mali problemcic, nedavno sam instalirao Mandrake 8.2, i sve je u redu, prepoznao mi je sav hardver koji imam (ukljucujuci i nVidia GeForce 2 400) ali imam integrisanu zvucnu na maticnoj ploci i ona ma ni da makne. pokusavao sam i prekompajliranje kernela sa driverima koje sam skinuo sa neta ali kao rezultat dobijem samo gresku na bootanju i kernel ne moze mountovati windows particije…
I kod mene je autodetekcija radila uspjesno, ali sta znas, mozda je covjek nesto cackao.
BTW, provjeri sta ti je uneseno u KDE Kontrolnom centru. Pogledaj sadrzaj /dev direktorija (/dev/dsp*) pa isprobavaj razne vrijednosti… (mislim da sam nesto slicno vec spominjao ovdje).
Ja imam sljedeći problem.
Promijenio sam računar, ali sam zadržao OS koji sam imao na starom računaru (klonirao sam disk). Radi se o RH 8. Sav novi hardver je OS prepoznao - osim zvučne kartice.
Malo sam se raspitivao na Net-u i saznao da je postojao neki Bug u modulu koji mi je bio potreban. Skinuo sam novi kernel sa RH sajta i instalirao ga. Modul je ispravno učitan, ali nigdje nema zvuka.
sndconfig je prepoznao karticu i podesio /etc/modules.conf, ali ipak nema zvuka.
Pošto niko nije spomenuo prepostavljam da ne čitate uputstva. Koliko ja znam ALSA UVIJEK dođe sa “muted” zvukom. Nakon instalacije MORATE pokrenuti “alsamixer” ili sl. da biste naštimali jačinu zvuka.
P.S.
I ne trebaju vam novi kerneli za ALSU. Skinete source pakete sa http://www.alsa-project.org
i iskompajlirate module za svoj kernel. (naravno, treba vam i source code kernela koji koristite)
Ja sam skinuo ALSA i kompajlirao sa starim kernelom. make install je samo kopirao neke *.h fajlove. Uopšte nisam dobio nove module. Ovo sam bio uradio zbog pomenutog bug-a. Kada instalacija ALSA nije uspjela skinuo sam novi kernel, koji je pravilno prepoznao zvučnu karticu, ali nije bilo zvuka i pored “pojačane” miksete.
Meni je AC97 dosla na intelovoj 810 ploci, i kada ucitam i810_audio modul radi mi i bez ALSA. Trenutno koristim OSS server ili Threaded OSS, radi na oba.