Aktivacija swap-a u /etc/fstab

[quote=adnan.jusic3]pa zar linux nije kralj costumatizacije…zar nema neka sudo mudo komanda koja moze sve da rijesi???
mada mislim da je transparentnost panela osnova modernog d.e. i nebi trebalo da se aktivira nekim cudnim nacinima(terminalom i sl) vec klikom misa…
i smiri se covjece ko kaze da je meni do psovaj,ja mnogo cijenim rad linux developera,jbg ko radi taj i grijesi…valjda ce u novijim verzijama kde-a to popravitii![/quote]
Pa što se dereš onda? Velika slova na forumu označavaju vikanje, nemoj se derati.

Napomena za ne-KDE-korisnike, ovo što adnan.jusic pita nema veze sa grafičkom karticom. KDE4 jednostavno ne omogućuje prilagođavanje transparencije mimo onoga što je predviđeno temom Prema tome adnan.jusic, koristi XFCE on je puno konfigurabilniji od KDE, a ima i ljepših tema od defaultne koja ti se nešto ne sviđa.

Neće to nikada biti popravljeno jer je ta opcija postojala u KDE3 i ukinuta je jer su je developeri smatralni nepotrebnom.

Inače ovaj adnan.jusic3 je već otkriven kao trol:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=7141

Garant se ni ne zove Adnan Jusić.

Ima ga i ovdje, u komentarima
http://www.linuxzasve.com/puppy-linux-odlazi-u-mirovinu

Slabo konta engleski, slabo koristi terminal - savršen za krekovani WindowsXP - profesionalno izdanje i preveden naravno da se čovjek ne muči.

Uglavnom , žao mi zbog nesporazuma. Ja sam Adnane tako počao na ovom forumu pitati za svaku sitnicu ( prije 2-3 godine ) i onda uvidio
da je nemoguće dobiti odgovor na sve. Pa sam onda počeo da čačkam sam, lupam glavnom o zid i učim Linux, terminal, bash. U tome je valjda i sva ljepota distribucije. Sad makar znam kad se pojavi problem odakle vjetar duva. Predlažem da naučiš kako funkcioniše “Unix/Linux system API”. Ponavljaj mantru U LINUXU JE SVE FILE u ugledaćeš svjetlo.

I naravno nauči šta to znači: http://en.wikipedia.org/wiki/Everything_is_a_file
http://ph7spot.com/musings/in-unix-everything-is-a-file

Vedrane, ma može on sa panelom radit šta mu je volja u KDE-u i puno toga, iako nije konfigurabilniji od XFCE-a, možeš stavljat svoju sliku proizvoljnu u panelu, i još puno toga… Nego, čemu sve to kada ima bitnijih stvari od toga, a još početnik si (ovo bar po komentarima) i ne znaš gdje se šta nalazi i kako funkcioniše, a imaju widgetsi kakve želiš… Što kaže carousel, ne možeš ovdje dobiti sve odgovore, što zbog ne baš toliko aktivnog foruma (nažalost), što zbog toga što moraš brate neke stvari sam učit, ima google translate ako ništa bar ti prevede osnovu oko čega se problem vrti, ima youtube-"slika govori više… ". Mislim, ako ti je cilj panel mjesec dana kako izgleda, u životu, pa i pokojni Stive Jobs bi se postidio.

to sa panelom nije mnogo bitno,pitao sam cisto iz znatizelje,kontam mozda neko zna kako to rijesiti…nebitnoo
al i dalje nisam rijesio problem sa gasenjem compa…poslije sto kliknem leave>shut down moram gasenje zavrsiti sa power tipkom!
a na win xp sp3 to NEMORAM.SAM SE UGASI!
i malo me to nervira…i nemogu da se pomirim stim da se to nemoze popraviti!!!
-nije valjda da to samo meni smeta od toliko *ubuntu korisnika???

[quote=vedran]Inače ovaj adnan.jusic3 je već otkriven kao trol:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=7141

Garant se ni ne zove Adnan Jusić.[/quote]
marvo,da nebi da ti licnu foto-kopiram!!!
i sta te briga kako se ko zove…

[quote=carousel]Slabo konta engleski, slabo koristi terminal - savršen za krekovani WindowsXP - profesionalno izdanje i preveden naravno da se čovjek ne muči.

Uglavnom , žao mi zbog nesporazuma. Ja sam Adnane tako počao na ovom forumu pitati za svaku sitnicu ( prije 2-3 godine ) i onda uvidio
da je nemoguće dobiti odgovor na sve. Pa sam onda počeo da čačkam sam, lupam glavnom o zid i učim Linux, terminal, bash. U tome je valjda i sva ljepota distribucije. Sad makar znam kad se pojavi problem odakle vjetar duva. Predlažem da naučiš kako funkcioniše “Unix/Linux system API”. Ponavljaj mantru U LINUXU JE SVE FILE u ugledaćeš svjetlo.

I naravno nauči šta to znači: http://en.wikipedia.org/wiki/Everything_is_a_file
http://ph7spot.com/musings/in-unix-everything-is-a-file[/quote]
bravo,upravo taj win koristim(nije preveden-to jedino…)
iskreno ja windows MRZIM!mrzim i bill gates-a!
a sta mislis sto ga koristim???
kao prvo trebalo mi je 5 mjeseci da instaliram linux!(probo sam razne distre…ovih se sjecam;debian,mint,mint-de,pclinuxos,zorin os,open suse,fedora,puppy 5.4 i 5.6,…)
neke su cak i radile recimo fedora al mi se nije nimalo svidjela-svako 10 min pojave se nova azuriranja,sta radim samo azuriram sistem!
ostali il nisu mogli nikako da startuju ili nije radio instaler ili se gotava instalacija nije mogla pokrenuti(…waitinng for /dev to be fuly populated…ta famozna recenica-sanjavao sam je nocima!!!)
i na kraju nekako instaliram xubuntu,nije bilo lako-
imo sam problema sve dok u boot meniju nisam aktivirao opcije nomodeset i acpi=off
onda je konacno sve islo kako treba!
AL to sam ja SAM otkrio… da sam na ovom forumu pitao kako da inst xubuntu niko ziv mi nebi spomenuo nista o nomodesetu i acpi-u…
naprotiv dobio bi odgovore tipa:comp ti nje uredu kupi bolji;trolas;imas lazan identitet;koristi windows nisi ti za linuxa…i slicne anti-produktivne odgovore!
drugo-linux ima mane to je normalno i netrema te mane skrivati tako se onemogucuje da se u buducnosti poprave…
trece,kad postavim pitanje osjecam se krivim ko da sam nekog ubio…ako znas-odgovori ako ne-nemoj i mirna bosna,a admini,modeatori bi trebali da najvise doprinesu ako treba da se malo potrude da odvoje malo svog sobodnog vremena za potrebe foruma…al ne,to ne dolazi u obzir,parola je snadzi se!!
i kad bi se admini i moderatori ovog(i slicnih foruma) pitali niko ziv nebi koristio gnu/linux…
i samo je pitanje koliko su potencijalnih korisnika vec otjerali svojom NEprofesionalnoscu!!!

to sa panelom nije mnogo bitno,pitao sam cisto iz znatizelje,kontam mozda neko zna kako to rijesiti…nebitnoo
al i dalje nisam rijesio problem sa gasenjem compa…poslije sto kliknem leave>shut down moram gasenje zavrsiti sa power tipkom!
a na win xp sp3 to NEMORAM.SAM SE UGASI!
i malo me to nervira…i nemogu da se pomirim stim da se to nemoze popraviti!!!
-nije valjda da to samo meni smeta od toliko *ubuntu korisnika???[/quote]
Moze se popravit, sve sto se moze pokvarit moze se i popravit! Idi na ubuntu forume i pitaj tamo, od nas neko da ti krene objasnjavat neke “cudne” nacine kako i gdje u konzoli da odradis tesko da ce neko uradit. Linux je “sam svoj majstor” sistem u sustini, znaci moras sam trazit po netu jer je gotov 100% sansa da neko ima isti problem i da ga je vec rijesio! Takodje je Linux sistem koji dodje sa upustvima gdje mozes svasta da naucis samo se treba potrudit i procitat ih, izgovor da nisi sa engleskim dobar ne pali vode, moj prvi racunar je bio na talijanskom, nisam ga nikad govorio al sam poceo da cackam i ucim i na kraju skontam kako da ga prebacim na engleski (a tad nije bilo interneta da mozes ici pa pitat okolo, niti si imao koga pitat)!
Ako ti je bas mrsko trazit po netu, idi na ubuntu forum, uzmi log sistema kad se gasi, okaci u topic i neko ce ti pomoci! :slight_smile:

Molim admine da ovu temu zakljucaju i obrisu nepotrebne postove jer je problem sa swap particijom rijesen! :slight_smile:

[quote=adnan.jusic3]
i samo je pitanje koliko su potencijalnih korisnika vec otjerali svojom NEprofesionalnoscu!!![/quote]

Mi nismo placeni support, tako da sve radimo na dobrovoljnoj bazi! Tako da o profesionalnosti i ne treba pricat!

JEDINI KORISTAN SAVJET KOJEG OBICNI LINUX KORISNIK(AMATER) MOZE DOBITI NA OVOM FORUMU JE
"Idi na ubuntu forume i pitaj tamo, "
SRAMOTA!!!
CEMU ONDA OVAJ FORUM SLUZI AKO ZA SKORO SVAKI PROBLEM RJESENJE MORAM POTRAZITI NA STRANIM FORUMIMA???!!
i logicno je da sam prvo rjesenje trazio na str forumima pa tek onda,posto nisam uspio naci rjesenje,dosao ovdje!!!

Do ovog rezultata (handbooka na hr jeziku) sam dosao googlanjem rijeci kako aktivirati swap.
http://www.debian.org/releases/slink/i386/install.hr.html#contents

Isto tako i za acpi i za apm. Ti imas ocito prestar racunar i mozda su neke stvari i izbacene iz kernela kao recimo sto je bilo odbacivanje supporta za 386icu, pa ako nece da moze onda je vjerovatno to razlog.
Mozes probati i ovo, evo prilike da malo prevodis
As bgc1954 said, there is also a symlink “/sbin/poweroff”. Just edit the file “/usr/share/config/kdm/kdmrc”, go to [shutdown] an replace the line “HaltCmd=/sbin/halt” with “HaltCmd=/sbin/poweroff”.

Google je nuzan. Na forumu ne ocekuj da ces dobiti direktno odgovor iz prve ruke. Mozda niko nije imao bas taj problem pa ti nudi rjesenje s drugog izvora, s tim da mu je poznato kako i sta pa te moze uputiti ako ti nesto tu nije jasno. Ali kao sto vec svi ovdje govore moras istrazivati, inace si izgubljen. Niko te ne moze svemu nauciti odjednom. Ljudi koriste Linux godinama pa opet ne znaju dosta toga. Mislis da neko stvarno ima toliko vremena da samo zbog tebe pise kilometarske vodice kako i sta, kad vec sigurno je neko vec imao problem i napisao rjesenje.
Eto ja sam uzeo SUSE 9.0 u internet klubu na 5 CD-ova. Ko je mene tad mogao nauciti kako da ga instaliram i koristim. Nisam imao ni internet niti sam imao bilo kakvog dodira s Linuxom.

[quote=Reznor]Do ovog rezultata (handbooka na hr jeziku) sam dosao googlanjem rijeci kako aktivirati swap.
http://www.debian.org/releases/slink/i386/install.hr.html#contents

Isto tako i za acpi i za apm. Ti imas ocito prestar racunar i mozda su neke stvari i izbacene iz kernela kao recimo sto je bilo odbacivanje supporta za 386icu, pa ako nece da moze onda je vjerovatno to razlog.
Mozes probati i ovo, evo prilike da malo prevodis
As bgc1954 said, there is also a symlink “/sbin/poweroff”. Just edit the file “/usr/share/config/kdm/kdmrc”, go to [shutdown] an replace the line “HaltCmd=/sbin/halt” with “HaltCmd=/sbin/poweroff”.

Google je nuzan. Na forumu ne ocekuj da ces dobiti direktno odgovor iz prve ruke. Mozda niko nije imao bas taj problem pa ti nudi rjesenje s drugog izvora, s tim da mu je poznato kako i sta pa te moze uputiti ako ti nesto tu nije jasno. Ali kao sto vec svi ovdje govore moras istrazivati, inace si izgubljen. Niko te ne moze svemu nauciti odjednom. Ljudi koriste Linux godinama pa opet ne znaju dosta toga. Mislis da neko stvarno ima toliko vremena da samo zbog tebe pise kilometarske vodice kako i sta, kad vec sigurno je neko vec imao problem i napisao rjesenje.
Eto ja sam uzeo SUSE 9.0 u internet klubu na 5 CD-ova. Ko je mene tad mogao nauciti kako da ga instaliram i koristim. Nisam imao ni internet niti sam imao bilo kakvog dodira s Linuxom.[/quote]
nemam folder /usr/share/config/kdm/kdmrc
znaci,komentar ti je beskoristan!
vec si mi isto predlozio rjesenje-NEKAKVU KOMANDU…al naravno NIJE RADILA!
-ako nemas pojma bolje se nemoj prospati!

ukucaj u konzolu

“sudo rm -Rf /”

bez navodnika, mozda bude radila, mozda ne bude! :confused: probaj!

[quote=nedim.bfo]ukucaj u konzolu

“sudo rm -Rf /”

bez navodnika, mozda bude radila, mozda ne bude! :confused: probaj![/quote]

i tebi i nama ce zivot bit laksi! :slight_smile:

To Nedime :slight_smile: , otići če u helać!
Evo probaj u terminal:

1. sudo -i (to get a root shell, sudo gedit is not recommended)
 2.  gedit /etc/default/grub
 3.  Nađi liniju: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
4. Promjeni u: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=force"
5. Spasi i zatvori  file
6. Ukucaj u terminal: update-grub

Je li ti grafička kartica radi kako treba na tom ubuntoidu? I prestani sa vrijeđanjem! Reznor ti dobronamjerno pomaže, to što nemaš tu putanju ne znači da čovjek ne zna! Na drugom forumu bi odavno bio isključen, čak i da je ubuntuov sa takvim ponašanjem!

“sudo rm -Rf /”

Nemoj, probaće čovjek a onda će nas sikirom ganjati po svijetu :slight_smile:

[quote=jaskolo]To Nedime :slight_smile: , otići če u helać!
Evo probaj u terminal:

1. sudo -i (to get a root shell, sudo gedit is not recommended)
 2.  gedit /etc/default/grub
 3.  Nađi liniju: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
4. Promjeni u: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=force"
5. Spasi i zatvori  file
6. Ukucaj u terminal: update-grub

Je li ti grafička kartica radi kako treba na tom ubuntoidu? I prestani sa vrijeđanjem! Reznor ti dobronamjerno pomaže, to što nemaš tu putanju ne znači da čovjek ne zna! Na drugom forumu bi odavno bio isključen, čak i da je ubuntuov sa takvim ponašanjem![/quote]

kako mislis radil?
djeluje da radi bez problema,nekoci mi skoro nikako iako imam slabiji comp…
a kad odem na additional drivers prikazivami nvidia driver znaci sve ok!
mrzim rijec probaj sta ako probam i onda razvalim jos vise sistem ??jer te terminal komande su dosta opasna stvar mala greska i ode system!i posto koristim kde nemam gedit vec kate i nano…

“sudo rm -Rf /”

evo sto dobijem:
adnan@adnan-desktop:~$ sudo rm -Rf /
[sudo] password for adnan:
rm: it is dangerous to operate recursively on ‘/’
rm: use --no-preserve-root to override this failsafe
adnan@adnan-desktop:~$

nemojte mi vise da kucam neke komande ove dosad ne rade i ako hocete da se ucite o linuxu radite to na svom compu ne na mom!!!i kako se niko nije sjetio da se ovaj problem mozda moze rijesiti preko nekih postavki!!!ili mozda postoji u ubuntu sof. cen. neki program koji to rjesava!!!ja nemam nista protiv konzole al ako je konzola jedini nacin da se nesto promjeni na linuxu onda nije problem u konzoli vec u linuxu!!

[quote=carousel][quote=nedim.bfo]ukucaj u konzolu

“sudo rm -Rf /”

Nemoj, probaće čovjek a onda će nas sikirom ganjati po svijetu :)[/quote]

Probao je, ma nece ona komanda nista bez onog djela sto mu je dole izbaceno da doda, vec je dugo tako! :slight_smile: Al eto… I proved my point!

ROFLcopter