2.0 dobre vijesti: Anjuta IDE i FreePascal

Najbolje* C razvojno okruženje za Linux (i GTK/GNOME) Anjuta 2.0 dostiglo je verziju 2. Još uvijek je alpha verzija, ali djeluje mnogo mnogo bolje od starih izdanja (1.2.x serije). Pogledajte screenshot-e, a posebno integraciju sa GLADE interface dizajnerom :slight_smile:

“Dečki” žestoko rade zadnjih godinu dana, a nadam se da će tako i nastaviti

I još kratko, FreePascal kompajler (verzija 2.0, naravno) for your pleasure. Najbolji open source pascal kompajler, uveliko kompatibilan sa zlatnim Borlandovim standardom (Object Pascal/Delphi). Budući da FreePascal podržava mnogo više (sve?) platformi od Delphija, neki ljudi su počeli i sa prilagođavanjem Delphi IDE, tako da koristi free pascal kompajler. Wicked …

Komentari?

*Pod najbolje mislim najbolje poslije vim-a :lol:

Anjuta je poprilicno “sastasala” od 1.x verzije (isprobano). Eh jos jedino kada bi bio neki vi mod, mozda bi se mogla uzeti u obzir :slight_smile:

Sve u svemu, “laka” konkurencija eclipse mastadontu.

S.

mucim se danima pokrenuti FPC

instalirao sam i sad trazim file koji cu pokrenuti kako bih normalno pisao PASCAL kod…
gdje se nalazi taj file ili nije to toliko jednostavno ?

[quote]mucim se danima pokrenuti FPC

instalirao sam i sad trazim file koji cu pokrenuti kako bih normalno pisao PASCAL kod…
gdje se nalazi taj file ili nije to toliko jednostavno ?[/quote]

ako si sve instalirao kako treba…
napisi program u nekom text editoru, u konzoli kucaj fpc example.pas, zatim kucas ./a.out ili ime koje mu “nadjenes”…

inace bas mi je drago sto anjuta napreduje, trenutno je koristim (spremam ispit iz PPJ)

iz perspektive GTK/Gnome orjentisanog linuksaša

eclipse spor
kdevelop spor
anjuta bljak

valjda je ova nova verzija bolja … odoh da je skinem …