4 godine Linuxa

Danas mi je palo na pamet da već 4 godine koristim Linux bez prestanka. Ne računam svoj prvi susret kad sam
instalirao Red Hat 6 negdle 2000., jer mi tad nije radila zvučna, a moj Winmodem pogotovo, tako da sam ga odmah izbrisao.
Onda sam 2006. isprobao Knoppix, a zatim ubrzo instalirao Ubuntu i počeo koristiti Fluxbox na svom Pentium 2 kompu.
Onda mi je frend sa freezone skinuo onih 7 CD-ova Debian Sarge-a, i od tada sam, uz neke male stanke,
ostao “Debianer”.

Evo mojih prvih utisaka:

• kijamet softvera

• velik izbor za moj tadašnji krš od Pentiuma 2 233 MHz, 64 MB RAM-a

• stabilnost

• zajednica

• dependency hell uslijed nedostatka konekcije (koji sam riješio prelaskom na Debian)

• neoptimizirano korištenje ekrana na određenim widgetima (GTK, QT) - 1024x768 je djelovalo kao 800x600 na Windowsu

• instalacija drajvera za grafičku

A vi?

meni je cini mi se bilo nedavno tek 2 godine :S. prva distribucija je bila ubuntu 7.10. uzas zivi. repo nije podesen, nisam tada znao ni sta je to, falili kompajleri sto mi je i dalje cudno, uzasna glavobolja oko drivera za grafu, onda sam instalirao centos, pa fedoru, namucio se dok nisam namjestio multimedia playere da rade, a onda sam otkrio debian. sve mi postalo ruzicasto xD. koristio sam onda kasnije jos malo ubuntu 8.04, 8.10, pokusao jednom instalirati gentoo po handbooku. nije mi uspjelo. tada je bilo moje prvo kompajliranje kernela, dosad sam se ustelio. mislim da ima post ovdje negdje sa mojim KERNEL PANIC-om. nisam bio ukljucio podrsku za fs koji koristim. nakon toga sam se vratio na debian i otad ga koristim. isprobao sam u medjuvremenu dosta distribucija na virtualnoj masini. ah da, drzao sam i slackware nekih tjedan dana, al sam ga odlucio ukloniti.

Sve je pocelo sa Susetom 7.1 koji sam dobio instaliranog na nekom racunaru i pravo mi se svidjelo. U to vrijeme sam malo vrtio i Slackware 8 i malo RedHat 9. Prvi pokusaj sa Ubuntuom je bio Warty verzija, ali mi nije radio modem (nije bio winmodem i to mi je bilo cudno, jer je radio sa Debianom 3, koji sam koristio do izlaska Ubuntua 6.06). Od 2006. koristim Ubuntu, a na jednom starijem racunaru kuci jos uvijek vrtim Slackware + RealTime kernel za muziciranje :stuck_out_tongue:

ugh ! :slight_smile: knoppix 3.4 jos kad bi se sjetio godine bilo bi lijepo :wink: 2004? pa “SuSE” pa mnogo distribucija poslje toga .

Jos ko dijete poceo sa Debianom koji je dosao u casopisu VIDI na CD-u nekad 1998. :smiley: ali ga nisam dobro instalirao pa zeznuo Windowse koji su trebali ocu za rad. Onda nekad godinu dana poslije nasao u cd shopu Red Hat 6.1 cija je instalacija prosla glatko , bez ikakvih problema. To mi se svidjelo jako i poceo sam koristit Red Hat , medjutim interent nije htio da radi al nikako, patio sam se sa tim skoro godinu dana da mi je na kraju pomogla BONO sa ovog foruma :smiley: bas sam gledao maloprije u sekciji Stari Forum imaju moji postovi iz 2000. :slight_smile: onda nekad 2002. sam presao na Mandrake koji mi je poslao lik sa ovog foruma al sam mu zaboravio ime (zahvaljujem mu se ovim putem). Mandrake sam koristio 2 -3 godine a onda sam probao malo SuSE malo Slackware i na kraju se opet vratio na Mandrake odnosno Mandrivu. Mandrivu i danas koristim, jedina distribucija sa kojom nikakvih problema nisam imao. Uvijek je radila savrseno :slight_smile:

Otprilike prije godinu dana instalirao sam navyn os (gentoo based) zato sto sam vidiio da neki lik "hakuje"sa telnetom na youtube …lol
Nekako sam se snasao ali sam ipak presao na mint i wow …tako da sam napustio win

1. mi je rodjak ubacio “linux” muhu, iako je on teski jabucar. Ta muha se vrtila dok nisam na INFO DVD naletio na mepis (debian based) i zasao da vidim sta se to desava.
    KDE mi je bio, ono, ok… graficko okruzenje, te se brzo bacio na taj famozni terminal i njegove mogucnosti. Sjecam se da sam znao ostati po par sati iscitavajuci man za razlicite komande.

Sreca je bila sto sam imao crazy_m u blizini, te je imao zivaca da me uputi. Takodje je i raja sa foruma trpila moje birwaktilne nebuloze :slight_smile:

Posto nisam nikako imao net kuci, nabavio sam mandriva power pack (ako se tako zvao…) dvd. I to je sve fino trajalo dok njegova “ease of use” nije postala ogranicavajuci faktor.
Nakon toga sam se bacio na gentoo, ostavljajuci po vise dana da bih na kraju savladao sta gdje i kako.
Vec 2006. sam imao posao koji je bio vezan za odrzavanje servera, sto se malo uozbiljilo 2007, kada sam presao u Sarajevo te poceo raditi za jedan veci ISP.

2007 sam se prebacio na slackware, koji mi je optimum upravljivosti i vremenski zahtjevnosti, gdje sam se i zadrzao do danas.
Sto se tice serverskih platformi, omiljena mi je zasad debian, no nisam plaho selektivan :slight_smile:

U zadnjih par mjeseci sam promjenom posla presao u *NIX vode, gdje mi je Solaris bio prvi date, AIX, HP-UX … rather fuzzy playgrounds.

Moglo bi se reci da je upoznavanje sa tim “cudnim svijetom” diktirao u mnogome moje smjernice, ali ne zalim :slight_smile:

Kod mene prva iskra bio neki stari CD koji je došao uz PC Welt časopis a koji je, igrom slučaja (?), došao do mene (pretpostavljam da je razlog bio što je na njemu bilo interesantnog softvera ili možda neke igre, ne sjećam se). Na CD-u se nalazio Mandrake 8, koji sam instalirao i, naravno, skršio Windows namrtvo. Iako mi je bio plaho interesantan, Mandrake se nije puno zadržao na komp-u, ali je ostavio trag koji će me kasnije dovesti u svijet Linux-a.

Bila je 2004., godina, dočepao se SuSE 9.2 (mislim da sam naručio preko distro centra). Instalirao i odlučio ovaj put uložiti malo više truda. Nakon 9.3, procenat korištenja Linux-a u dnevnom radu znatno se povećao, da bi nakon Ubuntu 7.04 potopio Windows (tj. totalno se prešaltao na Linux, osim za igre).

Danas koristim Ubuntu, ali tu su i Mandriva i Debian, koje ne puštam iz vida, te openSUSE, koji mi je ostao drag s obzirom da je, uz Mandrake, bio prva stepenica na putu ka Linux-u.

Hehe, sjećam se da sam Alena gnjavio više puta u vezi sa nekim banalnim stvarima… :slight_smile:

Da se i ja upisem,

Prvi linux sam dobio od adioe3 aka Armin aka Mali, xD. Sta je to bilo, pa bio je Slackware, lol, hajde :smiley: posto sam poznavao dobro windowse, particije i te ostale zezancije, odlucim se ja za linux, i hajde, nekako preteci interent upustva (jos u doba dial-upa) uspio sam instalirati slackware, nezz, koja je verzija bila 10.x nesto meni se cini, no bio je jedan problem, sto nikako nisam mogao podici graficko okruzenje, jer mi je bio problem sa monitorom nesto, out of sync :smiley: itd… uglavnom nakon par dana pokusaja da se to napravi, i citanja po netu kako, odustao sam! :smiley:

Nesto kasnije te godine, na Info sajmu u Zagrebu, sam dobio DVD sa Suse-tom xD verzija 9.1 ili neka 9.x, nism siguran, davno je bilo 2004te :slight_smile: Uspjesno instalirao Suse, koristio jedno mjesec, naravno uz dual boot, cak i jedno citavo vece radio update na dial-up modemu, od meni se cini nekih 90ak MB :slight_smile: , kasnije sam odustao od linuxa, sto zbog toga sto sam imao DialUp, ili sto nisam imao nekoga sa tehnicke strane da me uputi!

2007, dolazim na studij u Sarajevo, ETF, tada upoznajem Vedrana i ostalu ekipu iz LUG-a u Sarajevu, te instaliram Ubuntu, no nije mi se svidio gnome, nekako mi nije pasao nikako, i predjem na Mandrivu, od tad do danas, samo sam jednom instalirao Slackware, da probam :slight_smile: i radio mjesec dana na njemu i ostalo je sve bila Mandriva + Slack na usb-u.

Problema nekih sa terminalom nisam imao, posto me to sve pravo interesovalo, pa sam iscitavao sve sto sam naletio, kao i pitao sto nisam znao, od tad mi se cesto znalo desit, da na windowsu pokrenem CMD i kucam linux komande, i pitam se sto nece da radi, i onda se sjetim da sam na windowsu! :slight_smile:

BFO! :slight_smile:

[quote=nedim.bfo]Problema nekih sa terminalom nisam imao, posto me to sve pravo interesovalo, pa sam iscitavao sve sto sam naletio, kao i pitao sto nisam znao, od tad mi se cesto znalo desit, da na windowsu pokrenem CMD i kucam linux komande, i pitam se sto nece da radi, i onda se sjetim da sam na windowsu! :slight_smile:

BFO! :)[/quote]
hahahah desi se i meni da upisem ls ili nesto sa rad sa fileom na windowsu pa ne radi. kad smo kod krsenja windowsa, meni je zapravo uspjelo iz prve instalirati linux i nisam skrsio windows al ocito da sam ja nesto mladji pa je ta stvar oko dualbootinga rijesena bila vec. krsio sam ja windows i linux al sa namjerom i obicno je bilo vezano uz to da skontam kako grub popraviti nakon toga. zamislite to.

Uhhh, davno, 2000./2001. nisam siguran, “ganjo” se sa Amilom (Bono) po Sarajevu da mi donese neke distro CD-ove… Ja mislim da je moj prvi linux bio RedHat pa poslije Mandriva, no nisam siguran. Poslije toga SuSE, i onda brzo poslije SuSE-a dodje Slackware mislim 7 da je bio, i bio sam na Slack-u po pretprosle godine, meni se cini, pa onda Gentoo i evo sad sam na Debian-u, ne pikam Ångström i Buildroot za neke ARM-ove :-). Sam se naucio i namucio, i jos “poducio puno klinaca” (koji sad rade u ISP-ovima i vrte *NIX-e) :smiley:

Radio sam s Linux-om koji stane na 2Mb flash memoriju (sa root sistemom) do monstruma od sistema, i sve je to isti Linux, radi i ne pogovara.

Mart/April 1999. godina
Debian GNU/Linux 2.1 Slink - prva ljubav zaborava nema :slight_smile: (nema drivera za grafičku, nema X-a, samo konzola)
SuSE 6.1 (čekao 6 mjeseci driver za grafičku karticu, do tad, upoznavao se sa čarima konzole :()
RedHat 6.3
Corel Linux 1.0
RedHat 7.2 (Nestabilan release glibc bugovi, grrrrrrrrr)
FreeBSD 4.1
Debian Potato 2.2
Debian Woody 3.0
LFS 3.1, 3.2 (Linux From Scratch)
Solaris 9
Debian Sarge 3.1
Solaris 10
Mac OS X 10.4
Debian Etch 4.0 x86/PPC
Mac OS X 10.5
Debian Sid SPARC64
Debian Lenny 5.0 PPC
Mac OS X 10.6
Debian Sid x64

P.S. Jubilarna 500-ta poruka na ULK forumu :slight_smile:

moje prvo iskustvo sa linux-om nije bilo bas najsjajnije :slight_smile:
2005. nabavio sam od druga linux na 7 cd-ova “SUSe”, instalirao/ mucio se par dana da provalim kako sta radi, ali vise je bilo da mi nista nije radilo neko sto jest:) vise od 50% drajvera nisam mogao naci (naravno tada jos uvjek nisam imao pristup internetu vec sam se krpio sa tim dodatnim cd-ovima koje sam dobio) ali sve to je bilo uzaludno na tim ostalim cd-ovima su bile dodatne aplikacije… pokusavao sam igrati neke igrice, ali ni to nije islo, do duse tada nisam ni znao za emulatore koji se sad koriste za igranje win igricama na linuxu. i tako da su mi prvi utisci bili totalno negativni o Linuxu…

prije mjesec-dva citam na netu dosta o hakovanju sa bt4 linuxom, pa se upustam u nove vode, instaliram ga na hdd, probavao malo WPA ckrekovanje, nije bilo bas najbolje :slight_smile: kao sto se i sve do sad dogadjalo samnom i linuxom :slight_smile: ali eto, reg. se na vas forum trazim pomoc od korisnika (dosta sam vas udavio glupim temama, ali sta ocekivati od beginera u linux svjetu :))
preporucili ste mi da se otarasim bt-a i predjem na UBUNTU/MINT, poslusao vas savjet, skinuo i instalirao mint 8 “helena” kde (i kao sto je neko od vas rekao "mirna bosna:) ") pre, pre zadovoljan!.
instalirani kodeci, plejeri, openoffice 3.1 ( perfektan otvara i .doc i docx.) sto mi je od velikog znacaja, ne znam sta vise reci osim cista 5!
btw. rijesio sam problem sa stampacem :wink: za tv karticu sam nasao metodu kako je pokrenuti ( radi na mintu perfekto, bar tako ljudi kazu) meni jos uvjek nije proradila…

Windowsa sam se otarasio :slight_smile:

Prije svega, pozdravljam ekipu nakon dugog izbivanja s ovog foruma. Premda ni ranije nisam bio mnogo aktivan (shvatite, ipak je to još uvijek bila faza učenja), intenziviranje suradnje s jednom nevladinom organizacijom (u kojoj sam djelomično progurao Linuxe na par računala) primoralo me je na par mjeseci odvojiti se od foruma.

Moje prvo iskustvo s Tuxom dogodilo se točno prije dvije godine kad sam na svojoj staroj kanti isprobao Live CD Ubuntua 6.10. Početno dobro iskustvo u meni je pokrenulo lavinu. U tih prvih mjesec dana isprobao sam stotinjak različitih distribucija. Ubuntu, Mandriva, Fedora, OpenSUSE, Vector Linux, Debian, Arch, Linux Mint… Samo su neki od mnogih koje sam isprobao u tom početnom razdoblju.

Danas, dvije godine kasnije, ponosni sam korisnik Ubuntua. Premda još uvijek imam dual boot s Windowsom 7 (najviše radi toga što nisam jedini korisnik ovog računala), moja jedina ljubav bio je i ostao Linux.

Ajd da se i ja upisem. Ne racunajuci da sam se igrao red hat-om 7.1 kad je izasao, koristim linux jedno 3 - 4 godine vec. Negdje od ubuntu 7.04. Ali naravno jos tada se sjecam da su mi prvi problemi bili npr ntfs-3g. Ili kako ovo ne moze to moze na windowsu :slight_smile: Uzas. Dosta sam distribucija isprobao. Najvise sam koristio kubuntu ali moram priznati da mi je najstabilniji bio debian. Prije nekih 6 mjeseci sam totalno uklonio windows. Doduse imam ga u virtuelnoj masini ali to je samo za neke potrebe na faksu. Trenutno koristim mandrivu 2010 free, ali cu se presaltati na kubuntu 10.04 kad izadje jer mi mandriva nekako “sporo” radi.

Pozdrav.

• 1998 na 1999 (ne sjećam se više) - Red Hat 5.2:
    Kratkotrajno iskustvo sa RedHat-om, mislim da je došao uz Bug, a ja sam editujući Xfree conf datoteku zaglavio u vi editoru, te riješio “problem” restartom mašine :smiley:

• 2000 - SuSE Linux 6.3
    Posudio od prijatelja kutiju sa originalnim CD-ovima i priručnikom. I dan danas koristim SuSE na poslu i sl.

• 2003 - Slackware 9.0
    Šta reći? Hodaću okolo na DebConf-u 11 sa Slackware majicom :smiley:

Cini mi se da je to bilo kasne 1999 - kupio box sa SuSE 6.1 - 6 CD i prirucnik (kostalo nekih 70ak eura, mislim da taj box jos uvjek imam sacuvan negdje :smiley: ). Onda borba sa instalaciom na jednom P133 sa 40 MB rama i 1 GB HDD :slight_smile: . Kako sam tada imao samo jedan racunar (win95 je naravno skinut inace nebi bilo prostora za instalaciju SuSEa) nije bilo bas najlakse na netu traziti rjesenja za raznorazne probleme. Graficka i modem su najvise problema pravili no to se na kraju nekako sredilo i imao sam potpuno upotrebljiv OS iako performase nisu bile zadovoljavajuce, specialno u usporedbi sa win95.

Malo kasnije Mandrake pa Ubuntu.

Danas koristim Ubuntu (desktop), Debian (kucni file-server na modifikovanom NSLU2) i Debian sa Openboxom (eeepc), OSX, a i XP i Win7 su tu ali se gotovo nikad ne koriste.

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5354

Tema koju sam otvorio na dan kad sam prvi put instalirao linux…

26.05.2009 (p.s.jos 2 dana pa godisnjica kako koristim linux :D)

prvi kontakt RedHat9 sredinom 2003.

2005.-2007. na poslu i dalje windows iz razno-raznih razloga, najcesce sto editori HomeSite i Zend tada nisu imali linux verzije ili su bili poprilicno bug-ave.
sve ostalo “privatno” na SuSE, kasnije opensuse

• danas SAMO linux, Ubuntu. Imam WinXP na VirualBox-u zbog testiranja, ACDSee i Photoshop-a.

p.s. Ima jedno pola godine aktivno koristim 12-inchni iBook sa OS X 10.5.

Mandrake Linux 9 negdje 2002 godine ako se dobro sjecam pa onda Ubuntu 6.06 .
Sada koristim Debian i ponekad pregledam sta ima novoga na Ubuntu izdanjima.