900 švedskih apoteka prelazi na Linux

900 švedskih apoteka prelazi na Redhat Linux (Intel).
"…Kada je u pitanju zdravlje ljudi, neophodan je IT sistem na koje se mogu osloniti kakao faramceuti, tako i pacijenti", rekao je Anders Persson, IT menadžer u Apoteket-u. “Imamo visoke zahtjeve u pogledu kvalitete aplikacija, dostupnosti i ekonomičnosti. Prelazak na Redhat Enterprise Linux je dio strategije koja ima za cilj ponuditi našim korisnicima najbolji pristup i uslugu, uz smanjenje cijena i modernizaciju naše IT infrastrukuture…”

http://www.rootly.com/topics/technology/linux_unix/Nine_Hundred_Swedish_Pharmacies_Switch_to_Linux/

Ovo je pobjeda čega… komercijalne linuks distribucije… Naravno, zajednica će sigurno “profitirati” iz toga :wink: Drago mi ipak što se smanjuje M$ monopol. A ko tu pije, a ko plaća, to mi nije baš najjasnije…

Pa sta, zalite se nema para u Open Source, a kada opet neko zaraduje na istome onda se zalite na komercijalu :roll:

Ovog negativizma i trazenja problema u svemu i svacemu umjesto trazenja mogucnosti mi je preko glave. Nije ni cudo sto sve na balkanu stoji i tapka na jednom mjestu jer cim neko ima neku perspektivnu ideju odmah se tu nade 101 koji ce ga odmah pokopati kako to nemoze, kako je uopste glup sto pokusava te neka se ostavi gluposti i posveti necemu pametnijem kao sto je sjedenje po kaficima povazdan…

Ili zasto ne otvoriti sopstveni kafic? Ili autopraonicu? …kao i svi drugi…

Mislim da nigdje na svjetu postoji toliko autopraonica kao u BIH, ocigledno su nam automobili jako dragi, drazi od djece - pogledaj u kakvom su stanju skole, kulturne ustanove za omladinu, obdanista i da ti dalje i ne nabrajam.

I nemoj mi dolaziti sa onim standardnim “nemozes ti to kod nas, politicari koce, ovo - ono, birokratija, korupcija…”.

Kako mogu Kinezi koji dodu u Bosnu bez znanja jezika, bez poznavanja kulture, zakona, bez poznanstava - socijalne mreze (socijalnog kapitala) pokrenuti firme koje posluju sasvim solidno? Predugo smo mi jarane uljuljani u sopstveno samozaljenje. Ako uskoro neotvorimo oci, uhvatimo se za kragnu i pocnemo nesto konstruktivno raditi tesko nam se pise.

Doba zemlje dembelije su prosla a da mi to nekako psiholoski jos ne uvidamo vec sve mislimo da ce ova sadasnja situacija sama od sebe proci i da cemo onda zivjeti kao i '70ih proslog vjeka. Nista od toga nema. Svi su nas pretekli, i Poljaci i Cesi pa je cak i Albanija sada na istom nivou kao i mi, a znamo gdje smo mi bili prije 20 gådina a gdje oni.

Ne kontam priču. Naravno da će zajednica “profitirati”, pogledaj ko daje plaću vodećim kernel hackerima. Da sutra MS objavi Windows pod GPLom (što je nemoguće, ali govorimo hipotetski :wink: ) ja bih istog trena instalirao da vidim na šta liči. To što neko zarađuje na tome je nebitno, samo zavidni ljudi mogu zamjeriti drugome na uspjehu. Meni je važna sloboda modificiranja, sloboda umnožavanja, sloboda nezavisne revizije, sloboda nuđenja vlastitih komercijalnih rješenja zasnovanih na nečemu što je opšte vlasništvo. Red Hat se apsolutno pridržava toga, a dokaz za to je CentOS. To što su švedske apoteke izabrale RHEL umjesto CentOSa ili Windowsa, sigurno imaju neki svoj razlog za to i taj razlog me apsolutno ne interesuje, meni je ova vijest dobra zato što ona znači da će Alan Cox i Linus Torvalds (posredno, kroz Linux Foundation u kojem radi i dionice Red Hata kojih je navodno vlasnik) nastaviti bivati nagrađeni za svoj rad na kernelu.