Add/Remove software, Fedora 9

Pomoću Add/Remove software na fedori 9 ne mogu uraditi apsolutno ništa, lista paketa postoji, međutim klikom na install se ne dešava ništa…

Da.

ne

morebit’ … a i ne mora…

super pomoć

Ti kazes kamen mudrosti? :smiley:

Hmm. Kojeg Add/Remove softwarea? Mozes li postaviti screenshot?

http://public.fotki.com/Manch1/screenshot/

how about yum ?

Ne hendlujem baš sa linuxom dobro, čula sam za yum, progulam pa pokušam…

Niš, nemaju svi paketi kao u aplikaciji…
Problem je ustvari što meni treba libmysql za developement, a nigdje nema objašnjeno instaliranje za idiote.

[quote=Manch]Niš, nemaju svi paketi kao u aplikaciji…
Problem je ustvari što meni treba libmysql za developement, a nigdje nema objašnjeno instaliranje za idiote.[/quote]
Gospoda iznad ti uz salu pokusavaju nagovjestiti da nekontaju sta pitas ili da je pitanje nedovoljno precizno.

Kada se postavlja pitanje najbolje je opisati sta konkretno pokusavas uraditi, za sta ti to treba i u cemu je problem/de je ba zapelo - naravno uz info o distribuciji koju koristis.

Tada mozes direktno dobiti kvalitetne odgovore (saljiva druzina odozgo je jako kompetentna a uz to i rado izlaze u susret i pomazu :slight_smile: )

Znaci pitanje tipa “evo nemogu nista uraditi sa ovim ili onim” nije dobro je se tu moze raditi o milionu raznih stvari, a nikome nije do “cupanja rjeci iz usta kljestima”. :slight_smile:

Ja bih ti preporucio da ponovo postavis pitanje, ali u preradenom obliku. Konkretno reci o kakvom se “developmentu” radi, u kojoj aplikaciji radis, sta si pokusala a nije radilo i onda ces dobiti konkretne odgovore.

Pa ne znam šta se ima nekontat, nije mi radila instalacija softverskih paketa sa GUI Add/Remove programs na Fedori 9, nakon savjeta da pokušam s yum, pokušam, sad imam drugih problema…
Ne znam što se očekuje da kontam interni humor na forumu

[quote=Manch]Pa ne znam šta se ima nekontat, nije mi radila instalacija softverskih paketa sa GUI Add/Remove programs na Fedori 9, nakon savjeta da pokušam s yum, pokušam, sad imam drugih problema…
Ne znam što se očekuje da kontam interni humor na forumu[/quote]
Ima vise nacina instalirati softver uz pomoc GUI na Linuxu!

malo smo loodi svi danas. neg izbaci li ti kakvu gresku ili se samo ponasa kao da se nista nije desilo. sta ti izbaci kad koristis yum a sta kad koristis GUI?
otkad nisam koristio fedoru totalno sam otupio…

[quote=Manch]Pa ne znam šta se ima nekontat, nije mi radila instalacija softverskih paketa sa GUI Add/Remove programs na Fedori 9, nakon savjeta da pokušam s yum, pokušam, sad imam drugih problema…
Ne znam što se očekuje da kontam interni humor na forumu[/quote]
Opisi korak po korak sta si uradila - mi ne citamo misli (bez odobrenja :D), a interni humor … koji humor? Svi su smrtno ozbiljni :smiley:

ako su repos podeseni kako treba…

yum update yum search mysql yum install ime_paketa_koji_je_yum_search_izbacio_a_treba_ti
b.t.w.

pokreni u terminalu/konzoli taj GUI add/remove kako bi vidio output toga sto radi kad ga “kliknes”, te eventualne greske…

ne postoji savrseni covjek, covjek pravi svaki sistem, therefore there is no perfect system :slight_smile:

http://rpm.livna.org/rlowiki/

Ma to je do Fedore i njenih repozitorija… Nikad ne radi kako treba out of the box. Mislim da ce ova livna pomoci. I pravo glup je savjetovati da se instalira yum-om,kad je i taj GUI nista drugo nego fontend yum-a, ako ne radi ovako nece ni onako…

not stupid, it has good debugging output :smiley: