quote]

Nisam to dirao. Standard instal bez interneta, x64.

Jesi zalazio u recovery root console ?

[quote=Bo][quote=Amar]Evo ja nabacio 12.04 amd64 na moju brand novu masinu. Bulldozera prepoznao bez problema, do sada se nista nije srusilo. Ce da vidimo kako ce da bude.

(ovo samo da se malo pohvalim kako sam sklopio novu masinu :smiley: )[/quote]

Jesil’ ti razmisljao o ulaganju u stan ili auto mozda ? :D[/quote]

'ta ce stan, auto… :smiley:

Samo da prijavim da je prezivio noc, radio razne update.e, cackao malo po settingsima, sve radi kako treba. Za sada.

Bice da je ovo jedna od onih verzija “da valja” :smiley:

Ipak, nije mi prepoznao sav RAM, ali prezivjecu :smiley:

đe grafa đe grafa?

al u stvarnosti kod mene je ovako, ukino sam nvidia driver, koristim nouveau

grafa je privremena, skupljam lovu za ovo: http://www.amazon.de/Asus-NVIDIA-Grafikkarte-GDDR5-Speicher/dp/B007MZY5WA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1336209521&sr=8-2

:smiley:

[quote=boby]
Ne mogu doci ni blizu logina :slight_smile: Cim pritisnem enter na odabiru sistema, prodje 2 sekunde i zaledi se.[/quote]

možeš li prilikom boota, na grub-u, TAB, pa edit, odeš na kernel liniju i ukineš ono quiet splash, staviš vga=normal pa prati dokle ide i gdje stane

ovo će ti izlistavati boot poruke koje su inače zamaskirane

jedna “bad” i “good” news ako niste u toku

https://lists.ubuntu.com/archives/kubuntu-devel/2012-February/005782.html

http://www.kubuntu.org/news/kubuntu-to-be-sponsored-by-blue-systems