[quote=untitle][quote=boby][quote=die7]
Sto se tiche channela pokusajte ga podesiti rucno:
iwconfig wlan0 essid “xxxx” channel X[/quote]
To kod mene nije moglo. Dakle uradi ali kanal ostane nepromjenjen.[/quote]
Ni kod mene ovo nece![/quote]
ok, polako jedan po jedan moguce da se ne razumijemo (ipak sam 17 god van BiHa)
Kao sto je Vedran napomenuo provjerite prvo dali accesspoint tj wlan router podrzava channele i promjenu istih (od routera do routera drugacije i uglavnom podesavaju se setting po registrom “WLAN config” routera, po nekom defaultu 2.4 router trebalo bi da podrzava 13 chanela znaci freq od 2.412 -2.472 ako je router icemu ponudice) 5 ide od 5.2-5.7 ako se nevaram (nemam takav pa ne znam zasigurno)
Nakon provjere routera provjerite karticu
iwlist wlan0 channel
ako izlista samo jedan u sto sumnjam samo jedan kanal mozete korisiti
Za hackere sledece bez da nabrajam tehnike i toolse (scenirajte wlan router pa ce vam reci na kojem je kanalu)
Logika kaze podesavam karticu na chanel koji je podesen wlan router, znaci prvo router onda kartica!!!
Chanel ostaje ne promjenjen dok se wlan veza ponovo ne uspostavi, znaci ako je ruter na nekom drugom kanalu a vi gurate nepodrzani nista od toga!!!
Drugo NM-applet memorise pod vezom naravno i chanel , znaci ako ga manualno promjenim sa 7 na 13 bice 13 dok ponovo ne uspostavim vezu sa routerom koji je ostao nepromijenjen na 7, ako sam promjenio router na 7 , promjenio kanal na 7 ide veza (normalno prilikom stupanja ka accesspointu on sam ufati chanel)
Za NM imam sledeci script:
echo "Do you use NM? (yes/no)"
read answ
if [ “$answ” = “yes” ];
then
echo "learn console and drop NM"
else
echo " you will not have any issues"
fi
Generalno NM je intresantna idejica ali je jos bugava, koliko sam skuzio restart je majka svih rijesenja pomisljam na sledece
keyring u kombinaciji sa autologon u gnome i wlan automatizmom
Glupi gnome jos gluplji NM cesto ovdje stekaju
imate li autlogon usera (znaci odredjeni user automatski se uloga u gnome)?
Kad je podesen autologin prije ili nakon uspostave wlana?
Testirajte sledece:
roknite kljuc (tu je negdje pod keys/passwords) tj. izbrisite login key
deaktiviratje autologon u gnome
provjerite settings pod user accountom dali imate svaki user pravo da korisiti wlan/lan konekciju (ili pod group prava) ili pod NM-appletom / networkmanagment i ako ima dekativirajte
izbrisite wlan access settings u NM-appletu
restart ubuntu/debian/vesmasina za bijelo rublje
onda
ulogajte se u gnome
uspostavite wlan vezu i memorisite passwort u NM
aktiviratjte da moze da koristi svaki user wlan
podesite autologon odredjenog usera
restart
Sada bi nakon restarta trebao da funkcionise i autologon u system i povezivanje sa wlanom automatski ali i deaktiviranje aktiviranje wlana putem NM i bez passworta
Licno prvo sto uradim je dektiviram i uklonim NM, vezu uspostavljam rucno ili preko scripta
ok, idemo dalje da dohacamo NMu