3D efekti (bilo: Kubuntu pomoć)

Prije svega pozdrav svim forumasima

Ja sam prije pola sata instalirao kubuntu na svoj racunar, i sve je super i odlucio sam da cu ostati na kubunti.
Ali imam jedno pitanje, naime vido kubuntine 3d efekte (kocka) koji su mi stvarno premoćni ali nikako neznam da ih nadjem. Ili mozda trebam nesto da instaliram?? Stvarno neznam kako da in aktiviram.

Molim vas da mi napisete sve korak po korak.

Hvala unaprijed, i pozdrav iz Mostara

evo:
https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager/CompizFusion

Hvala puno, evo sada cu probati da to odradim.

Jos jednom Hvala.

Pozdrav, evo probao sam ali neide,

1. neznam koja mi je verzija jeli ovaj Gutsy ili nije.
  2. i probao sam po ovom ali mi neide bas nesto.

Ima li slucajno neko jednostavnije rjesenje?

Hvala

Koja graficka i dali je Gutsy (7.10)? Prvo instaliraj Restricted drivers ukoliko vec nisi :smiley:
Ako je Ati moras instalirati XGL, to nadji u software instalacionom programu ili u konzoli:
sudo apt-get install xserver-xgl
I ukoliko i dalje nemas Compiza ili imas, a nemozes zavrtiti kocku instaliraj:
compizconfig-settings-manager
pa u postavkama pod General postavi koliko desktopa zelis i ispod Desktop Cube i rotate Cube.
Te ti postavke stoje za Gnome u Appearance pa na Visual effects, valjda je slicno i na KDE.

pogledaj koja ti je verzija:

aldin@mashina:~$ cat /etc/lsb-release DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_RELEASE=7.10 DISTRIB_CODENAME=gutsy DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 7.10" aldin@mashina:~$
to je najnovija verzija i nabavi nju.

poslije toga samo slijedi prethodno uputstvo

btw evo praktičan primjer:

ps:
na kubuntu, u konzoli ukucaš ‘sudo restricted-manager’

Zdravo, hvala svima sto mi pomazete da napravim ovaj 3d

evo sada sam uradio ono kako ste mi napisali i vidio da mi je feisty sto znaci da trebam da uradim ovo
"If you’re on Feisty, we need to add a third party repository to your /etc/apt/sources.list." Kako to da dodam??

johny@johny-laptop:~$ cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=7.04
DISTRIB_CODENAME=feisty
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 7.04"
johny@johny-laptop:~$

Hvala

[quote=Johny]Zdravo, hvala svima sto mi pomazete da napravim ovaj 3d

evo sada sam uradio ono kako ste mi napisali i vidio da mi je feisty sto znaci da trebam da uradim ovo
"If you’re on Feisty, we need to add a third party repository to your /etc/apt/sources.list." Kako to da dodam??

johny@johny-laptop:~$ cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=7.04
DISTRIB_CODENAME=feisty
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 7.04"
johny@johny-laptop:~$

Hvala[/quote]
pa piše ti na linku

If you’re on Feisty, we need to add a third party repository to your /etc/apt/sources.list. (Not needed on Gutsy) (Help for this available at AddingRepositoriesHowto)

otvoriš konzolu, kucaš:

sudo kate /etc/apt/sources.list

i iskopiraš ove dvije linije

deb http://ppa.launchpad.net/amaranth/ubuntu feisty main universe deb-src http://ppa.launchpad.net/amaranth/ubuntu feisty main universe
snimiš, kucaš sudo apt-get update (naravno moraš biti konektovan na internet + podešen 3D), e sad hoćel raditi to ne znam… malo je outdateovano + nisam probao pa da ti mogu reći iz prve ruke + prošla me šmiiiinka + sad će još malo izaći 8.04 a tom 7.04 je haman istekao rok :wink:

p.s.
nabavi 7.10, ako si u SA mogu ti ja dati cd