AMD objavio GPU specifikacije

Da AMD pokaze kako prica o objavljivanju ATI-jevih GPU specifikacije nije samo suplja, krajem X Developer Summit-a, AMD-ov predstavnik je predao kompletnu dokumentaciju DRI developeru David Airlie-ju. Price kazu da je dokumentacija nije mala (ocekivano), a sve one koje zanima sta se tu nalazi, istu mogu naci na x.org serveru.

…taman za jutarnju kaficu umjesto avaza (sic) :slight_smile:

yes, yes, yes!!!

ps:
ja sam čitao da će 8.42 driveri biti ubačeni u ubuntu 8.04 i da će AIGLX biti podržan po defaultu, aktuelni su 8.40, još malo izlaze 8.41…

pps:
I LOVE AMD, now i love ATI too hehe

Hmmm napravimo malu usporedbu:

 • ATI/AMD je objavio dokumentaciju nakon koliko godina peglanja, peticija, molbi, prijetnji…?
 • Intel ne samo da objavljuje svu dokumentaciju, uz to i daju platu Keith Packard-u da razvija X.org (pa i Intel drajver). Ko nije čuo za Keitha?
 • nVidia je strogo closed source (izvori iz firme kažu da je veliki procenat drajvera otkupljen od drugih firmi i zato ga ne mogu objaviti, kažu i da dobar dio performansi GPU potiče iz drajvera tako da bi nekakav okljaštreni open-source drajver ili specifikacija bio antireklama), ali već 5-6 godina redovno izdaju uvjerljivo najbolji closed-source drajver bilo koje vrste za Linux.

Prema tome, ja bih malo sačekao prije izjavljivanja ljubavi :wink:

vidi, ex ATI je bio zakržlj’o, IMHO, AMD je vazda bio “lafac” u linux svijetu, pa zašto se arch sad zove “amd64” hehe), eh sad, koliko je prošlo od kako je AMD kupio ATI-a? i evo već se nešto radi… samo da bude hairli hehe

appendix:
da ne bude zabune, ja veoma cijenim to što intel daje dokumenatciju na uvid…nego, ja ih “ne mogu” iz nekih drugih razloga, nejse, kad mogu da biram (trenutno) AMD-u dajem prednost… tako da me ova vijest pravo obradovala

*ATI/AMD je objavio dokumentaciju nakon koliko godina peglanja, peticija, molbi, prijetnji…?

 • Intel ne samo da objavljuje svu dokumentaciju, uz to i daju platu Keith Packard-u da razvija X.org (pa i Intel
  drajver). Ko nije čuo za Keitha?
  Ovdje si u pravu, ali… (jedno big ALI)… bez obzira koliko intel otvarao specifikacije svojih kartica, one nisu ni priblizno jake po pitanju performansi ATI-jevim. ATI je inace bio poznat po losim drajverima koji nisu iskoristavali sve moci trenutnog GPU-a; vjerujem da ce ova situacija okrenuti pricu nabolje.
 • nVidia je strogo closed source … kažu i da dobar dio performansi GPU potiče iz drajvera
  Da. Poznato je da novijim drajverima njihove kartice dobiju poprilicne performanse; mislim da je prije godinu-dvije jedan nVidijin inzinjer je napisao detaljan clanak kako ovo postizu, ali sad ga ne mogu naci online.

vidi, ex ATI je bio zakržlj’o
Njihovom greskom. Imali su sve: tehnologiju, hardverske inzinjere; samo im je falilo par pametnih softwerskih glava da napisu drajvere kako treba.

[quote=nidla]yes, yes, yes!!!
pps:
I LOVE AMD, now i love ATI too hehe[/quote]
Sve je tu receno.

A sto se tice ATI, kakogod bilo, budite spremni naucit volit the second best.
Meni je ta vise citava prica ovako nesto. Privukli smo se Linux korisnicima. Kako? Pa oni vise vole AMD neko Intel, oni su ti ba totalna alternativa, oni radije koriste Atlon XP 6500+, nego Core Duo Yonah 1.83.
Mozda su se privukli na taj nacin, samo neznam da li ce nabavit tih par pametnih software glavica, ili ocekuju da to “community” uradi za njih.

Tjerate me ta budem party pooper :slight_smile:

IMHO “privukli” su se nižim cijenama i kvalitetom, i dosta je bilo monopola…, nejse odosmo u offtopic

ps:
izašla “Barça”, Opteroni Barcelona deru! hehe

Who cares… moj i915GM je sasvim dobar za sve igrice koje me interesuju (što nije puno), osim toga DVD i ostali filmovi idu k’o mlijeko, a Xgl radi bolje nego na višestruko skupljim karticama - ko ne vjeruje, mogu demonstrirati.

Razumijemo se…
I ja sam bio AMD-only dok nisam skontao da je Intelova ploča sa Intelovom grafikom i Intelovim wirelessom jedini način da imam kako treba podržan sistem pod svim mogućim i nemogućim distribucijama, pa čak i *BSD, a pod tim mislim i stvari kao što je software suspend, VGA i TV-out, CPU scaling, ad-hoc i monitor mode na wirelessu itd. Znam da se to može natjerati pod Ubuntu 27.381 nakon što žrtvuješ 5 djevica Svetom Sudi, ja govorim o out-of-the-box iskustvu. A realno Intel Pro Wireless kicks ass po svim testovima, a potrošnja struje je bolja od usporedivih AMD-baziranih ploča. Za sve to nije kriv Intel nego isključivo AMD.