City of Bergen turns to Novell solution for one of the largest Linux migrations in Europe
Oslo, Norway, 15.06.2004
City of Bergen ditches proprietary UNIX and Microsoft Windows applications platform for Novell SUSE LINUX Enterprise Server 8
Implementation to impact 50,000 users of the City of Bergen’s administrative and educational networks
Vidiš ja sam se jako protivio tome i čak sam pisao pismo protiv toga, ali sam neki dan u novom Jutarnjem magazinu za Linuxaše napisao tekst na temu “Microsoft u BiH” i shvatio sam da je to donekle dobar potez za Linux korisnike. Naime, mnogi u BiH nemaju dovoljno sredstava da licenciraju svoj softver te će prelaziti na Linux. U tome svi možemo vidjeti svoju priliku za zapošljavanje i sl. aktivnosti…
Ne shvataš prirodu sporazuma. Vlada (ne)će potpisati sporazum sa MSom kojim od njih kupuje X licenci za Windows&Office po tržišnoj cijeni, što bi se plaćalo direktno iz budžeta, a onda bi se te licence prenosile nižim nivoima vlasti kada to ovi zatraže. Što znači nekoliko stvari:
pare su MSu garantovane u svakom slučaju
državne org. nemaju motiva za open-source jer mogu dobiti Windows “džaba” (tj. već je plaćen)
ostali će kršiti zakon kao i do sada
a najbitnije
cijena nije realna, nego je ona koju MSov reketaš dogovori sa premijerom.
tu fakat nema nista pozitivno pogotovo jer novac za licence ide iz budzeta koji se formira placanjem poreza ( znaci novcom naroda )… a linuxu bi se trebao poboljsati usability jos malo i nebi niko imao vise problema…
Morate imati u vidu da u vladi nisu sve same budale kao što mislite da jesu. Mi smo se orjentisali na Vijeće ministra što je bio sada se već vidi promašaj. Treba se skoncentrisati na kantonalne vlasti jer su oni izvršni organi. Rekao sam da nije loš potez jer to neki ljudi razumiju koji tamo sjede. Recimo i to da će za nekoliko dana biti organizovana prezentacija Linux-a u Ze - Do kantonu gdje će biti prisutni predstavnici svih ministarstava.
Dakle, razumijem prirodu sporazuma i ne sjede gore sve same budale.
Opet ja tebi: ako Vijeće ministara kupi 5000 licenci (kao što piše u onom intervjuu, ako nisi čitao), od tog broja će sigurno 50-100 komada zapasti i ZDK. E hajd sad ti meni reci kako ćeš se izboriti za korištenje Linuxa u ZDK ako im je Windows već plaćen?
a da mi njima napravimo nekih par cd.ova ( 20tak ) i odnesemo u vlade kantona i pokazemo im na licu mjesta ( ono tipa sto ste i skolama radili )…
ja nisam rekao da su svi u vladi glupi nego da su oni koji donose odluke samo koncentrisani na par hiljada u svom dzepu, a ne recimo od neke ustede od koje bi barem 2 skole mogli nanovo napraviti…
ja sam kontao da to uradim u Bihacu preko ljeta… posto imam ( par ) kontakta u vladi i ono… napraviti hajku… odem popijem sa ljudima kafu i kazem ono “gledajte sta ja imam, a sta vi nemate”… tek tako - manje vise sege radi, ali da ih zainteresuje… onda sam mislio kojekakve djecurlije pokupiti i njima pokazati BHLD i slicno…
Ja sam pocetnik u Linuxu, i cuo sam da su Mandrake i SuSE ovako malo pitomiji sto se rada tice (citaj: YaST obavlja sve umjesto mene) instalirao sam si SuSE Linux 9.1 Personal distribuciju sa cd-a od PCCHIPa cini mi se … I fakat mi se svidja sve, od konekcije (jest da sam morao trazit po netu u windowsu “ltmodem” paket za svoj winmodem …) koja je super brza i ljepsa, do cisce grafike, primamljivijih ikonica, navrh svemu tome cak mi i moj 5.1 surround cisce zvuci…
Onaj nakon prvih 20 min postao sam ovisnik, i nalozio okolnu raju da si nabacuje linux a odbacuje windowse. Istina i dan danas trebam windoze jer radim neka snimanja pa to u Steinbergovom Wavelabu za kojeg ne znam imal Linux edition.
Zivim u blizini Gradacca (Modrica lokalitet zapravo, putujem u skolu u Grad.) i ja i jarani razmisljamo (naravno kada se i sami malo educiramo o LNXu) da napravimo neki seminar tipa “uvod u linux”, etc.
Samo bih molio malo pomoci i meni i jaranima jer momentalno smo toliki balvani da ne znamo instalirat prog. ako nije u .rpm paketu sto je pravo bed (ex. nisam Operu 7 mogao nikako nastimati …)
kitarista: Sto se tice SuSe-ta nisam ga nikada koristio, koristo sam RedHat a sada sam presao na Slackware (ne volim kad se bas sve samo od sebe napravi ), ali instalacija tih aplikacija cak i ako nisu rpm nije toliko komplicirana, za Operu ne znam, koristim Mozillu, ali uz svaki source dobijes readme file koji ti objasnjava kako ces sve to podesiti na svojoj masini, tako da je to najmanji problem…
BTW drago mi je da ima raje i na ovom kraju koja koristi Linux, pa ako bi ti sta zatrebalo vezano za to javi se, sto budem mogao i znao pomoci cu…
tar.gz ti je arhiva isto kao zip. Možeš ga raspakovati koristeći program “Ark” ili iz konzole kucajući naredbu
$ tar xzvf opera-blahblah.tar.gz
Onda ćeš dobiti jedan ili dva fajla bez ikakve ekstenzije. To je “exe” fajl na koji samo dvoklikneš da bi se pokrenula instalacija. Ili u konzoli kucaš ./imefajla (ono tačka-slash je potrebno jer je u tekućem direktoriju).
Eh, ili je do mene ili prekjucer nije bilo nesto OK sa forumom, ostavio sam reply a nigdje ga, helem nejse…
kitarista: Nemam Mandrake, taj sam koristio davno nekada, kad je bila jos aktuelna verzija 7, osim Slackware-a imam jedino RedHat 9, ako ti ikako moze pomoci, a ni on bas nije najnoviji…
A mozda da nekada, kad se malo uhodas sa Linuxom, probas Slack, pa javi ako budes htio…