2.6.20-16-generic

Pozdrav. Danas mi se desila zaista cudna stvar. Racunar je normalno radio i onda odjednom zaledio bez ikakvog povoda. Jedino sto sam mogao je restart na dugmic. :slight_smile: Nakon toga boot krene i nakon vemo malo vremena stane. Sa alt+f6 uspijem dobiti shell ali mi prijavljuje gresku da nemoze startati graficko okruzenje. startx mi ispishe da je system read only te da nemoze napraviti lock na neke fajlove.

Kada odaberem kernel 2.6.20-15-generic sve ide bez problema, jeli neko iskusio slicnu stvar i znali li rjesenje. :smiley:

meni je ovaj jedan jaran pričao da mu se desilo nešto slično (btw. meni nikad tako nešto…)…

pa eto haj sad probaj iz tog 2.6.20-15 da uradiš ovo

sudo dpkg-reconfigure linux-image-2.6.20-16-generic

rebootaj u 2.6.20-16

Vec sam pokusao

sudo dpkg-reconfigure linux-image-2.6.20-16-generic

ali nisam imao uspjeha.

možeš li zapisati šta ti tačno kaže pa da probamo na #ubuntu i ubuntuforums… a vala i na google hehe

Može li biti da imaš neke “lost inodes” na sistemu? Probaj fsck.ext3 /dev/nešto pa restartuj sistem.

Može li biti da imaš neke “lost inodes” na sistemu? Probaj fsck.ext3 /dev/nešto pa restartuj sistem.[/quote]
vidi, fazon je što on može da mountuje particiju sa drugom verzijom kernela (ima li to veze ili nema?)

Hm čudno…
mount -o remount,rw /
?

Rijesio sam problem tako sto sam potpuno uklonio linux-kernel-image, i ponovo instalirao.

Hehe. Samo da javim da je prilikom posljednjeg restarta(prvog i zadnjeg) nastala ista stvar. -16 nece da se boota. Zanimljiva stvar koju sam primijetio je da prilikom bootanja -16 u recovery mode svaki puta mi prijavi gresku kako je /sbin/modprobe abnormalno exitovan ali svaki puta je bio u pitanju drugi modul, na random fazonu. :slight_smile:

Trenutno je -16 kernel uklonjen pa mozda bude vishe srece sa sledecim.

[quote=damir_1105]Hehe. Samo da javim da je prilikom posljednjeg restarta(prvog i zadnjeg) nastala ista stvar. -16 nece da se boota. Zanimljiva stvar koju sam primijetio je da prilikom bootanja -16 u recovery mode svaki puta mi prijavi gresku kako je /sbin/modprobe abnormalno exitovan ali svaki puta je bio u pitanju drugi modul, na random fazonu. :slight_smile:

Trenutno je -16 kernel uklonjen pa mozda bude vishe srece sa sledecim.[/quote]
prijavi bug na -> launchpad.net, samo napiši što više detalja (i što preciznije) možda je već bilo sličnih reporta pa je možda i riješeno

Ma razmisljao sam o tome ali jednostavno neznam sta da im napisem, da nije nikada radio bila bi druga prica, ali ovako… Prije mislim da je uzrok neki softver na kojem sam napravio update pa mi sad stvara probleme, a posto svaki dan ima nekoliko update-a sad ptice znaju sta je. Na kraju krajeva idem skinuti posljednju verziju kernela, pa da vidim sta kaze.

slusaj prvo se u shelu logiraj kao root sa komandom:sudo su

Nakon toga obrisi taj file slobodno rm naredbom, mislim da je u ovom folderu:
sudo rm /etc/X11/startx

nakon:sudo shutdown -r now
i digni ga normalno sa kernelom …16 na kojem si i bio, izgubit ces graficke drivere…
ulogiraj se normalno…
nakon toga napravi novi startx file, spremi ga u isti direktorij i prekopiraj u njega sve iz file startx.0original.conf mislim da se tako zove…
samo buildaj, install ponovo drivere od graficke
rebootaj i sve ce ti biti isto…