Adsl problem

Dakle,hocu da se konektujem ali ne ide.Podesim konekciju preko pppoe-setup i on se konektuje ali ne mogu ni jednu str da otvorim.Probala sam i sa auto i sa rucnim dodavanjem dns adresa i sa i bez firewall-a ali ne ide opet a ne zelim da modem stavljam u route mod nego ovako da ostane u bridge modu pa da konekciju pokrecem na zahtjev.
Jos jedno pitanje.Kako da namjestim i internet i free zonu posebno,dakle gdje se spasavaju tacno konfiguracioni fajlovi i kako da to rijesim?
BTW koristim live cd verziju slax v 6.0.9

Evo rijesila sam ovo sa netom,nadjoh na forumu,kucala u konzolu samo “route add default ppp0” i moze sad.Samo jos kako da imam i free zonu i onda kako da ih pozivam iz konzole(bilo internet bilo free)?

I to imas objasnjeno na forumu pa potrazi… (ako vec hoces da se peglas sa bridge)

Amare,pretrazila sam citav slackware podforum i nista nisam nasla na tu temu,bar kako sam gledala po samim naslovima tema a ulazila sam u one koji imaju veze sa adsl-om,pa ako mozes biti ljubazan da me uputis:-)

Skontao sam sad da sam u glavi imao pppoeconf … :mrgreen: Sad nemam rp-pppoe pri ruci,ali uglavnom trebao bi da ima neki konfiguracijski fajl,koji dupliras (preimenujes npr. u freezona),editujes (promjenis username@bihnet) i onda ga poozivas sa pppoe-start freezona (mislim da ces morati staviti full path do fajla… npr pppoe-start /etc/adsl/freezona )

Pa to sam ja i radila kod ubuntu-a ali ne znam gdje je i koji je tacno taj fajl???

Gledaj u /etc negdje… Ne tjeraj me da ga instaliram sad :mrgreen: ( ili da ti pomogne neko ko ga vec koristi ? )

Haj ceprkacu dok ne skontam ili nek neko ako vec ga ima i zna please nek kaze.Hvala Amare

Edit: ma ovo je zaje…no pravo!Naime,desava se to da se u /etc/ppp pojave 3 nova fajla a ne 1 kako sam ja mislila da ce biti pri konfiguraciji adsl-a,kao sto je recimo slucaj sa dsl-provider fajlom u ubuntu linuxu.Ovdje se nakon spasavanja postavki pojave kopije 3 vec postojeca fajla a to su:

  1. chap-secrets-bak
  2. pap-secrets-bak
  3. pppoe.conf-bak

Koji od ovih sad da preimenujem pa da napravim jos jednu konekciju za free zonu?

Yooopieee!Uspjela sam!Fazon je da se promijeni ime novoformiranom pppoe.conf-bak fajlu u recimo free.conf ,a onda u konzoli pppoe-start /etc/ppp/free.conf a onda napravim fino za internet i opet izmijenim novoformiranom pppoe.conf-bak fajlu ime i to je to.
Jesam pametnica:-)
Eto pa ko nije znao…

Pozdrav

Edit: da ne otvaram novu temu,moze li se skinuti za slax neki bosanski ili croatian layout za tastaturu?

Izgleda da ipak nisam toliko pametna haha.Malo sam ceprkala i promjena imena fajla nema efekta jer se izgleda opet konektuje na zadnje koristene postavke bey obzira na ime!!!A ono sto me je razocaralo je sigurnost!Ne mogu da vjerujem da u postavkama nije enkripcija passworda uvedena!!???Kada kliknem na bilo koji fajl u ppp folderu sa imenom secrets vidim fino svoju sifru!!!Kako to???

Edit: moja greska!Sve je uredu ja sam bila pogrijesila u imenovanju u jednom slovu.Sve ignorirajte ovo sto sam mislila da sam pogrijesila.Radi ipak sve kako treba.Samo mi nije jasno sta je sa enkripcijom!!!???

To ti je ppp, postojali su neki patchevi za enkripciju koji nikad nisu ušli upstream… ne bih na tvom mjestu koristio neku standardnu šifru za adsl.

Ako je pptp (aka Microsoft VPN), linux ppp (2.4.2+) i pptp klijenti podržavaju mppe enkripciju (128bit). Koristi se slabi RC4 algoritam, ali se ključevi mijenjaju često (svakih N paketa), tako da je sigurniji od drugih protokola koji također koriste RC4 (WEP).

http://www.schneier.com/pptp.html

Naravno, za neke ozbiljnije stvari treba odabrati sigurniji VPN protokol, ali za kućnu upotrebu je sasvim dostatan.

[quote=adis]Ako je pptp (aka Microsoft VPN), linux ppp (2.4.2+) i pptp klijenti podržavaju mppe enkripciju (128bit). Koristi se slabi RC4 algoritam, ali se ključevi mijenjaju često (svakih N paketa), tako da je sigurniji od drugih protokola koji također koriste RC4 (WEP).

http://www.schneier.com/pptp.html

Naravno, za neke ozbiljnije stvari treba odabrati sigurniji VPN protokol, ali za kućnu upotrebu je sasvim dostatan.[/quote]
Ma hej,ja kad sam to vidjela,sve ne mogu da vjerujem!Kako je to moguce?Znaci,neko sjedi za mojim racunarom,i otvori neki od ova 2 fajla(chap i pap secrets) u u njima ima svaki username i pass koji sam konfigurisala!Fino servirani kao na tanjiru!A de mi recite da li je u regularnom,dakle punom slackware-u isti slucaj???

secrets datoteke u /etc/ppp direktoriju bi trebale imati permisije 0600, odnosno samo ih root korisnik može čitati. Ako ne želite da svaki put ukucavate password, isti mora negdje biti snimljen, zar ne?

Sta to sad znaci?Ja ne moram kucati password kad ih otvaram.A govorim o tome da recimo neko dodje kod mene i prcka po racunaru i otvori ppp folder i fino vidi te fajlove,otvori ih i voila,ko na dlanu i username i pass!

pa kakve mu (velike) koristi od ADSL šifre?

ps(aranoja):

imaš npr na suse-u opciju da te uvijek pita za šifru prilikom konekcije (slika ispod)

[quote=nidla]pa kakve mu (velike) koristi od ADSL šifre?

ps(aranoja):

imaš npr na suse-u opciju da te uvijek pita za šifru prilikom konekcije (slika ispod)
http://aldin.linux.org.ba/screenshots/ADSL_password.png[/quote]
Cuj kakave su mu koristi:-)).E loool i tebe

Onda nešto nije u redu na toj tvojoj distribuciji jer moraš biti root da čitaš te fajlove. Da nisi već logirana kao root? Ako puštaš druge ljude za svoj kompjuter (kojima ne bi svakako dala svoju ADSL šifru) onda im ne daj root :slight_smile:
Fakat je glupo što šifra piše u plain ali rekoh takav je pppd ako ti se ne sviđa - bujrum napiši patch :slight_smile:

Onda nešto nije u redu na toj tvojoj distribuciji jer moraš biti root da čitaš te fajlove. Da nisi već logirana kao root? Ako puštaš druge ljude za svoj kompjuter (kojima ne bi svakako dala svoju ADSL šifru) onda im ne daj root :slight_smile:
Fakat je glupo što šifra piše u plain ali rekoh takav je pppd ako ti se ne sviđa - bujrum napiši patch :)[/quote]
Pa ne znam.Skinula sam distro sa slax.org onaj iso fajl za cd i podigla ga kao live cd sa opcijom “copy to ram”.To je to