3d efekti (bilo: Problem sa Mandrivom 2008)

Pozz,
Imam problem sa Mandrivom 2008, u vecini slucajeva mi radi odlicno, do sada nisam imao nekih pretjeranih problema koje nisam mogao da rijesim ali u zadnjih nekoliko dana nakod odredjenog vremena samo mi nestane gornji dio prozora (ono gdje je minimize, maximize i close) i jednostavno vise ne mogu da ih vratim dok ne restartujem skroz comp.

±----------------+
| _ X| <- ovo mi nestane citav ovaj gornji dio tako da poslije ne mogu ni micati prozor :frowning:
±----------------+
| |
| |
| |
| |
±----------------+

Ako je neko vec imao problema i ako neko zna kako se rijesava da mi kaze ili me uputi.

Hvala unaprijed.

Imao sam slican problem na mandrivi 2008, ali samo kad ukljucim 3d, compiz ili matise. Ako ih iskljucim sve je u redu, ali je problem na tvtime-u zbog duze slike (nije centrirana). Ono sto sam mogao da skontam - problem je u driverima (moja graficka ATI x550), moze se rijesiti drugim driverima, kao i sa kernel update, kroz mandrivin update. Medjutim, kasnije sam izgubio mogucnost koristenja 3d opcije (tacnije sve postaje usporeno do bola). Jos uvijek nisam mogao postaviti da sve radi kako treba, ali ne odustajem. :slight_smile:

I ja sam imao isti problem sa mandrivom 2007. Nikada nisam skontao u cemu je problem bio. Sa GNOME nisam imao nikakvih problema, problem se javljao samo na KDE.

Moja graficka je NVIDIA GFX 5600, mada sumnjam da problem potice iz nje.

Okvir prozora zajedno sa title barom (gdje je naslov, minimize/maximize) kontrolise window manager. Pretpostavljam da je KDE u pitanju posto je mandriva te je window manager kwin, no ako si ukljucio one efekte (sjene i slicno) onda se promijeni i window manager na compiz (vidjeces negdje i beryl) ili (na mandrivi ima opcija) metisse. Ako koristis compiz, mozes ga vratiti iz terminala, samo pokreni

A ako ne, probaj opet dignuti kwin:

• Ctrl-Alt-F1
  • prijaviš se
  • kucaš: export DISPLAY=:0 da se spojiš na X server
  • compiz --replace (ovo su dva minusa)
  • Ctrl-Alt-F7 da se vratiš u grafičko okruženje

Pokuso sam i sa vedranovim prijedlogom i sa adioe3.ovim prijedlogom sa kwin ali ne fercera ni jedan ni drugi. Jedino mi preostaje da ukinem onda ove efekte i da placem za sminkom dok sam ne napravim neke efekte koji ce normalno da rade za razliku od ovih … :frowning:

Ali hvala vam na pokusaju

Imas li instaliran emerald, ako imas pokusaj sa komandom
emerald --replace
Znaci prvo Compiz pa onda komanda

E ljudi hvala svima koji ste pokusali pomoci, ali jedina pomoc koja mi je bila je sto sam instaliro Ubuntu 7.10 i sad mi sve radi odlicno, i savjetujem isto(bar sad za sad) :stuck_out_tongue: