Aktiviranje Interneta Ubuntu 10.04

Pozdrav,
Koristim kablovski internet, i nastimao sam ga pomocu komande pppoeconf tako da mi se aktivira kad upalim ili restartujem racunar (automatski). Medjutim cesto mi se desava da se konkecija prekine (do provajdera je), i kad zelim da aktiviram internet pomocu komande: pon dsl-provider, ne mogu da je aktiviram, nego moram uradit restart. Također ne mogu da uradim poff (ako zelim da ugasim konekciju), i nakon toga pon dsl-provider. Da li je neko imao slican problem?

Probaj da na sve te komande dodas “sudo” na pocetak. Npr. umjesto pon dsl-provider kucaj sudo pon-dsl-provider. I sta ti ispise kad ne mozes da je aktiviras (koja greska)?

Probavao sam naravno da idem sa sudom, jer ranije i nisam mogao da aktiviram konekciju dok nisam bio sudo, pa sam se dodao u dip grupu. Problem je jednostavno što kad pokrenem komandu bilo sa sudom, ili bez sude jer sam u dip grupi, ne javi se nikakva greska. Komanda prodje bez problema, i onda ja ocekujem kad klikne firefox ikonicu ili kad ukucam firefox da ce se stranica otvorit, a ona se ne otvara. Nakon toga kad uradim restart bez problema se konekcija aktivira.

Jel pise ista u terminalu? Pise li nesto da je connection trigered ili nesto. A jel ne mozes podesiti dsl konekciju u network manageru?

pogledaj malo logove, negdje mora biti zabiljezeno sta se desava. Pogledaj posebno /var/log/messages i /var/log/syslog

Hvala na savjetima, pratiću logove, pa vam javim ako bude nešto interesantno. Zasad u terminalu ništa ne stoji kad se konektujem, osim standardne poruke:

Plugin rp-pppoe.so loaded.
RP-PPPoE plugin version 3.8p compiled against pppd 2.4.5

Znači nema neke greške.

Mislio sam da ako naštimam konekciju na automatsko aktiviranje prilikom startovanja nije različito od toga ako je pokrenem komandom, jer to je identičan servis jel tako?

U svakom slučaju imam final solution ako nista drugo ne uspijem, da pregazim operativni sistem i nabacim novu instalaciju ispočetka :slight_smile:

Mozda imas vise instanci servisa pokrenuto. Pogledaj sa naredbom ps -A | grep pppd

Nemoj ici tim putem. To je windows rjesenje. :slight_smile: Na linuxu se sigurno moze popraviti.

pa jesam li ja džaba pravio ovaj video? :smiley:

http://www.youtube.com/watch?v=Dx-G-Sn6IhY&hd=1

[quote=nidla]pa jesam li ja džaba pravio ovaj video? :smiley:

http://www.youtube.com/watch?v=Dx-G-Sn6IhY&hd=1[/quote]
Nidla pogledao sam ovaj video.Jedno pitanje: Na panelu ti imas ikonicu (sa dvije strelice - gore dole) za keiranje Network konekcije. Ja sam kao sto rekoh gore, kreirao konekciju preko terminala. Eh sad, ja difoltno kad instaliram OS nemam na panelu ikonicu za kreiranje Network Connectiona. Odem na System->Preferences->Network Connections (dodam ikonicu na panel), kreiram konekciju na identičan način kao i ti, i želim sad da ugasim konekciju na internet ili da je upalim. Na desni klik uopste nemam mogucnost disconnecta ili connecta.

Probaj lijevi klik.

Ma jok, sve probao, fakat zadnja mi je opcija da poravna sve, pa da ne konfigurisem mrezu iz konzole.

[quote=Gelsomino][quote=nidla]pa jesam li ja džaba pravio ovaj video? :smiley:

http://www.youtube.com/watch?v=Dx-G-Sn6IhY&hd=1[/quote]
Nidla pogledao sam ovaj video.Jedno pitanje: Na panelu ti imas ikonicu (sa dvije strelice - gore dole) za keiranje Network konekcije. Ja sam kao sto rekoh gore, kreirao konekciju preko terminala. Eh sad, ja difoltno kad instaliram OS nemam na panelu ikonicu za kreiranje Network Connectiona. Odem na System->Preferences->Network Connections (dodam ikonicu na panel), kreiram konekciju na identičan način kao i ti, i želim sad da ugasim konekciju na internet ili da je upalim. Na desni klik uopste nemam mogucnost disconnecta ili connecta.[/quote]
ne znam, kod mene ima po defaultnoj instalaciji

EDIT:

prepravi /etc/network/interfaces

samo ostavi

auto lo
iface lo inet loopback

Komanda za program koji pokrene tu ikonu se zove nm-applet. Trebao bi se inače sam pokrenuti.

ako nešta ima u /etc/network/interfaces onda se ne aktivira

osim ovoga

auto lo
iface lo inet loopback

related: http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=47628#p47628

osim ovoga

auto lo
iface lo inet loopback[/quote]
Nidla
u fajlu imam sljedeće:

[quote]auto lo
iface lo inet loopback

auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth1 up # line maintained by pppoeconf
provider dsl-provider

auto eth1
iface eth1 inet manual[/quote]
Trebam pobrisat sve osim prve dvije komande? Ako sam dobro shvatio, auto komanda pokreće interfejs prilikom boota, a kod mene stoje tri auto. Mozel mi neko objasnit sta znace ove komande. Trazio sam po googlu šta konkretno koja linija znači, ali bezuspjesno.

Probaj komenitirati sve osim lo:

dakle /etc/network/interfaces bi trebao izgledati ovako:

[code]auto lo
iface lo inet loopback

#auto dsl-provider
#iface dsl-provider inet ppp
#pre-up /sbin/ifconfig eth1 up # line maintained by pppoeconf
#provider dsl-provider

#auto eth1
#iface eth1 inet manual[/code]
Nakon toga:

Nako ovoga, Network-manager bi TREBAO automatski podici mrezu na koji si nakacen, eventualno te pitati za login i password. Ako se network-manager ne podize, odradi ovo iz terminala:

Network-manager bi se ovim TREBAO startati, mada iz mog iskustva moguce i da ne radi.

osim ovoga

auto lo
iface lo inet loopback[/quote]
Nidla
u fajlu imam sljedeće:

[quote]auto lo
iface lo inet loopback

auto dsl-provider
iface dsl-provider inet ppp
pre-up /sbin/ifconfig eth1 up # line maintained by pppoeconf
provider dsl-provider

auto eth1
iface eth1 inet manual[/quote]
Trebam pobrisat sve osim prve dvije komande? Ako sam dobro shvatio, auto komanda pokreće interfejs prilikom boota, a kod mene stoje tri auto. Mozel mi neko objasnit sta znace ove komande. Trazio sam po googlu šta konkretno koja linija znači, ali bezuspjesno.[/quote]
napisao ti je Amar iznad, probaj pa javi

Ovo je bilo odlično, hvala svima još jednom. Ukratko, kad sam zakomentarisao sve osim prve dvije komande, uradio sam stopiranje servisa, i ponovo sam ga restartovao. Tad se na panelu pojavila oznaka za konekciju, međutim u Wired dijelu konekcije stajala je eth1 i eth0 koje sam izbrisao, kreirao konekciju za DSL i to je to, sad je sve ok.