Virtualni korisnici u mysql bazi podataka

naprotiv… LDAP je mila majka, al pod jednim uslovom… namjesti ga i ne diraj… i naravno prednost je da recimo u jednoj mrezi mozes imati jeda LDAP server i sve ostale stvarcice namjestiti da traze korisnike tamo… samo jos nisam skuzio kako da nabacam korisnike vise domena u LDAP :wink: ali o tom po tom :wink:

Pozdrav

ICE

2 IceBreaker:

Evo jarane sta ja drzim u proftpd.conf:

DefaultRoot ~/public_html users

Eh kad nema ove linije korisnici mogu setat po sistemu, znaci svi korisnici koji imaju grupu “users” mogu samo svoj dio gledat znaci KORISNIK.users :slight_smile:

Eh sad ti ovo mozes koristit znaci dodas samo jednu liniju u /etc/groups sa ovim djavolom i sve direktorije napravis chown dummy.users :slight_smile:
sad samo bi moro iskombinovat kako da ti proftpd prepoznaje te usere il napravis jednog dummy_local user-a i koristis razlicite grupe, bilo kako bilo ovo ces moc uradit il sa LDAP-om il koristi nesto sto ce ti umjesto iz /etc/passwd saltat po mysql bazi za cijeli sistem (pih)

:slight_smile:

maher

hvala mahere, al znao sam kako se korisnici “vezu” za direktorije, i ja mislim da postoji direktiva koja ih veze za direktorij koji je spremljen u mysql bazi :wink:

sto se tice /etc/passwd i ostalih “backenda”, ja mislim da je LDAP najbolje rijesenje ( 10 puta brzi od mysqla kod read operacija ), ali posto ga jos nisam najbolje sazvakao onda ga ostavljam za kasnije…

Pozdrav

ICE

Možda da hakuješ source proFTPd-a? :slight_smile:

pod uslovom da mi polozis ispit iz matematike :wink: ( na teh. univerzitetu u Becu )… i onda cemo se dogovoriti :wink:

Pozdrav

ICE

pod uslovom da mi polozis ispit iz matematike :wink: ( na teh. univerzitetu u Becu )… i onda cemo se dogovoriti :wink:

Pozdrav

ICE[/quote]

btw. ako nekoga interesuje… sve je to vec programirano… tako da ja ne moram nista vise hakat :wink:

Pozdrav

ICE