9.04 vs. 9.10

Do sada sam koristio Ubuntu 9.04 i bio sam prezadovoljan. Nakon toga sam napravio upgrade 9.10 i nisam toliko zadovoljan kao ranije. Ne mogu da printam, OS se sporije učitava, nekad mi ekran stoji samo crn, i moram fizički ugasiti laptop na dugme (HP Compaq nx6125 - AMD mobile Sempron), pa onda ponovo upalit itd. Jednostavno nisam zadovoljan ni blizu kao što sam bio sa 9.04. Kakva su vaša iskustva?

Nakon riješenog problema sa Network Manager-om i prvog update-a, kod mene radi dobro, čak bolje nego Jaunty. Jedino mi se čini da je boot sporiji (naročito od login-a do desktop-a).

A koji je problem bio s Net Managerom?

Pa, nije radila DSL konekcija. http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5567

Ja sam to nastimao sa pppoeconf. Koristim kablovski internet. Nisam imao problema na 9.10, ali jesam na 9.04 kad se restarta racunar onda sam morao pokretat sa sudo pon itd.

Sad sam u dilemi. Da li da instaliram ponovo 9.04, pa da sacekam jos koji mjesec za 9.10 ili cak 10.04, jer mi je sad krivo da sam upgrade napravio na novu verziju a 9.04 mi je radila odlicno u poredjenju sa desetkom.

Čekaj, radio si upgrade, ne čisti install? Ako jesi, najbolje da probaš install načisto. Upgrade često napravi više problema nego što od njega ima koristi.

Da. Upgrade na postojećoj. Probaću onda sa friškom instalacijom.

Eh kad ja dam isti savjet nekome, napadnu me, kažu “to je tako na tvojoj Mandrivi” :slight_smile:
Ljudi, to vam je kao da odvedete Golfa 3 na servis i serviser vam zamijeni dio po dio tako da na kraju dobijete Golfa 4.
/home na zasebnu particiju i reformat je uvijek bio i ostaće moj savjet.

Ja sam probao RC verziju friska instalacija, medjutim poslije instalacije wireless drivera sa oficijelni repo ekran pobjeli i nakon gasenja laptopa na ‘zivo’ javljao mi se 'kernel panic-not syncing: VFS: unable to mount root on unknown-block (0,0).
Kod finalne verzije sam samo imao problema sa ‘resize windows’ kad je compiz ukljucen, jednostavno prodje i po tri skunde dok se prozor rasiri! Medjutim taj problem sam imao i na JAUNTY i rijesio sam ga sa pachom za xorg, evo i linka https://launchpad.net/~launchpad-weyland/+archive/xserver-nobackfill/
Nisam siguran ali mislim da je ovaj ‘xserver-nobackfill’ belaj samo na ATI karticama.
Sto se tice ostalog zadovoljan sam buta se i vise nogo brzo,novi artwork mi je puno bolji, software center je bas elegantno rijesenje.

Laptop je HP 6730s dual coreINTEL, ATI Mobility Radeon HD 3430, 2Gb RAM