Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) Released

[quote=meho_r][quote=valajbeg]Unity GUI je najljepsi na oko I NAJNEFUNKCIONALNIJI GUI NA SVIJETU

Imam osjecaj da je symbian na mom telefonu bio 3 puta intuitivniji, pristupacniji, sa manje koraka isl…

Ja ne znam koji im je k. ovo trebalo.[/quote]

Poslije ovakvih izljeva pristojno bi bilo dodati “po mom mišljenju” ili “za mene” i sl., jerbo to što navodiš nije fakat, nego tek subjektivno mišljenje jednog od korisnika.

[quote]
Ne znam s cim se tamnice. Ti ludi interfejsi na koje ciljaju, pokusaji da se priblize tabletima isl… daleko su oni od androida ili neke druge platforme… samo dzaba trose vrijeme i pare.[/quote]

Uvijek imaš vizionare i ljude koji cijene trud drugih. Ne sviđa ti se? – imaš 300+ drugih distribucija da biraš.

Što se bug-ova tiče, valjda si svjestan da je tehnologija uvijek u stanju kretanja, izmjena, novînâ, dakle pokretna meta. Doslovce milioni različitih kompjuterskih konfiguracija, totalna nezainteresiranost ogromnog broja korisnika da se pridržava makar nekih osnovnih pravila prilikom kupovine kompjutera (kompatibilnost i ostalo) i sijaset drugih faktora koji su izvan kontrole developera… – sve to treba uzeti u obzir. Nema idealnog OS-a. Umjesto prozivanja i pljuvanja, bolje bi nam svima bilo da pokušamo nešto konstruktivno uraditi i pomoći da se koji bug riješi nego da tučemo kafanski, sve je crno, ništa ne valja, ovako se više ne mere… Hajd’ da si ti nešto novo naveo, ali to su priče koje se trube godinama.[/quote]

ovo sto sam ja napisao je bilo par sati nakon kompletiranja patnje sa instalacijom na jedan laptop. Meni nije niti ce kad biti normalno da imas ubuntu 11 na kojem ti radi webcam out of box a vec u 12 nema tih drajvera ni u repozitoriju. I tako cijeli niz idiotizama. Za debian se sa takvim glupostima nikada ne moras maltretirati. Po mom iskustvu svaki naredni ujpgrade je u pravilu samo bolji i bolji…

a to dali je ovo subjektivno, naravno da jeste…ali to nije samo lupetanje jer sam ja dozivio sve te probleme…

[quote=valajbeg]

ovo sto sam ja napisao je bilo par sati nakon kompletiranja patnje sa instalacijom na jedan laptop. Meni nije niti ce kad biti normalno da imas ubuntu 11 na kojem ti radi webcam out of box a vec u 12 nema tih drajvera ni u repozitoriju. I tako cijeli niz idiotizama. [/quote]

Free ili proprietary driver? Meni nije nimalo čudno da driver-i budu izbačeni iz nove verzije. Razloga može biti puno: licence, maintainer nema vremena da ih dalje održava, “prestari”, isuviše bug-oviti, provider brlja (sjetimo se samo nVidia legacy driver-a) itd.

[quote]
Za debian se sa takvim glupostima nikada ne moras maltretirati. Po mom iskustvu svaki naredni ujpgrade je u pravilu samo bolji i bolji…

a to dali je ovo subjektivno, naravno da jeste…ali to nije samo lupetanje jer sam ja dozivio sve te probleme…[/quote]
Nemoj zaboraviti da je Ubuntu “Debian-based” i nemali broj problema “prevuče” se na Ubuntu (a Debian ima dugu tradiciju izbacivanja paketa iz novijih verzija, ne samo driver-a, nego i čitavih raznoraznih aplikacija) :wink:

Moje lično iskustvo slično je tvome i na mojoj mašini Debian (za razliku od mnogih verzija Ubuntu) radi besprijekorno. Nova verzija Ubuntu neće čak ni da se instalira, ali, može biti da je do mog hardware-a ili je neka caka u pitanju. Uglavnom, nemam baš vremena da se time sada bakćem, tim više što 12.04 radi sasvim fino.

Eto Linus je rekao na G+ da mu se KDE sve više sviđa…

BTW ooo valajbeg otkud ti :slight_smile:

Ubuntu 12.10 mi uzasno sporo radi, je li moguce da je racunar previse slab za Unity?U pitanju je laptop, dual core T4300, 2.10GHz, RAM 4GB, graficka nvidia 8200M G.

ne znam da li ljudi ovdje imaju kristalnu kuglu pa su ti u stanju dati tacan odgovor :slight_smile:
kako si dosao do tog zakljucka? ima neki output od top, ps, free, hdparm -tT, /var/log/messages, lsmod i sl.

Latop je sasvim ok ako je ok :slight_smile:

Imam ja kuglu, kristalnu :slight_smile:

Nije preslab, biće da driver za grafičku nije adekvatan.