Zakonodavci u Kaliforniji izglasali su novi zakon na osnovu koga je, na
teritoriji te američke države, “pecanje” proglašeno za krivično delo.
Zakon nosi naziv Anti-Phishing Act 2005 i predstavlja prvi takav zakon u
SAD, koji tu vrstu aktivnosti na Internetu proglašava kriminalnom. Na osnovu
odredbi zakona, žrtve “pecaroša” mogu zahtevati nadoknadu pretrpljene štete
ili novčano obeštećenje u iznosu do 500.000 dolara. Državnim tužiocima se
takođe dozvoljava da zahtevaju od prevaranaa novčanu nadoknadu u iznosu od
2500 dolara po jednom zabeleženom slučaju prevare.
Analitičari smatraju da je malo verovatno da će novi zakon smanjiti broj
slučajeva “pecanja”, ali se slažu da predstavlja prvi pozitivan znak u borbi
protiv prevaranata na Mreži. “Svaki akt koji podiže opšte obrazovanje
korisnika i razvija njihovu svest o opasnostima koje ih vrebaju na Mreži je
dobrodošao”, kaže Džordan Riter iz kompanije Cloudmark. Prema podacima
istraživačke kompanija Gartner “pecaroški” napadi su u stalnom porastu. Samo
u periodu od maja 2004. godine do maja 2005. godine, više od 73 miliona
američkih korisnika Interneta primilio je bar jednu poruku elektronske pošte
od neimenovanih “pecaroša” (porast od 28 posto u odnosu na isti period
godinu dana rabije).
Inače, pod terminom “pecanje” (phishing) podrazumeva se vid prevare na
Internetu koja se obično odvija tako što prevarant šalje drugim osobama
poruku e-pošte predstavljajući se kao vlasnik firme (naravno, nepostojeće)
ne bi li ih prevario i došao do njihovih podataka koji će mu poslužiti za
kra?u identiteta. Prevaranti falsifikuju sadržaj polja “From” u poruci
e-pošte, tako da se čini da ona stiže od poznate kompanije. U poruci se od
primalaca zahteva da pritisnu hipervezu da bi zbog nekog hitnog razloga
ažurirali podatke svog naloga - često zato što kompanija sumnja da je nalog
"provaljen". Hiperveza vodi do Web stranice koja izgleda uobičajeno, a sve
što korisnik treba da uradi je da unese svoje podatke i pritisne dugme Send.
Kada neoprezni primalac pošalje svoje podatke, prevarant dolazi u posed
njegove adrese, broja socijalnog osiguranja (koji je u SAD izuzetno važan),
broja bankovnog računa i kreditne kartice, kao i svih drugih informacija
koje izmami, i - kreće u kupovinu. (G.B.)
eto sta sve amerika radi svojim zakonima… umjesto da investira novac u informiranje javnosti, oni jednostavno donesu zakon koji stiti glupane od sopstvene glupoce i oni su rahat… a sto ce phishinga i dalje biti, jer se zakon odnosi i vazi samo na osobe koje salju phishing mailove iz Kalifornije… tj. ako ja posaljem nekom iz Kalifornije phishing mail i upecam mu account podatke - opet je fasovo nidje veze po mom misljenju…
Kada smo vec kod zakona, cuo sam od par USA prijatelja da normalno po 300$/mjesecno placaju advokata (pausalno) samo da bi ga imali zlu netrebalo. To je kao normalna stvar jer ti se moze desiti da presudom ostanes bez icega…
Interesantna tema koliko je zdravo boraviti u USA pogotovo nakon 11. A sto se tice tvog odgovora, slazem se, edukacija je jedina zdrava opcija ali u praksi nije dala rezultate… tehnologija puno brze napreduje od mogucnosti da se ista shvati a vec je korisnicima data na koristenje… mozda kada bi banke po zakonu bile duzne da odrze svakom e-banking korisniku kurs bi i donijelo rezultate…
slazem se… barem sto se tice napredovanja tehnologije i edukacije veceg broja ljudi… to sto oni placaju je tkz. “pravna zastita” ( olako prevedeno ) … ili na njemackom “rechtsschutz” ( za svabe unter uns )… mnogi to prakticiraju, ali zapravo nemaju pojma o cemu se radi… ja sam cak u Austriji imao par slucajeva ( bio prisutan samo - nisam advokat ) gdje ljudi misle da ih ta pravna zastita moze spasiti od corke ( sto naravno nije tacno ). U danasnjem svijetu nije lose imati nekog ko se razumije u pravni sistem drzave u kojoj zivite, ali treba to opet znati iskoristiti jer pravni sistemi, kao i operativni sistemi imaju rupa i rupica… zivjeti u americi po mom misljenju nije bas neka prednost - draze mi je biti u nekom od europskih metropola nego u igdje u Americi ( pogotovo sto je Bosna daleko )…
sto se tice e-bankinga, Raiffeisen Banka ( austrijska centrala ciji informaticki centar ima ISO17799 certifikat po pitanju sigurnosti itd ) recimo vec svaki dan ima ukljuceno obavjestenje o phishing mailovima! tj. prije nego sto uopste dodjem do mog racuna preko eBankinga dobijem obavijest o phishing “pokusajima” sa linkom gdje je sve u detalje objasnjeno… i eto… hoces - neces - MORAS PROCITATI i sam nauciti
[quote=alens]Kada smo vec kod zakona, cuo sam od par USA prijatelja da normalno po 300$/mjesecno placaju advokata (pausalno) samo da bi ga imali zlu netrebalo. To je kao normalna stvar jer ti se moze desiti da presudom ostanes bez icega…
Interesantna tema koliko je zdravo boraviti u USA pogotovo nakon 11. A sto se tice tvog odgovora, slazem se, edukacija je jedina zdrava opcija ali u praksi nije dala rezultate… tehnologija puno brze napreduje od mogucnosti da se ista shvati a vec je korisnicima data na koristenje… mozda kada bi banke po zakonu bile duzne da odrze svakom e-banking korisniku kurs bi i donijelo rezultate…[/quote]
ja sam vec haman 10 godia u americi i - mislim da se radi o nesporazumu. jer ne vidim razloga, ako zivis i radisd posteno, da ti treba advokat. a ako ti zatreba - znas gdje ces ga naci.
slucacjevi, koliko je meni poznato, da se advokati placaju “redovno” bez obzira na njihova rad je kod vecih firmi (koji cesto imaju svoje vlstite advokate, odnosno pravna lica tacnije receno). a ako znas da su pocetne satnice advokata $150 pa na dalje - onda stvarno ne znam sta mu znace tih $300 mjesecno. mislim da je po sriejdi nesporazum.
sto se tice komentara “koliko je zdravo boraviti u USA” - zavisi od toga sta podrazumjevas pod “zdravlje”. prednost USA od vecicne drugih zemalja je sto ti ovdje prvo gledaju DA LI znas nesto raditi a tek onda IMAS LI CAGE za to. ako nesto DOBRO znas raditi onda za tebe nema zime. naravno, ovo je generalno receno i postoje iznimke.
ovdje ti je standard veci nego u vecini ostalih zemalja (govorim o obicnim ljudima, ili bolje receno bosancima u USA). kada uporedis cijene kuca, stanova, auta, hotela, TV, inteneta, kompjutera, hrane, benzina… sa vicinom plate, odnosno sa satnicom i to isto uradis u nejmackoj, austriji , engleskoj (bosnu ne smijemn spomenuti) vidjeces koja je prednost ovdje zivjeti.
naravno da ima i negativnu stranu. a to je brz zivot, i nacin zivota na koji mi nismo navikli sto nam donosi stresove, ali i to opet zavisi koliko ce se neko brzo privici na novi zivot, sa koliko godina je dosao u ameriku i sl. mnogima tesko pada udaljenost od rodbine, prijatelja u evropi.
sto se tice tih nekakvih zivota po svijetu - sta bi ste recimo rekli da kao u danskoj cijena svemu je dupla nego u drugim zemljama
automobili i stanovi - 3duplo, pa se eto zivi
sto se tice tih nekakvih zivota po svijetu - sta bi ste recimo rekli da kao u danskoj cijena svemu je dupla nego u drugim zemljama
automobili i stanovi - 3duplo, pa se eto zivi :)[/quote]
to je vec pitajne standarda … ako je vamo jeftiniji stan…to je zato sto su nam i plate mnogo manje nego u danskoj !!!