Adsl

Selam i pozdrav.

Imam jedan problemcic vezan za upostavljanje adsl konekcije a koji do sada nisam uspio da otklonim.

instalirao sam noviju verziju ppp 2.4.x jer mi je trazio da verzija bude mladja od 2.3.10 kako bih mogao rp-pppoe instalirati. kada sam zavrsio sam instalaciom ppp, kompajlirao sam i instalirao rp-pppoe, zatim sam promijenio ppp=/usr/sbin/pppd u adsl-setup (#nano adsl-setup) jer mi pokazivao svo vrijeme NOT FOUND.

ppp se nalazi u /etc/ppp, resolf.conf ima adrese dns servera itd… uglavnom sto se tice konfiguracije sve je ok, eth0 i eth1 rade ok, tj. mogu pingati “sve” oko sebe :slight_smile: medjutim adsl konekcija se ne moze uspostaviti.
… TIME OUT

zatim napise poruku /usr/sbin/adsl-start: line 191 4642 terminated $connect “$@” > /dev/null 2>$1

p.s. ovu poruku mi je izbacio tek nakon nekoliko pokusaja #adsl-start

Ma taj rp-pppoe ti se vise i ne koristi.
Koja distribucija (ako je SuSE imas to u YaST-u) i zasto ne podesis router na modemu i
kazes lindji da koristi dhcp i zavrsito sijelo :slight_smile:

Debian

Ako si kompajlirao ppp, da li si prilikom konfiguracije koristio --prefix=/usr ? Isto važi i za rp-pppoe (u suprotnom vjerovatno traži konfiguraciju u /usr/local/etc)

/etc/rc.d/rc.inet1.conf

# Config information for eth1: IPADDR[1]="" NETMASK[1]="" USE_DHCP[1]="yes" DHCP_HOSTNAME[1]=""
i to je to :slight_smile:

jedino neznam gdje se ova inet1 skripta nalazi na debianu…ako joj je promjenjeno mjesto…

Posto je debian:

prvo obrisi rp-pppoe i pppd, zaista ti nisu bili potrebni, (deinstaliraj) make uninstall kao root
kao root pokreni pppoeconf i unesi username i pass i to je to.
Na pokretanju sistema ce se automatski pokretati i konekcija.

Ako ne radi gornja naredba, kao root uradi:

apt-get install ppp pppoe pppoeconf

kako bi reinstalirao neophodne pakete.

I jos, promijeni ovaj dio od /etc/network/interfaces

The primary network interface

auto eth0
iface eth0 inet ppp

dakle dodas ppp u gornju liniju.

Pozdrav,

prilikom instalacije nisam koristio nikakve prefixe, u /usr/local/etc imam samo dir openldap (ldap.conf …)

ne mogu apt get uraditi. Zaboravio sam reci da se radi o modificiranoom debianu koji radi kao fw/proxy.

do sada sam navedeno pokusao al bez uspjeha :frowning:
pokusao sam ukucati /usr/sbin# pppd

rece mi da nije ppp ukljucen u kernel ili da nije nasao ppp … :frowning:
valjda treba da ukljucim sve po ppp u kernelu, pokusat cu pa cemo vidjeti