4 GB RAM-a a u sistemu samo 2,7 GB

Da li ubuntu 8.10 moze da detektuje vise od 3 GB RAM-a? Imam laptop sa 4 GB RAM-a a pise mi u sistemu 2,7 GB, a mislim da bi trebalo bar 3,7 jer onaj kusor otpada na graficku. Sta se moze uraditi?

Instaliraj 64-bitnu verziju Ubuntu.

jel se moze upgrade-ovati sa 32 bitne na 64 bitnu (sa cd-a ili preko neta)?
da ne instaliram sistem ponovo?

Ne može upgrade 32bit->64bit (barem ne tako lako).
Eventualno možeš probati sa PAE enabled kernelom za Ubuntu, vjerovatno se može naći po njihovim repozitorijima.

[quote=adis]Ne može upgrade 32bit->64bit (barem ne tako lako).
Eventualno možeš probati sa PAE enabled kernelom za Ubuntu, vjerovatno se može naći po njihovim repozitorijima.[/quote]
Kucao sam PAE u synaptic package mangeru i zakacio 2 neka paketa za instalaciju xen-hypervisor 3.3 i xen-hypervisor 3.1 i nista se nije desilo (rebstartovao sam system)…ali nije ni bitno

Imam kubuntu x64 pa cu njega nabaciti (svakako je ljepsi) :smiley:

Samo me zanima kakva je zapravo razlika u 32 bitnim i 64 bitnim sistemima? Znam za ono tipa system ima mogucnost da adresira 64 bitne podatke a procesor ako je 64 bitni onda je to dobro radi bolje… bla bla bla

Moze li malo strucnije objasnjenje od ovog mog…:slight_smile:

Izvinjavam se zbog skretanja sa teme…

Ja imam 4 gige i koristim server kernel. Radi krasno.

cek sad grebemu, ja koliko znam cak i 32 bitni OS moze da prepozna 4gb RAMa ali nemoze ni jedan individualni process da koristi ta 4gb sam sto neznaci da ce ostati neiskoristen

pa dobro, ali kako? :slight_smile:

Mozes i na ovaj nacin
Ako radi na Debianu mora raditi i na Ubuntu

http://www.debianadmin.com/howto-use-more-than-4-gb-ram-on-debian-etch.html

aptitude install linux-image-2.6-686-bigmem

Prekompajliraj kernel sa high mem support i radit ce kao zmaj.

Ne pamtim kad sam zadnji put rekompajliro kernel … Ah, good ol’ times of Slackware and Gentoo :smiley:

old times ? :slight_smile: cek… zar ima nesto bolje ? :smiley:

Sa godinama imas manje vremena da kompajliras i zezas se stoga koristis Ubuntu. Al zato cim dobijes free time pregazis ga necim divljim (kao sto ja planiram vec neko vrijeme OpenBSDom).

znaci ti bi nesto novo, nesto divlje :slight_smile:

sooo oftopic :slight_smile:

Ja bih se nadovezao na ovo pitanje… znači li ovo da 32 bitna verzija ne koristi puni kapacitet memorije ili je to samo privid? Ja planiram da kupim novu mašinu sa 4 gige rama, ali imam loša iskustva sa 64 bitnim sistemom.

Inače matematički govoreći koliko se dobija na performansama?

kako sam ja shvatio, 32-bitne instrukcije na 64-bitnom procesoru idu preko sistema “emulacije”, sa x86_64 imas puno iskoristavanje procesora, takodje omogucivanje high mem podrske u kernelu je iskoristavanje preko “trikova” :slight_smile:

Problemi koje bi imao sa x86_64 os su podrska za java applets i flash, s tim sto svaka distro dolazi sa dodatnim paketima koji omogucavaju rad istih, a nacuo sam da ce adobe izbaciti flash player za 64-bitne sisteme, valjda i SUN razmislja o tome.

p.s.

neka me neko strucniji ispravi/dopuni :slight_smile:

Upravo su to problemi bili :slight_smile:

64-bitni Flash Player
64-bitna Java
Radi se i na 64-bitnom Wine!
Ukratko, nema više razloga za držanje 32-bitnih distribucija.

Maksimalna količina RAMa koji prepoznaje 32-bitni Linux je 4GB što uključuje fizičku memoriju i swap! Znači ako napraviš 1GB swap particiju, sistem će ti vidjeti 3GB RAMa. Jedna solucija je da ukineš swap. Sistem radi normalno dok ne napuniš RAM, onda se uspori toliko da ti treba 15 minuta da pređeš u konzolu i otkucaš killall firefox; killall openoffice