[AKCIJA] Linux PromoCD + Ubuntu = ULKBL

Zdravo svima, evo da vam kažem šta smo mi iz ULKBL’a uradili, pa da se pohvalimo, lol …

U subotu 29. aprila održano je republičko takmičenje iz informatike …
Mi smo iz ULK’a taman dobili dvadesetak Ubuntu’a koje smo onda odlučili podijeliti najboljim
takmičarima na republičkom !!! Da stvar bude još bolja, našao sam prijatelja koji ima FLAT
rate i skinuo sam kod njega neke besplatne programe tipa jdk, OOo, neke knjige itd i to sve
narezao na 700MB CD-u i umnožio 15 komada, stavio cover sa natpisom "promocd-ulkbl"
i to fino zajedno sa ubuntuom podijelio takmičarima !!!

Malo ko od njih je upoznat sa linuxom, ovako su dobili OS i još nekoliko programa koji im
100% može zamijeniti winblows, bar kad je programiranje u pitanju !!!

Čak, pošto je kriza, lol, nije bilo nikakvih nagrada na takmičenju, pa smo mi iz ULKBL’a
ispali i najveći sponzori takmičenja, haha :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Eto, ovo smatram prvim dobrim potezom (akcijom, jer planiram da nastavim sa razvijanjem
ovog PromoCD-a) našeg udruženja, nadam se da vam se sviđa :wink:

Pozdrav iz Banja Luke
PS: Možda nabavim slike (svi stojimo i držimo Ubuntu u jednoj ruci a PromoCD u drugoj!)

Nisam znao da je ove godine u BL natjecanje. Samo me zanima, jel to natjecanje za RS ili pak BHOI?

To sam i ja pitao. :slight_smile: Odnosi se na RS.
Che-u sve pohvale. Mislim da je to jedini slučaj da su učenici bili sponzori školskog takmičenja.

mislim da je to od krucijalnog znacaja za kompletnu stvar…

inace, naravno, podrzavam apsolutno akciju che_guevare, s tim sto se jedino ne bih bas slozio
sa izborom distribucije. licno, kao promo cd bih radije dobio knoppix dvd nego ubuntu, zato sto ima mnogo vise paketa a i generalno je to najbolja distribucija za promociju i obuku linux-a

usput, ako neko ima knoppix dvd 4.0, bio bih mu jako zahvalan da mi nareze…

Prosle godine u 2. gimnaziji Sarajevo, svi natjecatelji na skolskome su od mene dobili Ubuntu…

mislim da je to od krucijalnog znacaja za kompletnu stvar…

inace, naravno, podrzavam apsolutno akciju che_guevare, s tim sto se jedino ne bih bas slozio
sa izborom distribucije. licno, kao promo cd bih radije dobio knoppix dvd nego ubuntu, zato sto ima mnogo vise paketa a i generalno je to najbolja distribucija za promociju i obuku linux-a

usput, ako neko ima knoppix dvd 4.0, bio bih mu jako zahvalan da mi nareze…[/quote]
Taj ubuntu dobijes djaba preko njihove stranice.Ja ih imam 30-ak ispod kreveta :smiley:

pa dobro, dobijes dzaba, ali sa samim ubuntuom i ne mozes puno sta da uradis ako nemas
broadband pristup da skines i dodatne pakete…osim da kucas u meni omrazenom open officeu. a nije bas da bi 10ak dvdova na koje bi se narezao mnogo bolji knoppix bio neki veliki trosak za vise ljudi, ako vec neko hoce da bude sponzor

Ubuntu 6.0 dolazi sa jako svježim paketima. Ne treba ti broadband da updateuješ ostale pakete, dovoljna je obična modemska konekcija.

A izbor programa koje će neko koristiti kao i izbor distribucije je zaista stvar ličnog ukusa. Meni OOo super paket i savršeno zadovoljava sve moje potrebe za office alatima.

Ne razumijem čemu ovolika filozofija i osporavanje povodom izbora distribucije, ja mislim da je bio pravi izbor, jer me je jeftino izašlo (znamo svi da se ubuntu može naručiti, ali oni to ne znaju), naime trebao sam samo da im narežem još jedan CD sa dobrim programima i knjigama, što sam i uradio.

Oni sad, mogu prvo da vide Live da se upoznaju, a kada instaliraju Ubuntu, zajedno sa ovim CD’om, imaće sve ono što im je potrebno da bi počeli sa programiranjem na linuxu (to je bio glavni cilj - programirati na linuxu i migrirati računare sa takmičenja na linux!) i to u najpopularnijim jezicima za sve namjene: pascal, c++, python i java …

Knoppix bi bio bezveze, ako ga ne bi mogli instalirati, a Ubuntu je još dobar jer će biti spremni da pređu na Debian. Takođe, ja lično uvijek dajem prednost distribucijama koje furaju GNU i GNOME programe. Moramo podržavati one od kojih je čitav ovaj svijet i nastao.

dobro, che, nije niko filozofiro, samo sam ja reko da bi ja licno nekome kome hocu da demonstriram kako linux izgleda radije dao knoppix nego ubunutu…no to je bilo samo moje misljenje, a kolko se ja razumijem u forume, oni i sluze da izrazis misljenje. isto vazi i za open office, tako da ni amar to ne treba da prima previse k srcu…uglavnom, podrzavam tvoj potez da im pokazes linux…

usput, nadam se da si im, kao pravi pobornik slobodnog softvera i knjiga, dao samo knjige izdate pod gnu licencom, a ne, recimo, “Introduction To Algorithms” od Cormena, Leisersona, Rivesta i Steina :slight_smile:

Od knjiga dao sam im nekoliko slobodnih, za PostgreSQL, onda jedno 5 knjiga o Linuxu (LFS, LAME itd), i naravno Algorithms , za koju čak nemam pojma je li slobodna ili ne - znam da je izašla pre 23 godine, ne može se nigdje naći pa sam je prokužio kao Abandonware :wink:

Ako nekom smeta, nek me tuži, lol :slight_smile:

Ipak, to su programeri, njima treba neka dobra knjga po svaku cijenu. Taj CD nije samo za promovisanje linux’a. Morao sam da im dam još nešto iz čega bi mogli bolje da uče za takmičenja …

Anyway, stavio sam i nekoliko slobodnih Python knjiga kao što su DiveIntoPython, Text Processing in Python i ByteOfPython … Usput sam stavio i poznate slobodne knjige Bruce Eckela - TICPP1 i TICPP2 kao i TIJ 3rd Ed. Pošto su ljudi programeri, dodao sam im i knjigu o SVN’u, takođe slobodnu, i stavio sam u opis čemu SVN služi. I tako dalje i tako bliže …

Kao što vidiš, pazio sam prilikom izbora.

Stavio sam im i Open Office 2.0.2 za WINDOWS , i rekao im fino da ga proslijede svojim prijateljima koji ne mogu da maknu sa Windowsa kako bi barem malo osjetili olakšanje na džepu kada dođe legalizacija.

Niko ne kaže da nemaš pravo na svoje mišljenje, šta više, osjećam se “prozvanim” kako si to napisao :stuck_out_tongue:

Taj CD je moj lični poklon njima jer su mi svi nekako dragi, tu su gdje i ja, u banana republici (tačnije, jedna jedina banana republika na svijetu koja i izgleda kao banana!), profesori su im svi neki jadnici u klimaksu koji to ne skrivaju već stalno se izderavaju na njih i prave se pametni - itd. Njima niko ne može pomoći do neko ko je prošao ovo sranje - i neko koga to sranje nije uništilo do koske.

CD je nabrzaka narezan (skidao sam podatke u četvrtak a rezao ih u petak a dodjelio u subotu), paketi su nabrzaka ubačeni - sve je nekako BETA - ali prioritet njegov - da se ljudi obrazuju i steknu pozitivno iskustvo je 100% ispunjen i ja sam veoma zadovoljan sa tim.

Shvatate li moje ushićenje :wink: Da sam Bill Gates i da sam im poklonio Dell’ov laptop sa najnovijom GF7900 grafičkom kartom i Vistom - oni bi samo igrali igrice i propali bi načisto … Ovako sam im dao bagovit linux koji će morati krvlju da natope dok ga natjeraju da radi kako njima odgovara i pritom će naučiti više nego za sve ove godine školovanja. Nemojte razumijeti ovo “bagovit linux” kao negativnu stvar :wink:

hehe, pa tu knjigu sam ti spomenuo jer sam ti je licno proslijedio :), no to je vec nasa interna stvar…

posto se svaki put na svakom forumu posvadjam sa svima, ovaj put cu da malo usporim…cisto mi je malko licemijerno da nekome koga hoces da ubijedis da koristi legalan i slobodan softver, zato sto je jeftiniji, istovremeno dajes knjigu izaslu 2001. godine, koja kosta preko 100$ i koja ni u kom slucaju nije abandonware, cime krsis autorska prava vlasnika knjige. a i malko mi je licemijerno da se mi u bosni bunimo protiv micro$oftove lopovske politike, a windowse i office smo platili po 3 marke…

no, reko sam da se necu svadjati :slight_smile:

druže che, mene bi jako zanimao taj CD. Jel ti frka da pošalješ u Sarajevo? Ako nije, javi se na PM da ti dam adresu. Dalje ja distribuiram kome treba u Sarajevu.

SF SN

Odlična akcija Che! I sjajna ideja za CD :slight_smile: ako nastaviš raditi na njemu, možda ne bi bilo loše da napraviš neki installer u stilu onih što dolaze uz informatičke magazine… eye candy je beskorisna glupost, ali je isto tako vrlo važan kod pridobijanja novih korisnika. I vrlo je važno da na CDu ima sadržaja i za Windows i za Linux korisnike.

E konačno neko da odgovori “stimulativno” !

Lafarge, ahaaaa :slight_smile: Epa, Algorithms sam ja imao ooodaaavno prije nego što si mi ti dao, svejedno i ako nije i ako jeste free, neće se nalaziti na slijedećoj verziji CD’a. Ovdje se sigurno nećeš posvađati sa svima, ja sam već pokušao, nisam prošao :slight_smile:

Amar, u Sarajevo idem 13. Maja na BHOI, pa ćemo se tamo vidjeti, mislim da će i adioe također trebati da se vidi samnom, pa možemo fino ka kaficu da odemo svi :slight_smile:

Vedran, hvala na komplimentima, installer je bio otpočetka u planu, i biće valjda gotov jednoga dana. Što se tiče sadržaja, meni je “najprivlačnije” da je sadržaj Ubuntu orijentiran (govorim o ovom CD’u, možemo mi napraviti i neki drugi koji će biti orijentisan ka Windows korisnicima) jer ljudima dajem Ubuntu distribuciju.

Međutim, ako bih promjenio tu politiku, recimo da ljudima dam Fedoru5(1DVD) ili Debian (2DVD’a / 4CD’a), to bi me više koštalo (zbog medijuma :P) ali bih imao više slobode kod pravljenja tog CD’a … Da stvar bude još gora, nemaju svi DVD čitač …

A kada bi imali, mogao bih jednostavno da šaljem PromoDVD + Debian i ljudi bi se baš navukli !

I konačno da sumiram - razvoj “PromoCD’a” se nastavlja, ako pređem na DVD biće više Windows sadržaja, neće biti niti jednog “nelegalnog” (a po mogućnosti ni neslobodnog) softvera, biće dijelom orijentisan distribuciji koja ide uz njega, a dijelom univerzalno (znači koji source, knjiga …), biće GUI i konzolni installer, itd.

A što se tiče ovog takmičenja, do tog datuma, možda ništa ne stignem da uradim, ali vjerovatno neću sve stići što sam naveo :P, uglavnom pokušaću da skinem još koji koristan source (poneki engine, web framework, blender!!! ili neki multi language IDE) i to spržim na CD sa malo boljim opisima i nekim jednostavnim console installerom.

PS: Da stvar bude bolja, uz Ubuntu dolazi predinstalirani Python i Python-GTK2 tako da će i izrada GUI’a uz Python GLADE2 biti o’čas posla. Upotrebom TwistedMatrix’a i nekog servera mogli bi dobiti i fine stvari poput automatic updatea … :wink:

Pozdrav !