Naravno, u ovoj zemlji svi gledaju (ko tele u šarena vrata) kako se krug vrti i, naravno, “pametuju”, jer nemaju pametnija posla. Kad se bolje razmisli sve na svijetu poprima formu kruga (smislenog besmisla, što bi se reklo…), ali je poneta u tome što moraš biti u krugu (tj. pratiti konturu) da ne bi besmisleno sjedio skrštenih ruku i posmatrao kako se krug vrti, jer bi te tada zabolila glava ili nedajboze ukocio vrat, pa ne bi mogao razmisljati, jer je prouzrokovana bol previse za trpiti.
Da zamijenimo malo ovu temu kokoska/jaje, vec je svima dosadila. Sad se mozemo pozabaviti ovim mojim razmisljanjem iznad, čisto da se ima o čemu diskutovati… :mrgreen:
Kako onda komentarišeš postojanje firmi koje svoje poslovanje djelimično baziraju na instaliranju/podešavanju Linuxa kao servera i njihovom održavanju? Veliki broj firmi u BiH koristi Linux, samo su iz nekog razloga isuviše tihi. Na kraju krajeva, i u državnim ustanovama se na važnim mjestima koristi Linux!
Šta mi onda uopće pokušavamo uraditi? Najbolje na početku odmah odustati? Doduše, ne znam o koliko malim firmama govoriš? :mrgreen:
Korištenjem Linux-a potreba za podrškom bi bila znatno manja?! Hm…
Firma neće ulagati u to jer joj se ne isplati, i vrlo rijetki pojedinci će to učiti jer ih TE iste firme neće zaposliti, jer im ne treba neko da obavlja nepostojeći posao, na nepostojećem tržištu i na nekorištenom OS…
@someone ko je govorio o ponudi i potražnji:
Linuxa nema u BiH upravo zbog te tvoje ponude i potražnje…
Niko(korisnici) ne traži, niko ne ulaže jer je riskantno(IT personal), i niko ne nudi(ozbiljne komercijalne firme)…
Ovdje je pod hitno potrebno prestati gledati na firme kao na pojedince…
FIRMA na stvari oko sebe gleda u obliku novca a ne ideala…
Nije moguće prebaciti firmu na OSS rješenje na prekidač jeste li vi svjesni toga? Potrebno je obučiti ljude, prebaciti se na drugu filozofiju poslovanja, obučiti korisnike, i sve to uraditi a da se ne osjeti pretjerano i da nema PREKIDA u dotoku novca… Znam da će sada biti 100 komentara, međutim, zaboli me… ima u poslovanju firmu nešto što košta a nije SOFTVER, i to milion drugih troškova… koji moraju biti plaćeni svaki mjesec… Guranje paralelno, oba rješenja? Oh yeah, be my guest… Govorimo o kikiriki firmama u BiH… a ne o IBM i HP i ne znam čemu još…
@bono
Korištenjem Linux-a potreba za podrškom bi bila znatno manja?! Hm…
Podrška? Ima tu simpatičnih aspekata, skuplji administratori, rijeđi, češće intervencije na korisničkoj strani, rijeđe na serverskoj, teža obuka, koliko para za koliko intervencija? Je li bolje isto para za manje intervencija… Jel ima neko to ovdje izračunato na papiru za neku prosječnu malu firmu da može tim ljudima koje uvjerava pokazati ekonomski dokaz? Ponavljam u IT firmama nije alfa i omega SOFTVER… niti najskuplja stavka…
Firma neće ulagati u to jer joj se ne isplati, i vrlo rijetki pojedinci će to učiti jer ih TE iste firme neće zaposliti, jer im ne treba neko da obavlja nepostojeći posao, na nepostojećem tržištu i na nekorištenom OS…
@someone ko je govorio o ponudi i potražnji:
Linuxa nema u BiH upravo zbog te tvoje ponude i potražnje…
Niko(korisnici) ne traži, niko ne ulaže jer je riskantno(IT personal), i niko ne nudi(ozbiljne komercijalne firme)…[/quote]
Onda se moramo uciti boljem “marketingu” ili stvoriti potrebu…
Svima vam je zar jasno da i najvece firme (bez obzira da li se radi o sofveru,obuci, ishrani ili whatever…) rade slicne stvari (= stvaraju potrebu kod korisnika)…
Primjer: neka modna kuca koja dizajnira recimo odjecu i obucu i proizvodi iste pod svojim imenom - da bi se stvorila potraznja za te produkte, radnici iz iste firme zovu okolo neke butike i kao kazu da su vidjeli/culi za upravo tu odjecu/obucu koja im se jako dopada - te pitaju da li imaju takvo sto i kod njih ?
mozda je blesav primjer kad je softver u pitanju ali bi se mozda i tu moglo sta uraditi…
Da neko pređe na Linux može samo onda kada bude zaista plaćao licencu za WIN. Nije stvar u edukaciji zna li neko Win ili Linux. Stvar je da se ljudi općenito boje novina i promjene. Budimo realni većina korisnika u institucijama koja koristi WIn platforme (99%) su obični radnici koji unose podatke ili nešto ponekad napišu. Bez problema radit će to i na Linux-u. Stvar je slična i sa administriranjem. Ko radi na WIN serveru (profesionalno) znat će i Linux. To je kao kad znaš C lako je početi Paskal.
Linux jeste besplatan ali je kod nas i WIN isto tako besplatan. I tu je odgovor
Mislim da se ovdje govori o poslovnim i ekonomskim prosesima.
Da li se jednoj firmi isplati preci na Linux to kalkulise menadment firme.
Kao sto znamo, Linux nudi sav zamjenski softver a i ovaj koji to nije se moze napisati za Linux.
E problem je u ponudi i potraznji. Potraznja za Linux-om diktira ponudu na trzistu. Potraznja je nikakva i svi znamo razloge zbog kojih je to tako a za one koji ne znaju u pitanju je koristenje vlasnicnog softvera u BiH bez placanja licenci.
Kada se tom stane u kraj, potraznja za Linux proizvodima i uslugama ce se javiti a svi oni koji budu nudili usluge ce biti u prednosti jer ce na trzistu biti jedini koji nude usluge.
Mislim da bi zadatak ULK-a mogao biti da ukaze na postivanje zakona o autorskim pravima i time doprinese da se ovi procesi ubrzaju a uporedo radi na razvoju, edukaciji i sl.
Razmislite o tome da danas firme kupuju zaposlenike sa Cisco certifikatima ne kolko zbog znanja koliko zbog popusta koji dobijaju sticanjem statusa partnera koji idu i do 40% od cijene.
Sticanje “statusa” je direktno u ovisnosti od broja zaposlenih ceritifikata.
Da bi firma izasla na bilo kakav ozbiljniji tender mora biti u mogucnosti da proda mreznu opremu po najpovoljnijim cijenama.
Ulaganje u Linux znanja je kao kupovanje dionica firme za koju znate da ce uspjeti a najbolja stvar od svega je “FREE” > sto u prijevodu znaci SLOBODA a ne BESPLATNO iliti DJABA…