Ima li neko dobrih linkova za učenje ovoga?
Neto kao to je nist.gov ili usaco …
Moda koja knjiga (osim Sedgewicka) ?
Ima li neko dobrih linkova za učenje ovoga?
Neto kao to je nist.gov ili usaco …
Moda koja knjiga (osim Sedgewicka) ?
Taj ko ti je spomenuo Sedgewick-a, morao je spomenuti i čika Donalda Knuth-a
Šta god da od njega nabaviš, dobro je:
http://www-cs-faculty.stanford.edu/~knuth/taocp.html
Yep, tatamata svega. Ako ko ima bilo sta od njega na papiru, neka javi.
Uzimam, kupujem, kopiram odmah (pih onom PDF-u ima barem 50MB !).
S.
E hvala, bash sam takvo neshto trazio. Nazalost, (? slabi mi vid?) nisam pronashao link za download knjige!? Ajde, ako ima neki jaran među vama sa cvikama da mi ga "paste"uje ovdje
Sanel, ja znam za jednog Emira iz Sarajeva koji radi u tampariji koja nudi tampanje knjiga. Znači ti njima pdf oni tebi knjigu (ili nekoliko knjiga ako je pdf 50MB). Cijena je negdje oko 5 feninga po stranici. Za knjigu od 1000 stranica - 50KM.
PS: Čuo sam da će pojeftiniti
Pozdrav. Ajmo navalite sa jo linkova, treba se pripremati za slijedeća takmičenja
ako printas vise strana u kopirnici kod studentskog doma u nedzaricima (ili je domova ) je jeftinije, cini mi se da je oko 3-4pf.
Nešto ti je taj web browser broken, upisuje naša slova Windows-1250 kodnom stranicom, a forum je iso8859-2
[quote]@che.guevara
Nešto ti je taj web browser broken, upisuje naša slova Windows-1250 kodnom stranicom, a forum je iso8859-2 ;-)[/quote]
skonto sam i ja … ne znam u cemu je fazon. imam najnoviji ffox. na forum.blic.net’u radi odlicno.
i ja vashe postove ne vidim kako treba. izgleda da je do foruma!?
Do tebe je, uključi autodetekciju kodne stranice.
[quote]Sanel, ja znam za jednog Emira iz Sarajeva koji radi u tampariji koja nudi tampanje knjiga. Znači ti njima pdf oni tebi knjigu (ili nekoliko knjiga ako je pdf 50MB). Cijena je negdje oko 5 feninga po stranici. Za knjigu od 1000 stranica - 50KM.
[/quote]
Thx za ovu informaciju. Mada ima jos gori problem, a to je da se ne mogu nigdje naci oni .pdf fajlovi. Ono sto sam uspio iskopati je dvojka iz toma, i to jako lose skenirana. Ostalo… nula.
A nekako mi je amazon… preskup
S.
Eh, oprosti na “ne znanju”, ako smem da pitam, a kolike su shanse da mi porudzba sa amazon.com’a zaista stigne na kucnu adresu u BL ? Znam da dosta ljudi prodaje dobre knjige polovno za smijeshne pare, tipa 5$, 10$ za stvari koje su i po 50$. I jel se to sve placa kreditnom karticom?
U vezi algoritama&struktura, dobro je pogledati rijeshenja zadataka sa ovog IOI’a, mozda se iz njih da neshto izvuci. Ako neko ima neki dobar izvor “znanja”, stvarno bih bio jako zahvalan ako bi ga podijelio ovdje sa nama
Poz
Jako velike, cak 100%. Sve se placa kreditnom karticom, a vrijeme isporuke je malo nepredvidivo. Zavisno od njihove podruznice u svijetu.
S.
evo vam pa skinite i stampajte
http://maher.eu.org/books/refa/math/Algorithmic_Information_Theory.pdf
Knuth je za bilo koju normalnu osobu u srednjoj skoli daleko pretezak. Pristojne knjige za algoritme su:
· “Introduction to Algorithms” od Cormen-a;
· “Programming Challenges” od Revilla i Skiena;
Ova druga je po mom misljenju daleko najprilagodjenija za pocetnike jer je, pored skupine algoritama, uputstvo za treniranje sa zadacima za svaku oblast.
Kopija druge knjige se moze nabaviti u Sarajevu za oko desetak KM, ali da ne bih reklamirao firmu, posaljite mi PP (privatnu poruku) ako nekoga zanima.
Knjiga koju je maher_ poslao se bavi funkcionalnim programiranjem u LISP-u, sto je dosta neprimjereno za ucenje algoritama za IOI.
Ma sta fali malo reklame, ako ljudi imaju dobru knjigu. Reci naglas
Ko sto ti rece u privatnoj poruci, ja nisam pocetnik niti sam “normalan” srednjoskolac - dakle ne duvam travu
Amazon ne da uvid u drugu stranu sadrzaja, a sa prve se nista ne da zakljuciti. Tako da - nista od ovoga, izgleda … Mozda nam ti mozesh DjThor nesto vishe reci o sadrzaju, onako … ukratko?
Drugi predlozi?
Sada cu ja da odem od razvijene teme i vratim se na njene povoje, pitajuci, moleci i kumeci: da li je ko ljubazan da pusti slatki glasic i kaze ima li ko tog knutha u papiru ili ikakvu ideju gdje bi se mogao naci.
PS.
Znam da se cika knuth moze naci u grobu, ali vise ciljam na njegove rukopise.
S.
Hehe sad ima !!!
Zaista je beskoristan za takmičare
Cormen I-to-A je mnogo korisnija knjiga za takmičare.
Anyway, osim usaco’a, čuo sam i za neki ZTRAINING (domaći sajt!?), zatim postoji i ACM, a niti bhoi.net nije loš sajt (ima desetak finih zadataka).
Sedgewickove knjige su po mom misljenju prvi izbor. Ovu od Cormena ( i ostale raje:-) ) nisam citao, ali po komentarima nekih ljudi koji su je koristili, predpostavljam da je prilicno dobra.
Sto se Knutha tice, covjek je ziva legenda. Volio bih procitati sva tri toma TAoCP, ali sumnjam da cu za to ikad imati dovoljno vremena i zivaca
Imam ja nekih zadataka sa olimpijade, kao i bilten sa olimpijade 2002. godine sa svim zadacima na toj olimpijadi (ukljucujuci one koji nisu uvrsteni u takmicenje) i njihovim rjesenjima (prvo objasnjen optimalni algoritam, neke losije alternative onda kod).
Pa ako neko hoce da kopira - bujrum …
Hm - ucestovao si na olimpijadi ? De kazi kako je bilo …
Anyway - postavio sam aplikaciju “Algorithms for Python” na Google SoC - pa mozda me prime