Iako je manje-vise ovo vec poznato, ipak vrijedi pogledati:
http://www.desktoplinux.com/news/NS8454912761.html
Meni i dalje jednostavno nemoze doc do glave zasto je Ubuntu popularan.
A i taj Gnome, da nije bilo RedHat-a, evo sad Ubuntu-u koji ga toliko guraju on bi bio nula.
Pa sam kazes da nije bilo RedHat-a. Osim toga sto je Gnome bio default na RedHat-u bio je i puno ljepsi i funkcionalniji nego KDE. Iako je KDE sada za klasu atraktivniji ipak mislim da bi bila shteta da Gnome ode u zaborav.
Ja kad sam koristio RedHat ja sam se kleo u isti i u Gnome. Sad kad sam na Slackware/Debian kunem se u to isto i u KDE.
Tek kad sam pravo upozno KDE, skonto sam koliko je Gnome smece, sad ga nisam sposoban ni koristit.
zato što je jednostavno najbolji za desktop-a (znači kad se sve uzme u obzir - nije idealan, ali je u overall najbolji, novi paketi, lijep za oko, lagana instalacija, ogroman community, odlični howtos, super IRC, shipit, itd itd)
IMHO da nije ubuntu-a (i human theme - ikone & style) KDE bi i dalje bio 65-35%, RH je truba ja mislim da oni nisu puno doprinijeli koliko je ubuntu hehe
ps:
koristim KDE i GNOME (ponekad XFCE), mada sam malo više naklonjen KDE-u, ali kad izađe KDE4, to bi moglo sve da se promijeni…
RH je truba ja mislim da oni nisu puno doprinijeli koliko je ubuntu hehe
Ne bi se slozio. Sto se tice gnome developmenta, ubuntu je tu nula, a popularnosti… nekako 60% za ubuntu.
koristim KDE i GNOME (ponekad XFCE), mada sam malo više naklonjen KDE-u, ali kad izađe KDE4, to bi moglo sve da se promijeni…
Interesantno je da se svi kunu u taj KDE4 (dok ih je malo koji su ga uspjeli probati, pardon, kompajlirati). Cak ni KDE developeri ne znaju na sto ce liciti na kraju sem mase obecanja tipa “naj naj”. S druge strane, svi znamo da oni koji puno obecavaju…
Sam Linus koristi Fedoru na svojim masinama. On kaze u jednom intervjuu da je tokom godina koristio vise distribucija, dok nikada Debian koji je po njemu komplikovan za instalirati: http://apcmag.com/7012/linus_torvalds_talks_about
KDE je i ljepši i brži al mi je nekako Gnome prirastao srcu, ne bi ga mjenjao ni za jedno okruženje.
ooops!?!
izvinjavam se.
:roll:
[quote=AbsintheSyringe]A i taj Gnome, da nije bilo RedHat-a, evo sad Ubuntu-u koji ga toliko guraju on bi bio nula.
IMHO da nije ubuntu-a (i human theme - ikone & style) KDE bi i dalje bio 65-35%, RH je truba ja mislim da oni nisu puno doprinijeli koliko je ubuntu hehe[/quote]
halt
Aldine, ajmo odma wikipedia, pa covjece da nije bilo RedHat-a ne bilo Gnome-a uopste. Drugo da nije bilo RedHat-a, ne bi bilo drivera za dosta stvari kojih ima. Dizes taj Ubuntu do nema, covjece sta je uradio Ubuntu!? Uzeo je sve ko gotovo, fino lijepo obradjeno, i sad su oni nesto uradili. Ok sta su uradili, da cujem.
Hackaju im servere, i on odma otpuze taj divni community da bi izvukli svoje guzice.
[quote]ps:
koristim KDE i GNOME (ponekad XFCE), mada sam malo više naklonjen KDE-u, ali kad izađe KDE4, to bi moglo sve da se promijeni…[/quote]
Blizi se … sad ce evo samo sto nije. Ja sam to davno reko, Gnome ima problem, nema … ne gleda u buducnost. Evo sta ce sad kad izadje KDE4? Sta? Lijepo je nama kako nam je i … lijepo je nama.
@DadoV, istina, al kad skontas citav Debian kako sta gdje ide, zapravo kad skontas tu instalaciju, pogotovo instalaciju kad samo oces KDE bez Gnome-a, e onda si hadjija. Zna bit ko Nietzsche, al kad se skonta … skonto si
Zanimljivo je kako je potrebna i najmanja iskra da pukne rasprava koja je po obicaju totalni offtopic. Odabir grafickog okruzenja, pa to je stvar ukusa, a znate sta se za to kaze.
pa nije samo ukus u pitanju…
ako ja u jednom DE-u nemam sve sto mi treba za rad, onda to vise nije samo izgled icona i wm.ova u pitanju…
a da je offtopic to jest
Jah, mozda bas zato ljudi prelaze sa KDE na Gnome
prelaze na gnome, jer im je tako reci “nametnut” sa populatnim distroima tipa Ubuntu…
pogledaj malo funkcionalnost jednog i drugog, siguran sam da ces doc do zakljucka da je KDE puno bolji na tome polju!
Dovoljno mi je da vidim ono K kako skace (pjescani sat na Win) i dosta mi je svega… Da ne spominjem raznorazne zvukove itd itd…
nidje veze…
prelaze na gnome, jer im je tako reci “nametnut” sa populatnim distroima tipa Ubuntu…
pogledaj malo funkcionalnost jednog i drugog, siguran sam da ces doc do zakljucka da je KDE puno bolji na tome polju![/quote]
Pa ima i Kubuntu Ma salim se. Ja koristio oko 2-3 god. KDE kao primarni DE, sad koristim Gnome i drago mi da su obadva ‘‘nasa’’ Slazem se sa damirom, ipak je to stvar ukusa, ali i navike. Mozda nekada nije lose malo promijeniti, ha?
P.S. Slazem se s tobom sto se funkcionalnosti tice, mada u sustini oba imaju svoje prednosti i nedostatke
@Abs, Sanel
nismo se razumili, mislio sam na popularnost, btw, gnome je haman isti kao što je bio prije nego se ubuntu i pojavio (gnome v 2.8, sada je 2.18 ), ali niko ga više nije “progurao” nego ubuntu IMHO, ja mislim da su krive human+tango ikone i human gtk2 style.
nejse
eki malog hehe