ADSL na Ubuntu 9.10

Ako neko skonta zašto neće bridged konekcija na 9.10, molim da izloži ovdje. Sat vremena frustracija, da bih na kraju odustao i prešaltao na routed, ali bih ipak volio da radi i bridged.

Nemam ADSL (to prvo :D). Bridged mode je pretpostavljam ovaj gdje ti pravis PPPoE konekciju na racunaru. Ako je to u pitanju, u network manageru moras iskljuciti da ti se automatski uspostavlja ethernet konekcija (u tabu Wired edituj konekciju i iskljuci connect automatically) i onda napravi PPPoE (DSL) konekciju.

Mah, evo vršljao sam malo po forumu, fazon je što Network Manager više ne podržava DSL (!). Zaista nemam riječi…

Karmic je kandidat za najgoru verziju Ubuntu-a od 7.04 (kad sam prvi put instalirao). Ne radi net, bug sa vlc i screensaverom, za flash 64bit opet ganjaj šta i kako (usput, dpkg-reconfigure flashplugin-installer bi trebao riješiti problem), pucaju paketi, čak ni ubuntu-one, koji dođe preinstaliran, ne radi (ovo je fakat biser; capabilities mismatch with server), što se tiče brzine jaunty je bio (i ostao) brži… (znam, Bo, Slack ili Gentoo, da, da, ne moraš ni kaz’ti…)

Nisam ni planirao, iskreno da ti wellim… :smiley:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5518
Kako onda, tako i danas. Sve isto ostalo. Jaunty je ferari za Karmic, što se brzine tiče, za sad.

Bez obzira, u pravu si :smiley:

[quote=meho_r]Mah, evo vršljao sam malo po forumu, fazon je što Network Manager više ne podržava DSL (!). Zaista nemam riječi…

Karmic je kandidat za najgoru verziju Ubuntu-a od 7.04 (kad sam prvi put instalirao). Ne radi net, bug sa vlc i screensaverom, za flash 64bit opet ganjaj šta i kako (usput, dpkg-reconfigure flashplugin-installer bi trebao riješiti problem), pucaju paketi, čak ni ubuntu-one, koji dođe preinstaliran, ne radi (ovo je fakat biser; capabilities mismatch with server), što se tiče brzine jaunty je bio (i ostao) brži… (znam, Bo, Slack ili Gentoo, da, da, ne moraš ni kaz’ti…)[/quote]
Kako misliš da Network Manager ne podržava DSL ? Imaš onaj tab DSL u NM-u i tamo postaviš ( ili si ti mislio na nešto drugo :)). Sporiji jest’… Uglavnom, makar kod mene, Debian uvijek prevlada iako me kod njega samo živciraju prastari paketi ali to je manji problem :wink:

[quote=SchmRz][quote=meho_r]Mah, evo vršljao sam malo po forumu, fazon je što Network Manager više ne podržava DSL (!). Zaista nemam riječi…

Karmic je kandidat za najgoru verziju Ubuntu-a od 7.04 (kad sam prvi put instalirao). Ne radi net, bug sa vlc i screensaverom, za flash 64bit opet ganjaj šta i kako (usput, dpkg-reconfigure flashplugin-installer bi trebao riješiti problem), pucaju paketi, čak ni ubuntu-one, koji dođe preinstaliran, ne radi (ovo je fakat biser; capabilities mismatch with server), što se tiče brzine jaunty je bio (i ostao) brži… (znam, Bo, Slack ili Gentoo, da, da, ne moraš ni kaz’ti…)[/quote]
Kako misliš da Network Manager ne podržava DSL ? Imaš onaj tab DSL u NM-u i tamo postaviš ( ili si ti mislio na nešto drugo :)). Sporiji jest’… Uglavnom, makar kod mene, Debian uvijek prevlada iako me kod njega samo živciraju prastari paketi ali to je manji problem ;)[/quote]
Ne mogu sad naći članak, ali doslovce ovako piše. U svakom slučaju, Network Manager koji dođe uz Karmic ne da na internet kreiranjem DSL konekcije (desni klik na NetworkManager > Edit connections > DSL tab > Add… itd. – procedura koja je prije uvijek radila besprijekorno) S druge strane, pppoeconf radi. Prijavljen je bug na launchpad-u, rasprava u toku :slight_smile:

A dobro to je bug, a on ga podržava inače. Ja ionako ne volim taj NM, uvijek mi zada više glavobolja nego što pomogne :wink:

Meni Karmic leti. Na Jauntyu sam imao mali milion problema, sad su nestali. Ima nekih novih, ali nista strasno nakon mucenja sa Jauntyem. Btw, probao sam kod komsije sinoc ADSL na NMu i radi iz prve (RC verzija, update je valjda jutros pokrenuo mada samo nekoliko paketa :p)

nekoliko = dovoljno :smiley:

Jedino sto mi se svidja je malo promijenjen izgled ali naravno,upravo opaj problem sam i prijavila dsl-om kada sam betu testirala i vidim to jos nisu ispravili…fakat nema smisla.
Citav dan ga cackam i ne mogu bas nista da kazem da je ono wow.A spor mi je uzasno.

Hehe, a ja ozbiljno razmišljam o tome da nogiram ubuntu :slight_smile: Npr., od sinoć najmanje 25 paketa je “puklo”, postinstall i postremove script errors, manuelno ubacivanje “exit 0” i sudo apt-get install -f da bi išta radilo – a radi se o istim paketima koje sam imao na jaunty i od kojih je samo par redovno pucalo. Moguće da je do Debiana, ali bez obzira. Dalje, npr., libnotify-osd sa notifikacijom od 2-3 cm od gornjeg ćoška je zaista smiješno i smeta (ima problema sa transparencijom za razliku od jaunty-ja). Po meni, Karmic je trebao ostati najmanje u beti do aprila sljedeće godine sudeći po radu developera. A čini mi se da je broj prijavljenih bug-ova iz verzije u verziju sve veći. Vidjet ćemo šta će Mandriva napraviti za par dana… Ako zadrže kvalitet 2009.1, Ubuntu će biti jedna velika nula u svakom pogledu u poređenju sa Mandrivom.

Samo za dvije stvari mogu reći da su uradili (djelomično) kako treba: više komp ne pišti prilikom restarta :smiley: i add-apt-repository koncept dodavanja PPA repozitorija (iako ne radi kako treba, neće da importuje ključeve, pa opet moram manuelno apt-key add…).

Evo i rješenja za DSL problem: instalirati trunk verziju Network Managera.

[quote=meho_r]Evo i rješenja za DSL problem: instalirati trunk verziju Network Managera.

[/quote]
e tako se bori

[quote=nidla][quote=meho_r]Evo i rješenja za DSL problem: instalirati trunk verziju Network Managera.

[/quote]
e tako se bori[/quote]
“Svi junaci nìkom ponikoše…” :smiley:

[quote=meho_r][quote=nidla][quote=meho_r]Evo i rješenja za DSL problem: instalirati trunk verziju Network Managera.

[/quote]
e tako se bori[/quote]
“Svi junaci nìkom ponikoše…” :D[/quote]
samo upri, biće nešta od tebe :slight_smile: svi smo mi dosta “zuba polomili” na linuxu, ali zato sad uživamo :smiley:

:smiley: :smiley: Da, kad se samo sjetim starih Slackwarea, Susea, RedHata, pa i Ubuntua 4.10… pa na njima mi pola stvari nije radilo kako treba. Sad je odlicno, ali moze i bolje :smiley:

Ma čudno je to da je blamaža uvijek oko nekih trivijalnih stvari, bar kad je Ubuntu u pitanju. Bude mi nekada smiješno kad kažu “Mogu preporučiti Ubuntu svakome”, a kad čovjek instalira, “pa znaš, trebaš samo pokrenuti ovu komandu da bi flash radio, ah, znaš otvori Terminal i ukucaj ovo… Ma ne radi Internet iz prve, ali zakrpit će oni to… Ništa ne brini, bit će update za dan-dva ili godinu i riješit će taj problem… Da, da, to je bug, ali…” i sl. Baš me zanima šta će biti sa Mandriva 2010.0. Čini se da je, ruku na srce, Mandriva u ovom momentu najkompletnija distribucija i najprikladnija za mase. 2009.1 je bila fenomenalna…

Mogu misliti kako je izgledao Ubuntu 4.10 :smiley: Ne sjećam se tačno datuma, ali to je bilo negdje oko SuSE 9, zar ne? Tada sam se ja bakćao sa SuSE-tom uveliko. Hehe, još imam otprintano par stranica kako ušteliti Ati video driver-e :smiley:

Veliki pozdrav.Ja sam novi ovdje i od par dana sam i ja pored ovog XP-a instalirao i Ubuntu ali imam problem sa konektovanjem na internet,tačnije ADSL.Pošto sam novi u svemu ovome (ubuntu i linux)volio bih da mi neko pomogne kako da uradim konekciju?
Nakon toga krećemo na Ubuntu i upoznavanje.Hvala unaprijed i puno pozdrava iz Mostara.