naprotiv… LDAP je mila majka, al pod jednim uslovom… namjesti ga i ne diraj… i naravno prednost je da recimo u jednoj mrezi mozes imati jeda LDAP server i sve ostale stvarcice namjestiti da traze korisnike tamo… samo jos nisam skuzio kako da nabacam korisnike vise domena u LDAP ali o tom po tom
Eh kad nema ove linije korisnici mogu setat po sistemu, znaci svi korisnici koji imaju grupu “users” mogu samo svoj dio gledat znaci KORISNIK.users
Eh sad ti ovo mozes koristit znaci dodas samo jednu liniju u /etc/groups sa ovim djavolom i sve direktorije napravis chown dummy.users
sad samo bi moro iskombinovat kako da ti proftpd prepoznaje te usere il napravis jednog dummy_local user-a i koristis razlicite grupe, bilo kako bilo ovo ces moc uradit il sa LDAP-om il koristi nesto sto ce ti umjesto iz /etc/passwd saltat po mysql bazi za cijeli sistem (pih)
hvala mahere, al znao sam kako se korisnici “vezu” za direktorije, i ja mislim da postoji direktiva koja ih veze za direktorij koji je spremljen u mysql bazi
sto se tice /etc/passwd i ostalih “backenda”, ja mislim da je LDAP najbolje rijesenje ( 10 puta brzi od mysqla kod read operacija ), ali posto ga jos nisam najbolje sazvakao onda ga ostavljam za kasnije…