Aircrack i ubuntu 12.04

Pozdrav,
Zanima me kako mogu da osposobim aircrack-ng da radi na ubuntu 12.04, posto imam problema sa “fixed channel -1” u prethodnim verzijama ubunta!

uname -a

3.2.0-24-generic #37-Ubuntu SMP Wed Apr 25 08:43:22 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

lspci

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 11)

CItao sam na internetu da mi treba patch, ali se bas nisam snalazio.
Moze li mi neko od Vas pomoci pri ovom problemu?
Unapred hvala.

Ako imas “fixed channel -1” znaci da ne mozes postaviti karticu da “slusa” na kanal na kom ti hoces. Imam isti problem na opensuse-u dok na ubuntu-u radi. Dakle problem je driver. Kazes da osbosobis na 12.04 jer na prethodnim imas ovu gresku? Pa imas li je na 12.04? Ne kontam u cemu je problem? Za patch ne znam jer sam to radio davno, ali da, to bi ti trebalo pomoci. Pregledaj detaljno aircrack-ng.org tamo imas upustva za to. Ako ti to ne uspije mozes probati sa windowsovim driverima tako sto ces instalirati ndiswrapper koji ce ti omoguciti instalaciju win drivera. Mozda ti to pomogne, s tim da ja nisam uspio ni tako. Ovdje se pominje tvoja kartica http://aircrack-ng.org/doku.php?id=madwifi-ng&s[]=ar242x

Ne znam da li sam pomogao, ali imas bar neke smjernice

[quote=untitle]Pozdrav,
Zanima me kako mogu da osposobim aircrack-ng da radi na ubuntu 12.04, posto imam problema sa “fixed channel -1” u prethodnim verzijama ubunta!

uname -a

3.2.0-24-generic #37-Ubuntu SMP Wed Apr 25 08:43:22 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

lspci

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 11)

CItao sam na internetu da mi treba patch, ali se bas nisam snalazio.
Moze li mi neko od Vas pomoci pri ovom problemu?
Unapred hvala.[/quote]
Izvini sto pisem van teme,samo da te pitam da li imas sa tom karticom probleme sa wirelessom kao sto imam ja sa svojom usb karticom,ili sve radi ok??Ako sve radi ok,reci mi tacno molim te koji model kartice imas da si uzmem tu i rijesim probleme jednom zauvijek:)!?Kontam uzeti isto pci-e karticu koju sam gledala u plusu sa isto nekim atheros chipsetom.

Koristi backtrack, jer on ima nekakav prekompajliran kernel za aircrack. Do sada me nikada nije ostavio. Pokusao sam i ja osposobiti aircrack na ubuntu al vise patnje nego koristi…

@boby, ne radi mi ni na 12.04, pokusavam to napraviti vec duze vrijeme na ubuntu. Na BT 3,4 i 5 radi bez problema. Citao sam dosta na netu oko ovog problema, vecinom ima resenja za ralink kartice, koje pach-uju, pa im proradi…Na prethodnoj verziji ubunta sam probao par patch-a, ali nije bilo rezultata. Ne razumijem se bas sa tim stvarima tako da i slabo petljam oko toga, zato sam dosao po pomoc :).
@mladapartizanka81 WiFI radi ok. nekad kad ga iskljucim iz networkmanagera i probam ponovo wlan pokrenuti NECE, onda uradim restart sistema i proradi…
@Maverick123 koristio, ali eto mislio sam da to osposobim i na ubuntu i da budem miran sa jednom distribucijom.

Znaci slicno.Pa izgleda da masa wireless chipseta ima probleme na ubuntu 12.04.Tacno je lutrija kupiti karticu da sve fercera.

[quote=mladapartizanka81][quote=untitle]
@mladapartizanka81 WiFI radi ok. nekad kad ga iskljucim iz networkmanagera i probam ponovo wlan pokrenuti NECE, onda uradim restart sistema i proradi…
[/quote]
Znaci slicno.Pa izgleda da masa wireless chipseta ima probleme na ubuntu 12.04.Tacno je lutrija kupiti karticu da sve fercera.[/quote]

Sumnjam da je problem do kartice ista je podrzana od kernela vec odavno i ona koristi ath5k.
Mislim da je problem do Networkmanagera ili do powermanagementa moguce ali tesko i do wpa_supplicanta, sta se desava kada iskljucite/ukljucite karticu hardwerski odnosno pritiskom na dugme?

Zasto networkmanager uopste i sta se desi kad isto odradite u konzoli ( iwconfig wlan0 txpower off/on/auto)?

Sta se desava kad odradite “killall wpa_supplicant” ?

Odradite “lshw -class network” , “iwconfig wlan0” pa bacite output ovamo.

Ja licno nepodnosim nm jer mi je bagav i po meni ko koristi aircrack da bi hackao prvo bi trebao malo prohacakati svoj hardware :), ignorisite nm uspostavite vezu sa mrezom manualno u konzoli,
pa istu u konzoli aktivirajte/deaktivirajte takodje putem hardwera turn off/on pa da vidimo dalje…

Sto se tiche channela pokusajte ga podesiti rucno:
iwconfig wlan0 essid “xxxx” channel X

Word!

[quote=die7]
iwconfig wlan0 essid “xxxx” channel X[/quote]

To kod mene nije moglo. Dakle uradi ali kanal ostane nepromjenjen.

Ne znam jesi li skontao sta ti die7 kaze, mozda ta komanda radi i promijeni channel ali ga nm odmah vrati nazad. Ako iwconfig ne radi to je bug u kernel modulu sto bi bilo cudno jer je to jedan od bolje podrzanih wireless chipseta na linuxu.

Upravo! Jako je cudno jer je atheros. Skontao sam sta kaze, nego kanal ostane kada radim airodump-ng. Znaci nista nm.

i ja imam atheros na dva laptopa koja rade native na svakoj distri.

preporuka probajte malo testirati na open malo na wpa

p.s.
pogledajte ima li vaš router na sebi opciju podešavanja kanala

[quote=boby][quote=die7]

To kod mene nije moglo. Dakle uradi ali kanal ostane nepromjenjen.[/quote]

Ni kod mene ovo nece!

lshw -class network
*-network
description: Ethernet interface
product: RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller
vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
physical id: 0
bus info: pci@0000:02:00.0
logical name: eth0
version: 02
serial: 00:1f:16:23:42:49
size: 100Mbit/s
capacity: 1Gbit/s
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list rom ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt 1000bt-fd autonegotiation
configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=2.3LK-NAPI duplex=full firmware=N/A ip=10.42.0.16 latency=0 link=yes multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s
resources: irq:46 ioport:2000(size=256) memory:f2300000-f2300fff memory:f2000000-f200ffff memory:f2020000-f203ffff
*-network
description: Wireless interface
product: AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express)
vendor: Atheros Communications Inc.
physical id: 0
bus info: pci@0000:04:00.0
logical name: wlan0
version: 11
serial: 00:22:5f:bd:e4:fd
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress msix bus_master cap_list ethernet physical wireless
configuration: broadcast=yes driver=ath5k driverversion=3.2.0-24-generic firmware=N/A latency=0 link=no multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg
resources: irq:18 memory:f2200000-f220ffff

iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off

Ja imam problema sa NM kada tu iskljucim wifi, i ponovo ukljucim nece da se aktivira, ni preko terminala ni preko NM, posle restarta probam preklo terminala da isljucim i aktiviram radi, ali samo preko TERMINALA:).

[quote=untitle][quote=boby][quote=die7]

To kod mene nije moglo. Dakle uradi ali kanal ostane nepromjenjen.[/quote]

Ni kod mene ovo nece![/quote]

ok, polako jedan po jedan :slight_smile: moguce da se ne razumijemo (ipak sam 17 god van BiHa)

Kao sto je Vedran napomenuo provjerite prvo dali accesspoint tj wlan router podrzava channele i promjenu istih (od routera do routera drugacije i uglavnom podesavaju se setting po registrom “WLAN config” routera, po nekom defaultu 2.4 router trebalo bi da podrzava 13 chanela znaci freq od 2.412 -2.472 ako je router icemu ponudice) 5 ide od 5.2-5.7 ako se nevaram (nemam takav pa ne znam zasigurno)

Nakon provjere routera provjerite karticu

iwlist wlan0 channel

ako izlista samo jedan u sto sumnjam samo jedan kanal mozete korisiti
Za hackere sledece bez da nabrajam tehnike i toolse (scenirajte wlan router pa ce vam reci na kojem je kanalu)

Logika kaze podesavam karticu na chanel koji je podesen wlan router, znaci prvo router onda kartica!!!

Chanel ostaje ne promjenjen dok se wlan veza ponovo ne uspostavi, znaci ako je ruter na nekom drugom kanalu a vi gurate nepodrzani nista od toga!!!
Drugo NM-applet memorise pod vezom naravno i chanel , znaci ako ga manualno promjenim sa 7 na 13 bice 13 dok ponovo ne uspostavim vezu sa routerom koji je ostao nepromijenjen na 7, ako sam promjenio router na 7 , promjenio kanal na 7 ide veza (normalno prilikom stupanja ka accesspointu on sam ufati chanel)

Za NM imam sledeci script:

echo "Do you use NM? (yes/no)"
read answ
if [ “$answ” = “yes” ];
then
echo "learn console and drop NM"
else
echo " you will not have any issues"
fi

Generalno NM je intresantna idejica ali je jos bugava, koliko sam skuzio restart je majka svih rijesenja pomisljam na sledece

keyring u kombinaciji sa autologon u gnome i wlan automatizmom

Glupi gnome jos gluplji NM cesto ovdje stekaju

imate li autlogon usera (znaci odredjeni user automatski se uloga u gnome)?
Kad je podesen autologin prije ili nakon uspostave wlana?

Testirajte sledece:
roknite kljuc (tu je negdje pod keys/passwords) tj. izbrisite login key
deaktiviratje autologon u gnome
provjerite settings pod user accountom dali imate svaki user pravo da korisiti wlan/lan konekciju (ili pod group prava) ili pod NM-appletom / networkmanagment i ako ima dekativirajte
izbrisite wlan access settings u NM-appletu
restart ubuntu/debian/vesmasina za bijelo rublje

onda
ulogajte se u gnome
uspostavite wlan vezu i memorisite passwort u NM
aktiviratjte da moze da koristi svaki user wlan
podesite autologon odredjenog usera
restart

Sada bi nakon restarta trebao da funkcionise i autologon u system i povezivanje sa wlanom automatski ali i deaktiviranje aktiviranje wlana putem NM i bez passworta

Licno prvo sto uradim je dektiviram i uklonim NM, vezu uspostavljam rucno ili preko scripta

ok, idemo dalje da dohacamo NMu

Stopiraj servis networkmanager i probaj promijeniti channel.

Ja sam u BIH svo vrijeme i izgleda da se ne razumijemo. die7 sve sto si nabrojao vec sam uradio. Ja pokusavam reci da ovo sve kod mene savrseno radi ali da ne radi na opensuse 12.1. Npr. na kubuntu 11.10 (testirao) radi. O mrezama znam dovoljno, a sto se tice aircrack-a uspjesno sam izvodio crack i wep i wpa enkripcije (naravno na svojoj mrezi) Tako da ja ostajem pri tome da je na susetu problem driver. To je moje misljenje i odustao sam od toga.

dobro ako je do dravjera daj izlistaj informacije modula na Suse i na Bubuntu pa uporedi

modinfo ath5
modinfo ath
modinfo mac80211
modinfo cfg80211

vidi imali ovako nesto
parm: all_channels:Expose all channels the device can use. (bool)
parm: fastchanswitch:Enable fast channel switching for AR2413/AR5413 radios. (bool)

moja recimo je pici od 2.4 do 5.4 kao sto se vidi i naravno funcionise

Evo za suse, kasnije cu za ubuntu.

ASUS-K53TA:/home/boby # modinfo ath5
ERROR: modinfo: could not find module ath5
ASUS-K53TA:/home/boby # modinfo ath9k
filename:       /lib/modules/3.1.10-1.9-desktop/kernel/drivers/net/wireless/ath/ath9k/ath9k.ko
license:        Dual BSD/GPL
description:    Support for Atheros 802.11n wireless LAN cards.
author:         Atheros Communications
srcversion:     3D29708722DBACEEAD3CB9B
alias:          pci:v0000168Cd00000032sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000030sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000002Esv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000002Dsv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000002Csv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000002Bsv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd0000002Asv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000029sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000027sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000024sv*sd*bc*sc*i*
alias:          pci:v0000168Cd00000023sv*sd*bc*sc*i*
depends:        ath9k_hw,mac80211,ath9k_common,ath,cfg80211
vermagic:       3.1.10-1.9-desktop SMP preempt mod_unload modversions 
parm:           debug:Debugging mask (uint)
parm:           nohwcrypt:Disable hardware encryption (int)
parm:           blink:Enable LED blink on activity (int)
parm:           btcoex_enable:Enable wifi-BT coexistence (int)
ASUS-K53TA:/home/boby # modinfo ath
filename:       /lib/modules/3.1.10-1.9-desktop/kernel/drivers/net/wireless/ath/ath.ko
license:        Dual BSD/GPL
description:    Shared library for Atheros wireless LAN cards.
author:         Atheros Communications
srcversion:     3BCE1C16FBBC02B40F0B3B5
depends:        cfg80211
ASUS-K53TA:/home/boby # modinfo mac80211
filename:       /lib/modules/3.1.10-1.9-desktop/kernel/net/mac80211/mac80211.ko
license:        GPL
description:    IEEE 802.11 subsystem
srcversion:     FE76B5476D12269744EA8A8
depends:        cfg80211
parm:           ieee80211_default_rc_algo:Default rate control algorithm for mac80211 to use (charp)
parm:           max_nullfunc_tries:Maximum nullfunc tx tries before disconnecting (reason 4). (int)
parm:           max_probe_tries:Maximum probe tries before disconnecting (reason 4). (int)
parm:           probe_wait_ms:Maximum time(ms) to wait for probe response before disconnecting (reason 4). (int)
ASUS-K53TA:/home/boby # modinfo cfg80211
filename:       /lib/modules/3.1.10-1.9-desktop/kernel/net/wireless/cfg80211.ko
description:    wireless configuration support
license:        GPL
author:         Johannes Berg
srcversion:     CA652ECE418D09235D66990
depends:        rfkill
parm:           ieee80211_regdom:IEEE 802.11 regulatory domain code (charp)
parm:           cfg80211_disable_40mhz_24ghz:Disable 40MHz support in the 2.4GHz band (bool)
ASUS-K53TA:/home/boby #

Nisam vidjeo te linije koje kazes.